poniedziałek, 21 lutego 2011
zapiekanka pasterska
...przepis Andrzeja Polana z programu w TVN. Bardzo smaczna zapiekanka na pewno nie raz do powtórki...
Wołowina mielona 600 g
Marchew 2szt
Cebula 2szt
Czosnek 3 ząbki
Pomidory 200g u mnie z puszki i dodałam trochę sosu
Ziemniaki gotowane 1 kg
Pietruszka korzeń 300 g
Masło 100 g
Chrzan 2 łyżki
Sól, pieprz,
Tymianek, liście laurowe
Marchew kroimy w grubą kostkę, cebulę podobnie, ząbki czosnku i przesmażamy na oleju. Dodajemy wołowinę mieloną, tymianek, liście laurowe. Dusimy pod przykryciem, pod koniec dodając pomidory. Ugotowane ziemniaki przeciskamy na puree, dodajemy rozgniecione pietruszki, masło i chrzan. Doprawiamy solą, pieprzem. Masę mięsną rozkładamy w naczyniu żaroodpornym, przykrywamy warstwą puree i zapiekamy na złoty kolor.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Świetne danie!
OdpowiedzUsuńPysznie to wygląda, wiesz?:) Pozdrowienia:)
OdpowiedzUsuńProste i bardzo apetyczne jedzonko! Warto zrobić taką zapiekankę, bo zdjęcia baaardzo kuszą:)
OdpowiedzUsuńFiu- fiu- fiu! A ja bez o-bia-du! Az mi szkoda, ze juz nie mam miesa w domu! Zaraz bym rozmrazala! Sliczne to!
OdpowiedzUsuńczęsto u mnie bywa na obiadek taka zapiekanka bo mój mąż jest maniakiem na jej punkcie
OdpowiedzUsuńNo to mam pomysł na obiad.
OdpowiedzUsuńTroszkę jak Sheperd's Pie
OdpowiedzUsuńPiękne wygląda. Ślinka cienkie, mniam...:)
OdpowiedzUsuńDanie wygląda przepysznie i syto !:)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam :)
Mikimamo dziękuję...;)
OdpowiedzUsuńMajanko dziękuję i pozdrawiam...;)
Dagmaro polecam jak najbardziej:)
Kasiu..;) no bez mięsa ani rusz...;) ale polecam
piegusku ja też odkąd spróbowałam jestem jej fanką
chanya polecam wypróbuj..;)
kabamaiga... no właśnie tak coś w ten deseń
Mary..;) dziękuję mnie na widok Twoich słodkości tez ślinka cieknie...;)
Justynko..;) oo tak jest sycące;) w sam raz na jesień i zimę..
Ja robie podobną zapiekankę ale z baraniną.
OdpowiedzUsuń