...pierwszy raz jadłam taką zupę. Czy będę powtarzać; nie bo szczerze napiszę że nie przepadam za tego typu zupami. Ale do wypróbowania jak najbardziej polecam...;)
50 dag świeżo uciętych wierzchołków młodej pokrzywy zwyczajnej
2-3 ząbki czosnku
3-4 szklanki wywaru z włoszczyzny
1 szklanka mleka
pół szklanki śmietany
łyżka masła
łyżka mąki
3 jaja
imbir
starta gałka muszkatołowa
sól, pieprz
Bardzo dokładnie opłukaną pokrzywę sparzyć wrzątkiem na sicie, udusić w maśle wraz z posiekanym czosnkiem, zmiksować, zalać wywarem z włoszczyzny oraz mlekiem, zagotować, zagęścić śmietaną wymieszaną z mąką i przyprawić. Do każdej porcji włożyć jaja ugotowanego na twardo.
źródło: faceci.com.pl
Taka zupa na wiosnę bywa w każdej szanowanej się restauracji a dla celów zdrowotnych(żelazo) każdy powinien ją zjeść przynajmniej raz w roku :) Piękny kolor!
OdpowiedzUsuńJakby mnie ktoś poczęstował to chętnie bym spróbowała bo jestem bardzo ciekawa tego smaku:) Podziwiam Cie za odwagę na taki eksperyment:) Piękny ma kolorek:)
OdpowiedzUsuńSuper wygląda! Ja tam pokrzywową lubię...nawet bardzo! A dzisiaj robiłam banicę z pokrzywą i nawet moja córka zjadła kilka kawałków.
OdpowiedzUsuńwygląda super, bardzo zaskoczył mnie ten przepis, ale jakoś nigdy nie mogłam przekonać się do jedzenia pokrzywy i innych, tego typu roślin. Może warto spróbować :)
OdpowiedzUsuńMary...częstuj się...;)
OdpowiedzUsuńJudik ...ja Cię z chęcią poczęstuję kolor racja fajny wyszedł
Aniu...raz w roku będe robiła:) ale ogólnie to nie moje klimaty
Szarltku masz rację zdrowa to ona jest na pewno i raz w roku po zimie warto taką sobie zafundować...;)
Asiu...częstuj się;)
Aleksandro... spróbować można może akurat Tobie przypadnie do gustu...;)
....pozdrawiam...;)
Ostatnio widziałam muffiny z pokrzywami. Chyba na zupę prędzej bym się odważyła. :)
OdpowiedzUsuńSamo zdrowie!
OdpowiedzUsuńwww.przysmakiewy.pl
Fajny przepis, sama jestem ciekawa jej smaku ...
OdpowiedzUsuńPluskotko...oo muffiny to jeszcze tam pokrzywa się zakradła...;)
OdpowiedzUsuńEwo...oj tak taka zupa to zastrzyk witamin
Justynko...ja też z ciekawości ją zrobiłam, no i wykorzystałam jajka po święconce..;)
W dzieciństwie taką zupą raczyła mnie Babcia.
OdpowiedzUsuńPrzysądzała również podobnie jak szpinak, z czosnkiem i śmietaną (od własnej krówki)
Pozdrawiam
Matecki...;)o widzisz wiec zupa widać z tradycją noo może prócz tego imbiru, a ja od niedawna o niej wiem;)...pozdrawiam miło
OdpowiedzUsuńMiałam kiedyś okazję jeść sałatkę z młodych pokrzyw. Długo ... trwało zanim wzięłam pierwszy kęs do buzi :) Z zupom pewnie będzie lepiej :)
OdpowiedzUsuńEwo...;)warto spróbować;) żeby osobiście się przekonać...pozdrawiam
OdpowiedzUsuńPiękny kolor tej zupy ! :)
OdpowiedzUsuńJuż niedługo będzie u mnie pokrzywa i z pewnością wykorzystam przepis :)
A tymczasem, jeśli ma Pani ochotę, to zapraszam do naszej akcji na Durszlaku "Rośliny jadalne z polskiej łąki i lasu"
http://durszlak.pl/akcje-kulinarne/rosliny-jadalne-z-polskiej-laki-i-lasu
Będzie nam bardzo miło "gościć" Pani zupę :)
Pozdrawiam serdecznie,
Agnieszka
:)
OdpowiedzUsuńEch, dopiero teraz zauważyłam, że wpisy sprzed roku.
Niemniej jednak, gdyby Pani zechciała się podzielić jakimiś nowymi przepisami w naszej akcji, to serdecznie zapraszam :)
Agnieszko...no niestety sprzed roku;) a powtórki nie będzie bo mi średnio smakowała...pozdrawiam
OdpowiedzUsuńSprzedam pokrzywy 1kg za 100000gr.
OdpowiedzUsuńZupa krem mniam :D
Chętnie bym spróbowała, lubię takie ciekawostki.
OdpowiedzUsuńO jejku, po raz pierwszy udało mi się dodać u Ciebie komentarz (przynajmniej tak mi się wyświetliło). Do tej pory zawsze gasł mi ekran po kliknięciu Wyślij.
OdpowiedzUsuńOsa...fajnie że sie udało, a zupę spróbowac mozna i samej sie przekonac czy dobra, w moim guscie to ona nie jest....pozdrawiam
OdpowiedzUsuń