...ciasto z tego przepisu najbardziej mi smakuje i już z nowym nie kombinuję, a krem budyniowy podała kiedyś Alinka na "GP"
ciasto:
250g maki pszennej
150g masła
1 żółtko (białko odkładamy)
szczypta soli
100g cukru
2 łyżki mleka
Krem budyniowy:
0,5 szklanka cukru pudru
0,5 szklanka mąki
2 żółtka
0,5 litr mleka
laska wanilii
125g masła
ciasto: Wszystkie składniki szybko zagnieść i jeśli ciasto jest klejące włożyć do lodówki na pół godziny, a jeśli nie wyłożyć formę (u mnie tortownica 22cm) ciastem i boki dość wysoko na około 4 cm. Nakłuć gęsto widelcem posmarować białkiem i wstawić do nagrzanego pieca na 180°C i piec przez 20 minut. Wyjąć z pieca, ostudzić, nie wyjmować z formy.
krem budyniowy: Żółtka ucieramy z cukrem pudrem i mąką, powoli wlewając 3/4 szklanki zimnego mleka. Pozostałą część mleka gotujemy mieszając ją z masłem wanilią. Masę żółtkową powoli wlewamy do mleka, mieszamy i gotujemy, aż masa zgęstnieje (ciągle mieszamy). Masa powinna mieć konsystencję gęstego budyniu. Ostudzony krem przełożyć na ostudzony kruchy spód, ułożyć dowolne owoce. Można też zalać tężejącą galaretką
Pysznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńIza widzę, że wróciłaś z wakacji i z zapałem zabrałaś się za pieczenie. Pycha !
OdpowiedzUsuńWygląda po prostu znakomicie! :))
OdpowiedzUsuńostatnio kupiłam sobie forme do tarty i musze jej niedługo uzyc ;)
OdpowiedzUsuńa dziękuję i powiem ze nawet jest smaczna..;) Ewo no niestety wróciłam i mam strasznego doła że już po....;(
OdpowiedzUsuńpiękny widok :) kusisz :)
OdpowiedzUsuńTaką tartę to ja bym zjadła!
OdpowiedzUsuńTo ciasto jest przepyszne ja ogólnie nie lubię piec ciast bo nie umiem ale to mi wyszło i ten smak, rozpływa się w ustach. Teraz to mój sztandarowy deser:)
OdpowiedzUsuńMarta...;) cieszę się że sie udało i smakowało...też bardzo lubię to ciasto pozdrawiam Iza
OdpowiedzUsuńA jaka mąka powinna być użyta do kremu? Ziemniaczana??
OdpowiedzUsuńojj racja muszę poprawić a mąkę daję pszenną pozdrawiam Iza
OdpowiedzUsuń