niedziela, 14 marca 2010

schab pieczony w rozmarynie....

...schab przyrządza się szybko i łatwo a mięso jest smaczne, aromatyczne i kruche. Przepis pochodzi  z tej strony....



wieprzowy schab środkowy
świeży rozmaryn (tyle, aby obłożyć gałązkami cały schab)
sól, pieprz, oliwa
całe główki czosnku
sok pomarańczowy najlepiej wyciśnięty z dojrzałych pomarańczy




Mięso dokładnie oczyszczamy nacieramy solą i pieprzem. Obkładamy gałązkami rozmarynu i obwiązujemy sznurkiem. Najlepiej zrobić to dzień wcześniej,a aby zawinąć mięso w folię i włożyć na kilka godzin lub całą noc do lodówki. Główki czosnku przeciąć poziomo na pół. Na patelni rozgrzać oliwę, obsmażyć mięso z każdej strony oraz zrumienić połówki czosnku od strony rozcięcia. Przełożyć do naczynia żaroodpornego. Piec w temperaturze ok. 180 st. ok. 30 minut na 0,5 kg mięsa, w czasie pieczenia podlewać sokiem, winem, rosołem lub wodą. Po upieczeniu wyjąc i odstawić na 10-15 minut, by soki równomiernie rozeszły się wewnątrz mięsa....

8 komentarzy:

  1. Wow, wygląda niesamowicie. bardzo fajny przepis. Może uda mi się go wykorzystac na święta :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Znowu coś nowego u Ciebie podpatrzyłam - na święta jak znalazł, nowy smak i wygląd z tym czosnkiem i rozmarynem - super lubię takie smaki.

    OdpowiedzUsuń
  3. Jak dla mnie Iza masz zawsze świetne dania i bardzo ładnie je prezentujesz,dlatego zaglądam tu tak często.Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  4. Ale to musi być pyszne! Zapisuję do zrobienia :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Och, pociekła ślinka!

    OdpowiedzUsuń
  6. Wygląda tak, że ślinka leci!

    OdpowiedzUsuń
  7. dziękuję kobietki za komentarze..;):) Ewo dzięki za miłe słowa...pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  8. Nie przepadam za takimi pieczeniami, ale Twoj schab wyglada rewelacyjnie i z przyjemnoscia zjadlabym kawalek :)

    OdpowiedzUsuń