poniedziałek, 15 lutego 2010

harira

 ...to tradycyjna gęsta i pyszna marokańska zupa popularna chyba najbardziej w krajach Maghrebu. Podawana przede wszystkim no kolacje w czasie Ramadanu, ale też podczas szczególnych uroczystości. Jak przeglądałam internet przepisów jest wiele. Mój jest "sklejony" z kilku przepisów. Zupa wyszła pyszna....a jak pachnie w całym domu...





1 szkl ciecierzycy namoczonej przez noc albo 1 1/2 już ugotowanej z puszki
2 cebule drobno posiekane
2 łyżki oliwy
4 ząbki czosnku
1 por drobno posiekany
2 łodygi selera pokrojone w drobną kostkę,
500g baraniny/wołowiny pokrojonej w kostkę
1 łyżeczka kurkumy
kumin - ja lubię jej smak i zapach więc sypnęłam sporo
1/2 łyżeczki imbiru w proszku
1 łyżeczka czerwonej papryki
1 łyżeczka cynamonu w proszku
szczypta szafranu
pieprz, sól
1,5 l wody
4 pomidorów bez skóry pokrojone w kostkę lub puszka pomidorów
3 łyżki koncentratu pomidorowego
1/2 szkl czerwonej soczewicy
1/2 szkl ryżu
sok wyciśnięty z połowy cytryny
1/2 szkl natki kolendry drobno posiekanej



W garnku rozgrzewamy olej wrzucamy posiekaną cebulę, pora, selera i czosnek, czekamy aż się zeszkli. Dodajemy mięso i chwilkę również podsmażamy aż się zrumieni. Dodajemy resztę przypraw i 2 minutki smażymy. Wlewamy wodę i ciecierzycę( jeśli mieliśmy namaczaną) bo jeśli mamy z puszki dodajemy pod koniec duszenia czyli po około 50 minutach. Po godzinie dodajemy pokrojone drobno pomidory, koncentrat pomidorowy, soczewicę, i znów gotujemy 15 minut. Po tym czasie wrzucamy ryżu gotujemy aż będzie miękki. Na koniec wlewamy sok z cytryny. Na talerzu posypujemy natką kolendry. Jak ktoś bardzo nie lubi można posypać natką pietruszki ale to nie jest już to moim zdaniem.



10 komentarzy:

  1. Wygląda przepysznie! Ja nie przepadam za zupami ale tymi tradycyjnymi. Natomiast wszelkie "wynalazki" mile widziane:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo ciekawa , aromatyczna zupa i pięknie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Próbuję już któryś raz dodać komentarz - zaglądam często, zupa wygląda apetycznie, przepis prosty do wykonania. Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
  4. Ewa vel reve8215 lutego 2010 22:49

    przepięknie się prezentuje...bardzo mi się podoba ten przepis i z pewnością niebawem po niego sięgnę...pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  5. Pięknie sfotografowana wspaniała zupa :)

    OdpowiedzUsuń
  6. dziękuję za komentarze....zupę polecam jak najbardziej zwłaszcza teraz w zimowej porze..;):)

    OdpowiedzUsuń
  7. Witaj Izoo
    Zupka jasne ze smaczna - u nas W Algierii nazywa sie Ades (czyli arab. soczewica) i gotuje bez dodawania ryzu- co jednak nie omieszkam kiedys wyprobowac ;).
    Busiaki

    OdpowiedzUsuń
  8. Dziekuję Sarciu ze zajrzałaś do mnie właśnie tak sobie myślałam ze i bez ryżu ta zupa jest wystarczająco gęsta a jeszcze w niektórych przepisach był makaron co już mi wcale nie pasuje do tej zupy..;):) pozdrawiam buziaki...;)

    OdpowiedzUsuń
  9. Wspaniala. Ja jeszcze dodaje kolorowe papryki pokeonone w kostke i cukinie a moj maz z Libii lubi ja z bagietka. SCzegolnie dla niego kupuje kawalki baeaniny z koacia i wtwdy ma dodatkowa zabawe i ro wlasnie b lubi. Smacznego!

    OdpowiedzUsuń
  10. Właśnie się nią zajadam:) Bardzo dobra zupka! I chociaż szczerze mówiąc nie wygląda najlepiej, to smakuje bardzo fajnie. Ja zrezygnowałam z kuminu, bo nie lubię, kolendrę zastąpiłam natką pietruszki a selera naciowego zwykłym w bulwie, tylko starłam go na tarce. Polecam! Zdjęcie mojej zupki znajdziesz na Wielkim Żarciu w komentarzach do przepisu.
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń