...Pyszne ciasto brzoskwiniowe trio to biszkopt budyniowy nasączony sokiem z brzoskwiń przełożony kremem z serków homogenizowanych z galaretką brzoskwiniową, wierz posmarowany cienką warstwa dżemu brzoskwiniowego i na górze również brzoskwinie zalane galaretką brzoskwiniową uff ;)))
ciasto
5 jajek
3/4 szkl. cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 op. budyniu waniliowego bez cukru
3/4 szkl mąki pszennej
2 łyżki oleju
3 łyżki zimnej wody
masa
4 serki homogenizowane
400 ml śmietanki 30% lub 36%
1 galaretka brzoskwiniowa
1 szkl. wrzątku
dodatkowo
1 słoiczek dżemu brzoskwiniowego
brzoskwinie w puszce
galaretka brzoskwiniowa rozrobiona w 2 szkl wrzątku
Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli. Dodajemy cukier. Następnie dodajemy po 1 żółtku. Wlewamy olej oraz zimną wodę. Proszek budyniowy przesiewamy z proszkiem do pieczenia i mąką. Miksując na niskich obrotach dodajemy do ciasta.
Ciasto przelewamy na blaszkę (25x36cm) wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 30-40 minut.
Przestudzony biszkopt kroimy na dwa blaty. Nasączamy go sokiem z brzoskwiń wymieszanym z wodą.
Galaretkę rozpuszczamy w 1 szklance gorącej wody, mieszamy dokładnie. Odstawiamy do przestudzenia. Schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno. Dodajemy serki homogenizowane, a następnie wlewamy zimną, lecz wciąż płynną galaretkę.
Przygotowaną masę od razu wykładamy na jeden z blatów biszkoptowych, wyrównujemy. Przykrywamy drugim blatem, nasączamy. Wierzch ciasta smarujemy dżemem brzoskwiniowym. Układamy pokrojone brzoskwinie i zalewamy tężejącą galaretką.
Jakie cudowne ciasto, pycha. Pozdrawiam, Edyta :)
OdpowiedzUsuńWitam! jaka waga serków 160g czy 200g ?
OdpowiedzUsuń150g
UsuńPiękne ciasto! Czy pod galaretką jest kokos? Pasowałby idealnie
OdpowiedzUsuńtak posypałam bo mysłałam że nie mam galaretki i trzeba było jakos wykończyć górę ale tak szczerze to przest ten kokos jak sie ukroi ciasto na talerzyk to galaretka spada :)))
UsuńCiacho pychota, nawet na święta :D
OdpowiedzUsuńtakie pyszne i piękne ciasto idealne jest na okazję i całkiem bez okazji:)
OdpowiedzUsuńTo jest na pewno przepyszne :)
OdpowiedzUsuńWitam serdecznie ♡
OdpowiedzUsuńwygląda cudownie, na pewno smakuje wspaniale :) Super przepis :)
Pozdrawiam cieplutko ♡
Such a tempting and beautiful cake!
OdpowiedzUsuńFantastyczne ciasto :) pięknie wygląda i na pewno smakują niebiańsko :)
OdpowiedzUsuńDawno nie robiłam ciasta z galaretką, chyba ostatnio w lecie. Twoje przypomina mi o ciepłych dniach :)
OdpowiedzUsuńPycha, jak słonecznie <3
OdpowiedzUsuńPyszne ciacho na weekend, brzoskwiniowe bardzo lubię. :)
OdpowiedzUsuńZjadłabym 😍
OdpowiedzUsuńBoskie ciacho!
OdpowiedzUsuńUwielbiam ciasta z brzoskwiniami :) To wygląda wybornie :)
OdpowiedzUsuńToż to przepyszny brzoskwiniowy kwartet!
OdpowiedzUsuńOooo, ten przepis koniecznie trzeba wypróbować :)
OdpowiedzUsuńświetne ciacho, idealna na tę porę roku. :)
OdpowiedzUsuń