sobota, 29 sierpnia 2009

ciasto strasznie czekoladowe

...jest takie jak lubię ciężkie wilgotne i mocnoooo czekoladowe. W sam raz do gorzkiej kawy, a jeszcze bardziej smaczne z kubkiem mleka. Ciasto wychodzi dość płaskie no ale jest bez proszku do pieczenia wiec tak musi być...



15 dkg roztopionego masła
1 i 1/4 szklanki cukru
3/4 szklanki mąki
2 jajka
3 łyżki kakao
łyżeczka esencji waniliowej




Masło stopić, jajka utrzeć z cukrem, dodać mąkę, kakao, masło i (ewentualnie) esencję, utrzeć na gładko. Przygotować formę u mnie tortownica o średnicy 22cm, wylać ciasto Pieczemy 25 minut w 175 stopniach przy włączonym termo obiegu.



Polewa
pół kostki masła (12 dkg)
3/4 szklanki cukru pudru
3 łyżki kakao
1/4 szklanki mleka
1/3 tabliczki gorzkiej czekolady (70%)




Masło rozpuścić z cukrem, dorzucić kakao i połamaną czekoladę, mleko też dodać, zanim masa stanie się nazbyt gorąca, i w żadnym wypadku nie dopuścić do wrzenia! Żadnych bąbelków. Gęstość masy można regulować za pomocą ilości mleka i czekolady w tabliczce. Do tego ciasta nie powinna być zbyt gęsta, jako że ciasto ma być nią nasączone. Wylewamy na jeszcze ciepłe ciasto. Włożyć do lodówki

10 komentarzy:

  1. bardziej czekoladowe niż sama czekolada ;)
    ale kuszisz takim ciachem na noc ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Cudowne ciasto :) Zdążyłam zobaczyć je już na GP i zastanawiałam się, czemu nie ma go na blogu :) Wspaniale musi smakować :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Emmo dobrze, że już go nie ma zostało całe zjedzone na działce bo sama bym się skusiła na kawałek..;):)

    Kasiu dziękuje na Gp wrzuciłam a w międzyczasie zasypałam cukrem czeremchę na nalewkę; dziś w deszczu rwaną

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo apetycznie wygląda to ciasto i baaardzo czekoladowo:) Marzy mi się kawałeczek takiego ciacha:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Pysznie wygląda! Uwielbiam czekoladowe smakołyki, a to Twoje zwróciło moją uwagę!

    OdpowiedzUsuń
  6. faktycznie wygląda na strrrasznie czekoladowe:D

    OdpowiedzUsuń
  7. tak mała ilość składników mnie przeraża :). Czy na pewno wyjdzie tak pyszne jak na zdjęciu? Co zrobić, jeśli nie mam termoobiegu w piekarniku? Dziękuję serdecznie i pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  8. Wczoraj robione i powiem szczerze, że od kiedy jestem w ciąży (już 7miesięcy) to ciągle chodził za mną tort czekoladowy a po tym cieście już mi przeszło :) nasyciłam się nim bezgranicznie :) Pozdrawiam i dziękuję za tak przepyszne ciacho :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Dzień dobry,
    ciasto urosło w piekarniku, a po wyjęciu - opadło. Piekłam w tortownicy 18 cm i miało ok 2 cm grubości, czy tak powinno być, czy powinno pozostać wyrośnięte? Wsmaku pyszneeeee;-D
    dziękuję za odpowiedź

    OdpowiedzUsuń
  10. Kasia...ono takie właśnie jest. Jak smakowało to się cieszę. Pozdrawiam i dziekuję za komentarz

    OdpowiedzUsuń