niedziela, 12 czerwca 2011

كبسة... kabsa.

 ... كبسة, kabsa danie popularne w Królestwie Arabii Saudyjskiej. Co dom to inna wersja ja dziś zrobiłam z kurczakiem. Ale na pewno będę robiła ją częściej następna wersja będzie z jagnięciną i w różnych kombinacjach bo bardzo mi zasmakowała...





5 udek z kurczaka
olej 
2 średnie cebule
2 łyżeczki przecieru pomidorowego
1 średni pomidor
4 ząbki czosnku, zmiażdżone
2 średnie marchewki
otarta skórka z jednej pomarańczy
4 ząbki
2 goździki
szczypta szafranu
kumin
kardamon
2 laski cynamonu
sól i pieprz do smaku
ryżu długoziarnisty
1/4 szklanki rodzynek
migdały do posypania
natka pietruszki i kolendry do posypania
   
 


Cebule pokroić i podsmażyć na oleju. Odsunąć na bok włożyć kurczaka i podsmażyć żeby się skórka zarumieniła. Dodać koncentrat pomidorowy posiekane pomidory, czosnek, mieszać przez około pięć minut na małym ogniu. Wlać trzy kubki gorącej wody, dodać utartą marchew, skórka pomarańczy, przyprawy, rodzynki (rodzynkami w/g przepisu posypujemy ale ja dodałam je do sosu) sól i pieprz do smaku. Gotować na średnim ogniu pod przykryciem około 20-25 minut, aż kurczak będzie miękki. Wyjąć kurczaka i odstawić w ciepłe miejsce. Do sosu wsypać ryż i gotować pod przykryciem na małym ogniu przez około 35-40 minut, aż płyn się wchłonie. Wyjąc ryż na półmisek ułożyć kawałki kurczaka, posypać migdałami i natką kolendry, bądź pietruszki....

20 komentarzy:

  1. tak czekałam właśnie co ciekawego dzisiaj zaserwujesz:)..i jak zwykle mnie nie zawiodłaś..pyszności:)wygląda i brzmi wspaniale:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Iza szczerze Cię zawsze podziwiam za tą egzotykę, którą starasz się nam przybliżyć. Już samo przeczytanie przypraw sprawia, że z chęcią bym tego dania spróbowała :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ewo...dziękuję i zapewniam że warto spróbować bo danie jest pyszne
    Natalio...dzięki wielkie za miłe słowa
    Grażynko...wypróbuj bo jest smaczny
    Kasiu...dziękuję
    Judik...dziękuję i proszę częstuj się;) zrobiłam więcej więc zapraszam

    OdpowiedzUsuń
  4. Kolejna potrawa która mnie zachwyciła tą swoją egzotyką. Dobrze,że może być kurczak, bo za świeżutką jagnięciną to musiałabym trochę poszukać a czasu jak na lekarstwo...w każdym bądź razie muszę spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  5. katarzyna-koczwara13 czerwca 2011 00:51

    Matko, taka glodna z pracy wrocilam, a tu takie pysznosci! :):):))))

    OdpowiedzUsuń
  6. Skoro tam przyrządzają takie cuda.. to ja się tam już wybieram ;-))

    OdpowiedzUsuń
  7. Jakie to musi byc pyszne! Chętnie bym się poczęstowała:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Szarlotku polecam jak najbardziej myślę że Ci posmakuje :)
    Kasiu..;):) więc się częstuj proszę zrobiłam na dwa dni:P
    Ewo ja też bym chciała tam się wybrać...;)
    Atinko ojj pyszne pyszne...;) częstuj się proszę

    OdpowiedzUsuń
  9. Kardamon, cynamon, szarfan, goździki - jak ja lubię takie połączenia :) Wierzę, że jest to pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  10. przepis cudowny, od samego patrzenia i czytania aż ślinka człowiekowi cieknie.. :)

    OdpowiedzUsuń
  11. pyyysznie wygląda :)! Musi być bardzo aromatyczne

    OdpowiedzUsuń
  12. Olu..dziekuję :)
    Zauberi...oj tak jest jest :)
    Tastefully...to również są moje smaki :)

    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  13. Wygląda kusząco i bardzoo smacznie, choć szczerze się przyznam, że oprócz kebaba, to nic w swoim życiu nie jadłam orientalnego.. :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Co za wspaniałe danie, już czuję, że jestem głodna !:)

    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Karolino...dziękuje wiec może kiedyś się skusisz...;)
    Justynko...dziękuję...haha ja też jak na nie patrze mam takie same odczucia..:)

    OdpowiedzUsuń
  16. Podoba mi sie to danie!:))

    OdpowiedzUsuń
  17. Aż zrobiłam się głodna!!! Danie wygląda mega apetycznie. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  18. Qualietto...dziękuję i pozdrawiam
    Aniu...może się kiedyś skusisz polecam...pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  19. Wygląda bardzo apetycznie , co prawda nigdy nie próbowalam mięsa z rodzynkami ,cynamonem dlatego chciałabym coś takiego spróbować

    OdpowiedzUsuń
  20. Lutko polecam spróbować bo jest na prawdę pyszne;)

    OdpowiedzUsuń