... كبسة, kabsa danie popularne w Królestwie Arabii Saudyjskiej. Co dom to inna wersja ja dziś zrobiłam z kurczakiem. Ale na pewno będę robiła ją częściej następna wersja będzie z jagnięciną i w różnych kombinacjach bo bardzo mi zasmakowała...
olej
2 średnie cebule
2 łyżeczki przecieru pomidorowego
1 średni pomidor
4 ząbki czosnku, zmiażdżone
2 średnie marchewki
otarta skórka z jednej pomarańczy
4 ząbki
2 goździki
szczypta szafranu
kumin
kardamon
2 laski cynamonu
sól i pieprz do smaku
ryżu długoziarnisty
1/4 szklanki rodzynek
migdały do posypania
natka pietruszki i kolendry do posypania
Cebule pokroić i podsmażyć na oleju. Odsunąć na bok włożyć kurczaka i podsmażyć żeby się skórka zarumieniła. Dodać koncentrat pomidorowy posiekane pomidory, czosnek, mieszać przez około pięć minut na małym ogniu. Wlać trzy kubki gorącej wody, dodać utartą marchew, skórka pomarańczy, przyprawy, rodzynki (rodzynkami w/g przepisu posypujemy ale ja dodałam je do sosu) sól i pieprz do smaku. Gotować na średnim ogniu pod przykryciem około 20-25 minut, aż kurczak będzie miękki. Wyjąć kurczaka i odstawić w ciepłe miejsce. Do sosu wsypać ryż i gotować pod przykryciem na małym ogniu przez około 35-40 minut, aż płyn się wchłonie. Wyjąc ryż na półmisek ułożyć kawałki kurczaka, posypać migdałami i natką kolendry, bądź pietruszki....
tak czekałam właśnie co ciekawego dzisiaj zaserwujesz:)..i jak zwykle mnie nie zawiodłaś..pyszności:)wygląda i brzmi wspaniale:)
OdpowiedzUsuńIza szczerze Cię zawsze podziwiam za tą egzotykę, którą starasz się nam przybliżyć. Już samo przeczytanie przypraw sprawia, że z chęcią bym tego dania spróbowała :)
OdpowiedzUsuńEwo...dziękuję i zapewniam że warto spróbować bo danie jest pyszne
OdpowiedzUsuńNatalio...dzięki wielkie za miłe słowa
Grażynko...wypróbuj bo jest smaczny
Kasiu...dziękuję
Judik...dziękuję i proszę częstuj się;) zrobiłam więcej więc zapraszam
Kolejna potrawa która mnie zachwyciła tą swoją egzotyką. Dobrze,że może być kurczak, bo za świeżutką jagnięciną to musiałabym trochę poszukać a czasu jak na lekarstwo...w każdym bądź razie muszę spróbować :)
OdpowiedzUsuńMatko, taka glodna z pracy wrocilam, a tu takie pysznosci! :):):))))
OdpowiedzUsuńSkoro tam przyrządzają takie cuda.. to ja się tam już wybieram ;-))
OdpowiedzUsuńJakie to musi byc pyszne! Chętnie bym się poczęstowała:)
OdpowiedzUsuńSzarlotku polecam jak najbardziej myślę że Ci posmakuje :)
OdpowiedzUsuńKasiu..;):) więc się częstuj proszę zrobiłam na dwa dni:P
Ewo ja też bym chciała tam się wybrać...;)
Atinko ojj pyszne pyszne...;) częstuj się proszę
Kardamon, cynamon, szarfan, goździki - jak ja lubię takie połączenia :) Wierzę, że jest to pyszne :)
OdpowiedzUsuńprzepis cudowny, od samego patrzenia i czytania aż ślinka człowiekowi cieknie.. :)
OdpowiedzUsuńpyyysznie wygląda :)! Musi być bardzo aromatyczne
OdpowiedzUsuńOlu..dziekuję :)
OdpowiedzUsuńZauberi...oj tak jest jest :)
Tastefully...to również są moje smaki :)
Pozdrawiam
Wygląda kusząco i bardzoo smacznie, choć szczerze się przyznam, że oprócz kebaba, to nic w swoim życiu nie jadłam orientalnego.. :)
OdpowiedzUsuńCo za wspaniałe danie, już czuję, że jestem głodna !:)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam :)
Karolino...dziękuje wiec może kiedyś się skusisz...;)
OdpowiedzUsuńJustynko...dziękuję...haha ja też jak na nie patrze mam takie same odczucia..:)
Podoba mi sie to danie!:))
OdpowiedzUsuńAż zrobiłam się głodna!!! Danie wygląda mega apetycznie. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńQualietto...dziękuję i pozdrawiam
OdpowiedzUsuńAniu...może się kiedyś skusisz polecam...pozdrawiam
Wygląda bardzo apetycznie , co prawda nigdy nie próbowalam mięsa z rodzynkami ,cynamonem dlatego chciałabym coś takiego spróbować
OdpowiedzUsuńLutko polecam spróbować bo jest na prawdę pyszne;)
OdpowiedzUsuń