piątek, 17 września 2010

tarta z grzybami leśnymi

 ...ciasto jest bardzo pyszne i tak jak napisała Negresca dla mnie tez jest najlepsze jakie jadłam. Spód jest cieniutki robiłam w formie o średnicy 27cm. A nadzienie to grzyby leśne podsmażone z cebulką na maśle. Tarta świetnie smakuję z kubkiem czerwonego barszczu...




ciasto...
20 dag mąki
10 dag masła
1 jajko
2-3 łyżeczki wody
duża szczypta soli


nadzienie (składniki na oko)
grzyby leśne
2 małe cebule
1 jajko
2 łyżki masła
natka pietruszki lub szczypiorek
starty żółty ser i mozzarella
biały pieprz, sól 



Przesiać mąkę z solą na stolnicę, dodać pokrojone w kostkę masło, siekać nożem, aż masło połączy się z mąką w formę grudek. Do ciasta dodać jajko i wodę. Wymieszać i zagnieść szybko ciasto, formując kulę, włożyć do lodówki na ½ godziny. Gdy ciasto się chłodzi, przygotować nadzienie.

Grzyby oczyścić, wypłukać, pokroić w kawałki. Rozgrzać na patelni masło, wrzucić grzyby, smażyć ok. 10 minut, aż wyparuje sok, który grzyby po chwili smażenia puściły.
Dodać posiekaną w kostkę cebulę, wymieszać, smażyć razem chwilę, doprawić solą i pieprzem.


Wyjąć ciasto z lodówki. Formę na tartę cienko wysmarować masłem. Rozwałkować bardzo cienko ciasto (3 mm) na koło wielkości formy do tarty. Przenieść na formę, wylepić brzegi. Po nakłuwać ciasto widelcem, po czym włożyć formę z ciastem do lodówki na 10 minut, żeby ciasto oziębić.
Rozgrzać piekarnik do 180 st. C, włożyć tartę, piec ok. 20 minut.


Wyjąć ciasto z piekarnika, rozłożyć grzybowe nadzienie, posypać serami i piec około 20 minut. Posypać natką pietruszki. Podawać na gorąco, ale równie dobra jest na zimno...

11 komentarzy:

  1. joanna_kuchareczka17 września 2010 02:36

    Ojej, ale to musi być pyszne. Chętnie bym ten kawałek zjadła, mimo tak późnej pory

    OdpowiedzUsuń
  2. Jaka apetyczna tarta :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pięknie wygląda a smakuje na pewno wyśmienicie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ale musi być pyszna. Idę jutro na grzyby:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Twoja tarta wygląda obłędnie, oj zjadłabym taki kawałek !

    OdpowiedzUsuń
  6. Już sobie wyobrażam zapach grzybów leśnych na tej tarcie. Musi być pyszne!

    OdpowiedzUsuń
  7. Super wygląda Twoja tarta z grzybami.

    Izo:-) pozwoliłam sobie na otagowanie Twojego bloga, czym zapraszam Cię do tej zabawy, jak to wyglądać powinno możesz zobaczyć na moim blogu:

    www.kuchniana5.blox.pl, pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  8. Jaka piękna i apetyczna!

    OdpowiedzUsuń
  9. Jadłam ją u córki.Rzeczywiście jest wspaniała.Teraz ja ją zrobię

    OdpowiedzUsuń
  10. :) to prawda a "nadzienie" zawsze można dać wedle uznania :) bądź zaległości w lodówce;)

    OdpowiedzUsuń
  11. Jak znajdę inne grzyby niż kurki to chętnie spróbuję tego ciasta :)

    OdpowiedzUsuń