...schab przyrządza się szybko i łatwo a mięso jest smaczne, aromatyczne i kruche. Przepis pochodzi z tej strony....
wieprzowy schab środkowy
świeży rozmaryn (tyle, aby obłożyć gałązkami cały schab)
sól, pieprz, oliwa
całe główki czosnku
sok pomarańczowy najlepiej wyciśnięty z dojrzałych pomarańczy
Mięso dokładnie oczyszczamy nacieramy solą i pieprzem. Obkładamy gałązkami rozmarynu i obwiązujemy sznurkiem. Najlepiej zrobić to dzień wcześniej,a aby zawinąć mięso w folię i włożyć na kilka godzin lub całą noc do lodówki. Główki czosnku przeciąć poziomo na pół. Na patelni rozgrzać oliwę, obsmażyć mięso z każdej strony oraz zrumienić połówki czosnku od strony rozcięcia. Przełożyć do naczynia żaroodpornego. Piec w temperaturze ok. 180 st. ok. 30 minut na 0,5 kg mięsa, w czasie pieczenia podlewać sokiem, winem, rosołem lub wodą. Po upieczeniu wyjąc i odstawić na 10-15 minut, by soki równomiernie rozeszły się wewnątrz mięsa....
Wow, wygląda niesamowicie. bardzo fajny przepis. Może uda mi się go wykorzystac na święta :)
OdpowiedzUsuńZnowu coś nowego u Ciebie podpatrzyłam - na święta jak znalazł, nowy smak i wygląd z tym czosnkiem i rozmarynem - super lubię takie smaki.
OdpowiedzUsuńJak dla mnie Iza masz zawsze świetne dania i bardzo ładnie je prezentujesz,dlatego zaglądam tu tak często.Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńAle to musi być pyszne! Zapisuję do zrobienia :)
OdpowiedzUsuńOch, pociekła ślinka!
OdpowiedzUsuńWygląda tak, że ślinka leci!
OdpowiedzUsuńdziękuję kobietki za komentarze..;):) Ewo dzięki za miłe słowa...pozdrawiam
OdpowiedzUsuńNie przepadam za takimi pieczeniami, ale Twoj schab wyglada rewelacyjnie i z przyjemnoscia zjadlabym kawalek :)
OdpowiedzUsuń