niedziela, 8 października 2017

szarlotka na kruchym cieście z rodzynkami i skórką pomarańczową

1091631_580

...szarlotka pachnąca pomarańczą z dodatkiem rodzynek na kruchym cieście; w sam raz na jesienne chłody z kubkiem kawy bądź herbaty...





ciasto:
3 szkl maki
2 łyżeczki proszku
200g masła
4 żółtka
3/4 szkl cukru
2 łyżki śmietany

ok 2-2,5kg jabłek
garść rodzynek
3 łyżeczki skórki pomarańczowej
2 łyżeczki soku z cytryny
ok 0,5 szkl cukru
2-3 łyżki mąki ziemniaczanej
    
lukier
3/4 szkl cukru pudru
łyżeczka soku z cytryny
łyżeczka śmietany



jabłka obieramy, kroimy na grubsze plasterki i przesmażamy dodając cukier rodzynki, skórkę pomarańczową i sok z cytryny. Na koniec dodajemy mąkę ziemniaczaną

Zagniatamy ciasto z podanych składników. Blachę 25x36cm wykładamy papierem. Ciasto dzielimy na 2 części jedna (ta na spód) może być trochę większa. Więc większa częścią ciasta wykładamy dno formy i podpiekamy w 180st ok 10-15 min

Na podpieczone ciasto wykładamy masę jabłkową. Na wierzch kładziemy drugą rozwałkowaną część ciasta, nakłuwamy w kilku miejscach nożem. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy ok 30-40 minut w 170st.

Do rondelka dajemy śmietanę i sok z cytryny, wsypujemy cukier puder, podgrzewamy i dokładnie mieszamy.

Ciepłe ciasto smarujemy lukrem.

13 komentarzy:

  1. Marzy mi się teraz kawałeczek takich pyszności... Herbatkę już mam ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam szarlotki :) Pyszności :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam <3 Jesień bez szarlotki to sezon stracony :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Na sam widok ślinka cieknie, mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Jak nie lubię szarlotki, tak chyba wreszcie będę musiała zrobić.
    Od samego raneczka atakuja mnie apetyczne zdjęcia na blogach...
    :)

    OdpowiedzUsuń
  6. O tak takie pyszności szybko poprawią nastrój

    OdpowiedzUsuń
  7. Szarlotka chodzi za mną od dłuższego czasu tylko ciągle czasu brak :)

    OdpowiedzUsuń