czwartek, 16 grudnia 2010

ciasto czarno-białe


...pyszne ciasto zdecydowanie za długo zwlekałam z jego zrobieniem bo jest naprawdę bardzo pyszne.








Składniki na ciasto czarne:
2 szkl. mąki
2 łyżki kakao
0,5 szkl. oleju
0,5 szkl. cukru
duży kubek jogurtu naturalnego (400 ml)
łyżeczka proszku do pieczenia
łyżeczka sody (nie dałam)
1 łyżka cukru z wanilią
6 łyżek rumu lub koniaku do nasączenia ciasta



Wszystkie składniki połączyć ze sobą i wyrobić mikserem tak, aby nie było grudek. Ciasto wylać na prostokątną formę ( 20x30 cm), wyłożoną pergaminem. Piec w rozgrzanym piekarniku (180 st) przez 30-35 min. (do suchego patyczka)



Składniki na warstwę białą:
500 ml śmietanki kremówki (30%)
2 białe czekolady ( dałam jedną bo jakoś nie doczytałam że są dwie, a już mi się nie chciało iść)
3 łyżeczki żelatyny (rozpuścić w 1/3 szklanki wody)
wiórki kokosowe



Czekoladę połamać na kawałki i rozpuścić w kąpieli wodnej. Schłodzoną śmietanę ubić na sztywno mikserem. Ubijając dalej wlewać powoli ostudzoną czekoladę i ostudzoną żelatynę. (Nie ubijać zbyt długo, ponieważ mogą zrobić się grudki).


Ciasto nasączyć alkoholem, na wierzch wyłożyć równomiernie masę białą, oprószyć wiórkami. Włożyć do lodówki na noc.


20 komentarzy:

  1. aż nabrałam na nie ochoty... cieszę się, że Ci smakowało :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo mi się podoba, notuję przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Anytsujx...o tak zgadzam się wygląd ma fajny
    Mikimamo...dziękuję
    Myniolinko...u mnie zdecydowanie do powtórki
    Grażynko... polecam
    Beatko...dziekuje...;)

    I pozdrawiam Was słonecznie :):)

    OdpowiedzUsuń
  4. Jak śniegiem przykryte :) Pyszne pewnie jest!

    OdpowiedzUsuń
  5. Faktycznie, wygląda bardzo apetycznie, aż chciałoby się uszczknąć widelczykiem kawałek:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Pyszności, super wygląda to ciacho!!!

    OdpowiedzUsuń
  7. Piękne ciacho, zjadałbym sobie kawałeczek:-)

    OdpowiedzUsuń
  8. Cudownie wygląda! I te kolory, rewelacja:)
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  9. Witaj Izo po długiej przerwie. Przepis już zapisałam dawno z GP. Wygląda bardzo, ale to bardzo smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Wygląda tak uwodzicielsko, wręcz krzyczy: weź i zjedz mnie ;] Super.

    OdpowiedzUsuń
  11. dodatek białej czekolady w warstwie białej do mnie przemawia ;)

    OdpowiedzUsuń
  12. a ja mam pytanko: nie napisalas wsrod skladnikow na ciasto nic o jajkach. czy to jest coasto bez jajek? bardzo prosze o szybka odpowiedz bo mam zamiar je upiec :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Wiolu tak dokładnie jak napisałaś ciasto nie ma jajek...pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  14. zrobilam i ... hmm pianka mi wyszla idealna:) ale ciasto no zjesc sie da hehe ale zrobil sie taki brzydki zlep jak z plasteliny, nie wiem czemu, robilam w tortownicy 24cm wiec dalam wszystkiego odrobine mniej tylko jogurtu dalam ok 450ml bo masa byla tak gesta ze mikser nie chcial sie krecic :) w czym moze byc problem? bo koniecznie musze upiec jeszcze raz - prawidlowo :) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  15. Karolino...Mnie wyszlo za pierwszym razem ale jak czytałam komentarze w oryginalnym przepisie to też komus nie wyszło więc trudno mi powiedzieć to ciasto trochę takie jest własnie zakalcowate ale możesz spróbowac zrobic z ciemnym biszkoptem.

    OdpowiedzUsuń
  16. czy do ciasta białego zamiast kremówki można dać jogurt naturalny? Czekam na odp ! :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Nie robiłam z jogurtem ale myślę że można jeśli jogurt będzie gęsty, bo i tak jest w przepisie żelatyna wiec powinno ładnie stężeć.

    OdpowiedzUsuń
  18. W ogóle nie wyszła mi biała masa. Zwarzyła się. Czy ma znaczenie czym ubija się śmietanę? Czy należało to robić ręcznie? Co z żelatyną? Ja najpierw namoczyłam 3 łyżeczki żelatyny w zimnej wodzie, następnie po 30 minutach zamieszałam i zagotowałam. Po ubiciu śmietany (ładnie zgęstniała) zaczęłam dodawać uprzednio rozpuszczoną białą czekoladę i wtedy śmietanka się zwarzyła. Co robiłam źle?

    OdpowiedzUsuń
  19. Amatorka...śmietanę jak najbardziej można ubijać mikserem. Ja zauważyłam że jak za długo ubijam śmietanę to mi się zawsze na 100% zważy juz kilka razy tak miałam. Na początku ubijam na najwyższych obrotach a jak widzę że gęstnieje obniżam do minimum.

    A czekolada i żelatyna powinny być zimnie.

    OdpowiedzUsuń