środa, 16 maja 2018

babka jogurtowa


...przepyszna babka jogurtowa, piekłam ją 3 razy pod rząd co mi się nie często zdarza. Polecam Wam ten przepis, ja z pewnością będę do tego przepisu na babkę jogurtową jeszcze nie raz wracała.
Jogurt jak i jajka najlepiej wyjąć z lodówki wcześniej, aby były w temperaturze pokojowej...






3 jajka
1 szklanka mąki pszennej
1 budyń śmietankowy
1/2 szklanki cukru
2 łyżeczki cukru waniliowego
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 szklanka jogurtu naturalnego
1/2 szklanki oleju




Całe jajka w temperaturze pokojowej, ubijamy na jasną puszystą pianę z cukrem i cukrem waniliowym. Do ubitych jajek dodajemy olej i jogurt. Mieszamy już nie mikserem tylko szpatułką do połączenia składników.

Do masy dodajemy w kilku partiach przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i budyniem. Mieszamy delikatnie szpatułką. Przekładamy do foremki wysmarowanej masłem i wysypanej kaszką manną.

Pieczemy w temperaturze 160 stopni przez ok. 40-50 min. lub do tzw. suchego patyczka. Przestudzoną babkę posypujemy cukrem pudrem lub polewamy lukrem




Źródło: "Ciastkożercy.pl"

15 komentarzy:

  1. Oj, uwielbiam takie proste ciasta- cytryna i jogurt to super połączenie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pięknie wygląda, uwielbiam babki, a takie z lukrem najbardziej :)

    OdpowiedzUsuń
  3. bardzo prosta w przygotowaniu, koniecznie do zrobienia!

    OdpowiedzUsuń
  4. Pięknie wygląda, jak złoty puszek :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Świetna babeczka! Bardzo lubię ciasto jogurtowe :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Poproszę duży kawałek, już wiem, że by mi smakowała :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Cudowna :-) uwielbiam baby jogurtowe ponad wszystko :-)

    OdpowiedzUsuń
  8. Z pewnością świetna w smaku :)

    OdpowiedzUsuń
  9. bardzo lubię jogurtowe babki, mniam !

    OdpowiedzUsuń
  10. Wspaniała :D Uwielbiam takie puszyste, wilgotne ciasta :D

    OdpowiedzUsuń
  11. Wspaniały!
    Na pewno porwę ten przepis...

    OdpowiedzUsuń