...bardzo fajne, ja mleko w proszku uwielbiam mogę jeść łyżkami z opakowania więc placuszki mi smakowały. Podałam z owocowym sosem. Są bardzo sytne zjadłam 3 malutkie i byłam najedzona...
2 szklanki mąki
3/4 szklanki mleka w proszku
2 łyżki oleju
1 łyzeczka proszku do pieczenia
cukier waniliowy lub trochę białego do smaku
woda lub mleko
olej do smażenia
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, cukrem waniliowym i mlekiem w proszku, następnie dodać 2 łyżki oleju oraz tyle mleka lub wody, aby uzyskać ciasto nieco gęstsze niż naleśnikowe. Na rozgrzaną patelnię posmarowaną olejem wylewać po 1 łyżce na placek. Smażyć z obu stron...
źródło:"Moja internetowa naleśnikarnia"
Też mam na nie chęc! Pysznie wyglądają:)
OdpowiedzUsuńŚliczna! :)
OdpowiedzUsuńśliczna wieża z placków miało być, oczywiście ;-)
OdpowiedzUsuńCudowna plackowa górka! Rewelacyjne kolory, wspaniałe apetyczne zdjęcie! Mniam!
OdpowiedzUsuńAniu...;)dziękuję za miłe słowa i za świetny przepis. Jest to jeden z tych które w krótkim czasie zrobiłam ..;):)
OdpowiedzUsuńFlusso dziękuję ze miłe słowa
Wykrywacz smaku..;) dzięki jutro muszę do Was wrzucić;)
Majanko polecam :)
Mikimamo dziekuje...;)
........pozdrawiam wszystkich......;)
chetnie bym sie poczęstowala :) uwielbiam mleko w proszku
OdpowiedzUsuńHej Izaa, miło mi, że do mnie wstąpiłaś - jestem z rewizytą.:)
OdpowiedzUsuńPodobały Ci się moje placuszki, ale żebyś wiedziała, jak mnie podobają się Twoje - otóż - jeszcze bardziej! Są takie pulchniutkie i rumiane! I ten dodatek owoców!
Super!
Serdeczności.:)
piegusku...;) częstuj się proszę...;)
OdpowiedzUsuńLekka dziękuję..;):) a do Ciebie będę zaglądała podobają mi się Twoje przepisy...;)
bardzo mi się podobają :)
OdpowiedzUsuńGrażynko...dziękuję...;):)
OdpowiedzUsuńpyszne muszą być, uwielbiam mleko w proszku :)
OdpowiedzUsuńHAAAAAAAAAAAAAA!!!!! Znalazlam mleko w proszku!!! Zachomikowane na dolnej polce wpolskim sklepie! Jesli swedzialy Cie uszy - jam winna! Bo od razu o tych placuszkach pomyslalam! :):):):)
OdpowiedzUsuńKasieńko noo uszy jak uszy ale poliki mnie piekły:):) i już teraz wiem dlaczego...
OdpowiedzUsuńzauberi...;) ojj tak ja też uwielbiam
Również uwielbiam mleko w proszku, świetny przepis ... super !:)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam :)
Wyglądają na bardzo puszyste! :)
OdpowiedzUsuńJustynko...;) dziękuję...;)
OdpowiedzUsuńOlu tak są puszyste...;)
Pięknie wyglądają !;) Nie to, co moje, jak je robiłam.. Dlatego mam pytanie: ponieważ zastosowałam się do Pani instrukcji dałam dwie łyżki oleju i tyle samo mleka, ale ciasto nie wyszło, było za mało płynów. Więc dodałam więcej mleka, aż całkowicie się połączyło, aczkolwiek było bardzo gęste. Spróbowałam wylać je na patelnię, udało mi się, nałożyłam dżem i kolejną warstwę ciasta, ale naleśnik bardzo trudno się przewracał, wręcz nie chciał w ogóle.. A kiedy wreszcie któryś z kolei przewrócił mi się, to a) dżem lekko wypłynął, po b) naleśnik mimo długiego smażenia, jako tako był lekko surowy w środku. Podejrzewam, że ciasta było tam za dużo, ale w takim razie, może mi pani podpowiedzieć jak zrobić je tak by były lepsze, ale co zrobiłam źle?
OdpowiedzUsuńZ góry dziękuję ;)
Ciasto jest bardzo gęste i mleka lub wody ja dodaję tak na "oko" właśnie żeby się wszystko połączyło i wykładam łyżką, a smażę na malutkim ogniu bo nie lubię brązowych tylko jaśniutkie. Może to wina patelni że się kiepsko odwracały? Pamiętam jak miałam kiedyś inną to bardzo ciężko mi się piekło a o cieniutkich naleśnikach mogłam tylko pomarzyć. Kupiłam najtańszą teflonową z ikei i tylko do tego jej używam i naprawdę czasem piekę cieniutkie jak bibułka bez problemu odwracając.
OdpowiedzUsuńU mnie domownicy różnie lubią je jeść i ja piekę "bez niczego" i każdy sobie dodatki wedle uznania już na swoim talerzu dodaje; więc w tej kwestii nie poradzę ,trzeba by było zapytać Ani (link do oryginalnego przepisu pod moim zdjęciem)...pozdrawiam Iza
aha zapomniałam napisać piekę tak że biorę zwykłą łyżkę od zupy nabieram porządną ilość ciasta wykładam na patelnie i jeszcze trochę wygładzam żeby nie były zbyt grube
OdpowiedzUsuńAha, czyli ze tak to może wyglądać.. Właśnie sama dodawałam także tego mleka na oko. No nic dziękuję bardzo za rady:) choć i tak faktycznie pomyślę o zmianie patelni:)
OdpowiedzUsuńCzy mleko w proszku moze byc 0% tluszczu? Tylko taki mam - skim milk powder.
OdpowiedzUsuńtak moze, pozdrawiam
UsuńAkurat mam końcówkę mleka w proszku, chętnie wypróbuję ten przepis!
OdpowiedzUsuń