...pyszne ciasto zdecydowanie za długo zwlekałam z jego zrobieniem bo jest naprawdę bardzo pyszne.
Składniki na ciasto czarne:
2 szkl. mąki
2 łyżki kakao
0,5 szkl. oleju
0,5 szkl. cukru
duży kubek jogurtu naturalnego (400 ml)
łyżeczka proszku do pieczenia
łyżeczka sody (nie dałam)
1 łyżka cukru z wanilią
6 łyżek rumu lub koniaku do nasączenia ciasta
Wszystkie składniki połączyć ze sobą i wyrobić mikserem tak, aby nie było grudek. Ciasto wylać na prostokątną formę ( 20x30 cm), wyłożoną pergaminem. Piec w rozgrzanym piekarniku (180 st) przez 30-35 min. (do suchego patyczka)
Składniki na warstwę białą:
500 ml śmietanki kremówki (30%)
2 białe czekolady ( dałam jedną bo jakoś nie doczytałam że są dwie, a już mi się nie chciało iść)
3 łyżeczki żelatyny (rozpuścić w 1/3 szklanki wody)
wiórki kokosowe
Czekoladę połamać na kawałki i rozpuścić w kąpieli wodnej. Schłodzoną śmietanę ubić na sztywno mikserem. Ubijając dalej wlewać powoli ostudzoną czekoladę i ostudzoną żelatynę. (Nie ubijać zbyt długo, ponieważ mogą zrobić się grudki).
Ciasto nasączyć alkoholem, na wierzch wyłożyć równomiernie masę białą, oprószyć wiórkami. Włożyć do lodówki na noc.
aż nabrałam na nie ochoty... cieszę się, że Ci smakowało :)
OdpowiedzUsuńBardzo mi się podoba, notuję przepis :)
OdpowiedzUsuńBardzo efektowne!
OdpowiedzUsuńAnytsujx...o tak zgadzam się wygląd ma fajny
OdpowiedzUsuńMikimamo...dziękuję
Myniolinko...u mnie zdecydowanie do powtórki
Grażynko... polecam
Beatko...dziekuje...;)
I pozdrawiam Was słonecznie :):)
Jak śniegiem przykryte :) Pyszne pewnie jest!
OdpowiedzUsuńFaktycznie, wygląda bardzo apetycznie, aż chciałoby się uszczknąć widelczykiem kawałek:)
OdpowiedzUsuńPyszności, super wygląda to ciacho!!!
OdpowiedzUsuńPiękne ciacho, zjadałbym sobie kawałeczek:-)
OdpowiedzUsuńCudownie wygląda! I te kolory, rewelacja:)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!
Witaj Izo po długiej przerwie. Przepis już zapisałam dawno z GP. Wygląda bardzo, ale to bardzo smakowicie :)
OdpowiedzUsuńWygląda tak uwodzicielsko, wręcz krzyczy: weź i zjedz mnie ;] Super.
OdpowiedzUsuńdodatek białej czekolady w warstwie białej do mnie przemawia ;)
OdpowiedzUsuńa ja mam pytanko: nie napisalas wsrod skladnikow na ciasto nic o jajkach. czy to jest coasto bez jajek? bardzo prosze o szybka odpowiedz bo mam zamiar je upiec :)
OdpowiedzUsuńWiolu tak dokładnie jak napisałaś ciasto nie ma jajek...pozdrawiam
OdpowiedzUsuńzrobilam i ... hmm pianka mi wyszla idealna:) ale ciasto no zjesc sie da hehe ale zrobil sie taki brzydki zlep jak z plasteliny, nie wiem czemu, robilam w tortownicy 24cm wiec dalam wszystkiego odrobine mniej tylko jogurtu dalam ok 450ml bo masa byla tak gesta ze mikser nie chcial sie krecic :) w czym moze byc problem? bo koniecznie musze upiec jeszcze raz - prawidlowo :) pozdrawiam
OdpowiedzUsuńKarolino...Mnie wyszlo za pierwszym razem ale jak czytałam komentarze w oryginalnym przepisie to też komus nie wyszło więc trudno mi powiedzieć to ciasto trochę takie jest własnie zakalcowate ale możesz spróbowac zrobic z ciemnym biszkoptem.
OdpowiedzUsuńczy do ciasta białego zamiast kremówki można dać jogurt naturalny? Czekam na odp ! :)
OdpowiedzUsuńNie robiłam z jogurtem ale myślę że można jeśli jogurt będzie gęsty, bo i tak jest w przepisie żelatyna wiec powinno ładnie stężeć.
OdpowiedzUsuńW ogóle nie wyszła mi biała masa. Zwarzyła się. Czy ma znaczenie czym ubija się śmietanę? Czy należało to robić ręcznie? Co z żelatyną? Ja najpierw namoczyłam 3 łyżeczki żelatyny w zimnej wodzie, następnie po 30 minutach zamieszałam i zagotowałam. Po ubiciu śmietany (ładnie zgęstniała) zaczęłam dodawać uprzednio rozpuszczoną białą czekoladę i wtedy śmietanka się zwarzyła. Co robiłam źle?
OdpowiedzUsuńAmatorka...śmietanę jak najbardziej można ubijać mikserem. Ja zauważyłam że jak za długo ubijam śmietanę to mi się zawsze na 100% zważy juz kilka razy tak miałam. Na początku ubijam na najwyższych obrotach a jak widzę że gęstnieje obniżam do minimum.
OdpowiedzUsuńA czekolada i żelatyna powinny być zimnie.