czwartek, 13 maja 2010

Ajiaco bogotano – kolumbijska zupa ziemniaczana z kurczakiem



...przepis na tą zupę zobaczyłam u  Wiosenki. Spodobała mi się ta zupa i zrobiłam...;) Mleka dodałam trochę mniej 0,6l no i kukurydza była z puszki, choć ponoć w oryginale są świeże mini kolby. Kiedyś zrobię ja ze świeżą kukurydzą bo mi zasmakowała i od czasu do czasu będę ją robiła...




1 cebula, drobno posiekana
2 łyżki oleju słonecznikowego
1 ząbek czosnku, zmiażdżony
½ łyżki suszonego tymianku
udka
1 litr mleka
1 litr wody
ziemniaki
puszka kukurydzy
posiekana natka pietruszki
sól, świeżo mielony pieprz




W dużym rondlu na małym ogniu podsmażyć na oleju cebulę, aż się zeszkli, ale nie zbrązowieje. Dodać czosnek oraz tymianek i smażyć jeszcze przez minutę. Zwiększyć płomień, dodać kawałki kurczaka i smażyć, aż się lekko zezłocą. Zalać wszystko mlekiem oraz wodą, dodać ziemniaki i doprawić solą i pieprzem do smaku. Doprowadzić płyn do wrzenia, a następnie zmniejszyć płomień i gotować pod przykryciem przez ok. 40 minut. Po tym czasie wyjąć z zupy kawałki kurczaka, a kiedy przestygnie pokroić je na niewielkie kawałki. Wymieszać zupę, żeby ziemniaki trochę się rozpadły i zagęściły płyn. Dodać kukurydzę i gotować jeszcze przez 10 minut, mieszając od czasu do czasu. Dodać zioła i pokrojone mięso kurczaka. Pogotować jeszcze minutę i doprawić do smaku.

5 komentarzy:

  1. Wygląda wspaniale. Z tą kukurydzą to u nas problem jest - ja mini-kolb szukam i szukam, bo mam kilka fajnych przepisów, a z kukurydzą z puszki nie wychodzą tak samo :(

    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Cieszę się,że smakowała:) Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Przyjemna ta zupa. Widzę, że mamy podobną zastawę kuchenną. Lubię wyszukiwać ciekawe talerze i talerzyki.

    OdpowiedzUsuń
  4. Pyszna musi być ta zupka! Wspaniale i smacznie się prezentuje:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo smakowicie wygląda.
    Talerz bardzo fajny !

    OdpowiedzUsuń