poniedziałek, 21 lutego 2011

zapiekanka pasterska


...przepis Andrzeja Polana z programu w TVN. Bardzo smaczna zapiekanka na pewno nie raz do powtórki...




Wołowina mielona 600 g
Marchew 2szt
Cebula 2szt
Czosnek 3 ząbki
Pomidory 200g u mnie z puszki i dodałam trochę sosu
Ziemniaki gotowane 1 kg
Pietruszka korzeń 300 g
Masło 100 g
Chrzan 2 łyżki
Sól, pieprz,
Tymianek, liście laurowe


Marchew kroimy w grubą kostkę, cebulę podobnie, ząbki czosnku i przesmażamy na oleju. Dodajemy wołowinę mieloną, tymianek, liście laurowe. Dusimy pod przykryciem, pod koniec dodając pomidory. Ugotowane ziemniaki przeciskamy na puree, dodajemy rozgniecione pietruszki, masło i chrzan. Doprawiamy solą, pieprzem. Masę mięsną rozkładamy w naczyniu żaroodpornym, przykrywamy warstwą puree i zapiekamy na złoty kolor.

11 komentarzy:

  1. Świetne danie!

    OdpowiedzUsuń
  2. Pysznie to wygląda, wiesz?:) Pozdrowienia:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Proste i bardzo apetyczne jedzonko! Warto zrobić taką zapiekankę, bo zdjęcia baaardzo kuszą:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Fiu- fiu- fiu! A ja bez o-bia-du! Az mi szkoda, ze juz nie mam miesa w domu! Zaraz bym rozmrazala! Sliczne to!

    OdpowiedzUsuń
  5. często u mnie bywa na obiadek taka zapiekanka bo mój mąż jest maniakiem na jej punkcie

    OdpowiedzUsuń
  6. No to mam pomysł na obiad.

    OdpowiedzUsuń
  7. Troszkę jak Sheperd's Pie

    OdpowiedzUsuń
  8. Słodziutkie Okazje23 lutego 2011 19:02

    Piękne wygląda. Ślinka cienkie, mniam...:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Danie wygląda przepysznie i syto !:)

    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Mikimamo dziękuję...;)

    Majanko dziękuję i pozdrawiam...;)

    Dagmaro polecam jak najbardziej:)

    Kasiu..;) no bez mięsa ani rusz...;) ale polecam

    piegusku ja też odkąd spróbowałam jestem jej fanką

    chanya polecam wypróbuj..;)

    kabamaiga... no właśnie tak coś w ten deseń

    Mary..;) dziękuję mnie na widok Twoich słodkości tez ślinka cieknie...;)

    Justynko..;) oo tak jest sycące;) w sam raz na jesień i zimę..

    OdpowiedzUsuń
  11. Ja robie podobną zapiekankę ale z baraniną.

    OdpowiedzUsuń