...niedawno znalazłam tutaj ciekawy przepis na pierś kurczaka; a że mięsa z wanilią jeszcze nie jadłam i z chęcią wypróbowałam. Napiszę tylko danie to jest REWELACYJNE!!!
2 piersi z kurczaka
2 łyżki oliwy z oliwek do smażenia
200 ml białego, wytrawnego lub półwytrawnego wina
40 ml bulionu
2 łyżki brązowego cukru, łyżeczka miodu
1 laska wanilii
1 lub 2 brzoskwinie (można obrać ze skórki)
nagrzewamy piekarnik do 200st; piersi z kurczaka doprawiamy solą i pieprzem; na patelni rozgrzewamy oliwę, podsmażamy piersi przez 3-4 minuty z każdej strony, aż się delikatnie zarumienią. Przekładamy mięso do żaroodpornego naczynia i wkładamy do nagrzanego piekarnika na 8-10 minut.
W tym czasie robimy sos mieszamy wino z bulionem, brązowym (koniecznie) cukrem, łyżeczką miodu, przekrawamy wanilię wzdłuż, wyłuskujemy ziarenka, dodajemy brzoskwinie. Do naczynia z kurczakiem wlewamy przygotowany sos z brzoskwiniami. Wkładamy wszystko z powrotem do piekarnika na kolejne 10 minut. W międzyczasie kilkakrotnie polewamy kurczaka i brzoskwinie sosem (ja miałam małe naczynie sos zakrywał mi mięso więc nie polewałam).
Wyjmujemy kurczaka z brzoskwiniami z żaroodpornego naczynia i trzymaj mięsko z owocem w cieple; sos odparowujemy na dużym ogniu (powinno go zostać niedużo, powinien być w miarę gęsty) ciągle mieszamy, żeby się nie przypalił... Mięso i brzoskwinie polewamy sosem... pychotka!!!!
Kurczak w takim sosie brzmi wspaniale. Moja mama kiedys zwykla robic roladki kurczaka z brzoskwniami w sordku i byly pyszne, wiec i twoj kurczak napwno byl wspanialy
OdpowiedzUsuńOj, tak mnie zachęciłaś, ze chyba wypróbuję, bo czuję, ze mi będzie smakował :)
OdpowiedzUsuńCo prawda nie mam w tej chwili wanilii, ale już sobie wydrukowałam przepis do mojej teczki "priorytetowej" :) i jak tylko zamówię wanilię to zrobię te piersi. Zapowiadają się fantastycznie!
OdpowiedzUsuńKasiu zrób koniecznie, myślę, że będą Ci smakowały...mnie się też wanilia skończyła jak tylko zamówię ponownie zrobię...;)
OdpowiedzUsuńMuszę zrobić.
OdpowiedzUsuńRewelacja!
OdpowiedzUsuń