...przepis znalazłam na stronie PakiRecipes.com Co prawda leżąc w marynacie nie wygląda ciekawie ale kurczak tak przyrządzony ma bardzo fajny smak, bardzo przypadł mi do gustu i będe go powtarzała...
kawałki kurczaka bez skóry
3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
1 1/2 łyżeczki sosu sojowego
1/2 łyżeczki Fine Herbes ( połączenie świeżych ziół stosowanych w kuchni śródziemnomorskiej: szczypiorku, natki pietruszki, estragonu i trybuły; tej akurat nie miałam)
1 1/2 łyżeczki kurkumy
1/4 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu
3/4 łyżeczki imbiru
około 1,5 szklanki jogurtu naturalnego
1/2 łyżeczki cynamonu
2 posiekane cebule
1/2 łyżeczki mielonych goździków
Wszystko włącznie z kurczakiem wrzucić do miski, dokładnie wymieszać. Przykryć i marynować w lodówce około 24 godzin od czasu do czasu obracając. Rozgrzać piekarnik. W oryginale podane jest aby wyjąć kurczaka z marynaty ale ja wszystko przełożyłam do torebki do pieczenia. W torebce piec 30 minut, po tym czasie rozciąć lub całkowicie wyłożyć do naczynia żaroodpornego i piec kolejne 30 minut, polewając czasami marynatą. Posypałam troszkę na wierzchu słodką papryką, bo mi brakowało koloru...
Bardzo ładna szata graficzna! A kurczak w tym wydaniu idealnie trafia w moje kubki smakowe!
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawa propozycja:)
OdpowiedzUsuńKurczaczek wygląda naprawdę przepysznie!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam:)
mikimamo ech ciągle próbuję bo to jeszcze nie to co chciałam...ale dziękuję za miłe słowa
OdpowiedzUsuńwiosenko, majanko...polecam
ładny szablon :) a kurczak prezentuje sie rewelacyjnie!!! uwielbiam takie smaki:) sciskam serdecznie
OdpowiedzUsuńuwielbiam kurczaka, a ten Twój smakowicie wygląda:)
OdpowiedzUsuńO Jezu - te paczki mnie zabija! Wchodze tu, zeby tylko na nie popatrzec!:):):)
OdpowiedzUsuńRobie czasami kurczaka z marynata jogurtowa - masz swieta racje wyglada nieciekawie! :) A smakuje.... Uffff.... Zapamietam Twoj przepis!
Lubię takie przyprawy do kurczaka
OdpowiedzUsuńKasiu...no ja do Ciebie się na wiele potraw wprosiłam wiec min na pączki zapraszam do mnie...;) zrobię z podwójnej porcji nawet
OdpowiedzUsuńkabamaiga ja też tak lubię i pomyśleć że kiedyś prawie nie używałam przypraw...;)
Pycha, lubię takie smaki Ł=
OdpowiedzUsuńŚwietne! Mniam...:)
OdpowiedzUsuńWłasnie wygląda ciekawie, nawet bardzo apetycznie!!!
OdpowiedzUsuńMary dziękuję...;)
OdpowiedzUsuńGrażynko ja tez lubię...
Aniu teraz tak ale jak leżakował w lodówce to wygląd był hmm nie ciekawy...
Bo on nie wygląda ciekawie, tylko przeapetycznie :)))
OdpowiedzUsuńflusso...dziekuję..;)
OdpowiedzUsuńHej, ja tu pierwszy raz, ale pewnie nie ostatni.:)
OdpowiedzUsuńBardzo piękny blog, a kurczak wygląda wybornie!:)
Serdeczności
Lekka
http://lekki-blog.blogspot.com/
Lekka...zapraszam częściej i dziękuję za miłe słowa...pozdrawiam
OdpowiedzUsuńZ chęcią wypróbuję przepis, takiego kurczaka jeszcze nia jadłam. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńprzepis wyprobowany :) i PRZEPYSZNYYYYYY polecam wszystkim :)
OdpowiedzUsuńja podalam z chlebkiem PITA takze z Twego bloga :)
pozdrawiam serdecznie :)
A..;) cieszę się że i Tobie smakował...;) pozdrawiam Iza
OdpowiedzUsuń