...coś dla fanów maślanych wypieków przepyszne mega maślane tarteletki. Miałam z nimi mały wypadek jeśli będziecie je robić włóżcie masy tak 3/4 ja z łakomstwa włożyłam więcej , urosła trochę wyleciała i piekarnik był do czyszczenia:) z podanych składników wychodzi około 16 sztuk...
ciasto kruche:
2 szklanki mąki
3/4 kostki masła
szczypta soli
1 jajko
1 łyżka octu
2 łyżki zimnej wody
Do przesianej mąki dodać posiekane zimne masło. W osobnej miseczce wymieszać jajko, łyżkę octu i 2 łyżki zimnej wody. Następnie dodać to do mąki. Szybko wymieszać wszystkie składniki razem. Zrobić kulę, zawinąć w folię i umieścić w zamrażarce na 15-20 minut. Wypełnić foremki ciastem. Ja robiłam w foremkach od babeczek ale dość ciężko mi się wyciągało; myślę ze najlepiej użyć foremki do muffin
składniki na masę:
70g miękkiego masła
1 szklanka brązowego cukru
2 duże jajka
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
1/4 szklanki śmietany od 18% wzwyż
1/2 szklanki rodzynek, można również dodać posiekane orzechy
rodzynki zalewamy gorącą woda i odstawiamy na 10-15 minut. mikserem w misce mieszamy, śmietanę masło i cukier. Wbijamy po jednym jajku: dodajemy ekstrakt waniliowy. Mieszamy. Do każdej wyłożonej ciastem foremki wkładamy kilka rodzynków a następnie wypełniamy masą. Piec w 190 stopni C około 15-20 minut lub, aż ciasto będzie rumiane i masa lekko brązowa. Wyjmujemy z piekarnika delikatnie wyjmujemy z foremki i pozostawiamy na kratce do ostygnięcia ciepłe tez są pyszne..;))
aż ślinka pociekła...częstuję się jedną:)
OdpowiedzUsuńNo pysznie się zapowiada! :)
OdpowiedzUsuńMniam:)
Pozdraawiam:)
Z taką jeszcze się nie spotkałam :) super !
OdpowiedzUsuńale apetycznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńNatalio...:) proszę częstuj się
OdpowiedzUsuńMajanko...dziękuję i również pozdrawiam
Zauberi...dziękuję;)
Berrypunch...:) polecam jeśli lubisz maślane ja się w nich zakochałam;)))
Ja uwielbiam wszystko co maślane!@:) Poczawszy od ciast i pieczywa, skończywszy na jajecznicy na maśle:))
OdpowiedzUsuńGodne wypróbowania i dzięki za cenne uwagi ;-)) Co za dużo to niezdrowo ;-))
OdpowiedzUsuńOj, zjadłabym taka babeczkę...
OdpowiedzUsuńWiesz, że pisząc u mnie komentarz zawsze podajesz błędny adres swojego bloga? Potem jak klikam na link, to dostaję info, że taki blog nie istnieje. Popraw, jeśli możesz, przy kolejnym komentarzu - będzie nam łatwiej do Ciebie trafiać :)
Rewelacja! Zapisuję sobie:)
OdpowiedzUsuńMary....:) dzięki i polecam bo są pyszne
OdpowiedzUsuńOlu...dziękuje. No muszę zwrócić uwagę;) aż zaraz zajrzę i coś kliknę
Ewo...hehe no dokładnie trochę przedobrzyłam..;)
Aniu.. to dokładnie tak jak i ja uwielbiam maślane smaki;))
Aaaaaa! Tez sie nad nimi zastanawialam! :) Bo byly jedna z niewielu w miare 'normalnych' kanadyjskich propozycji :):):))))) Po calej gamie gulaszow z karibu i losia... :)
OdpowiedzUsuńTeraz bede miala latwiej, bo wiem, ze sa u Ciebie:)
Kasiu...hahha właśnie jakoś mięsa z łosia nie miałam pod ręką;))) a te tarty mmmmm pychotka myslę że by i Twojej rodzince zasmakowały...:)ja na pewno będę powtarzała;) uściski
OdpowiedzUsuńEchhh... i na pewno spóźniłam się na te pyszności :(
OdpowiedzUsuńŁadne zdjęcie :)
Pozdrawiam :)
Też tak raz miałam z sernikiem, na szczęscie udało sie go uratować:) Bardzo oryginalna propozycja:)
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawie się zapowiadają :) i smacznie, a to najważniejsze!
OdpowiedzUsuńRusskaya... dziękuję a smaczne oj są są:)
OdpowiedzUsuńJudik...dziękuję. Ja to prawie za każdym razem mam tak z drożdżowym ciastem;))
Tastefully...rano byly jeszcze 2;) to bym sie podzieliła ale następnym razem dam znać Tobie pierwszej, ojj bo nie raz jeszcze u mnie się pojawia;)
mm.. pyszności!
OdpowiedzUsuńO ja ! Ale pysznie wyglądają... :) Aż mi ślinka cieknie.. :)
OdpowiedzUsuńOlu...dziękuję i pozdrawiam
OdpowiedzUsuńKarolino...dziękuję i zgadzam się z Tobą są pyszne...;) pozdrawiam