...co tu dużo pisać te ciasteczka są przepyszne!!!! Na blogu z którego korzystałam z przepisu napisane jest że ciastka można przechowywać w szczelnym pojemniku przez tydzień, a nawet mrozić, ja tego nie sprawdzę bo w pół dnia prawie wszystkie zniknęły!!! Polecam zrobienie z podwójnej porcji...
95g mąki
30g skrobi kukurydzianej
50g cukru pudru
113g zimnego lekko solonego masła*
cukier puder do posypania (ja nie posypywałam)
*jeśli używamy masła niesolonego, wystarczy, że dodamy do ciasta szczyptę soli
Smarujemy masłem kwadratową formę o boku ok. 21cm. Na stole mieszamy obie mąki z cukrem i solą (jeśli ją dodajemy). Zimne masło kroimy nad mąką na kawałki i wyrabiamy całość palcami, wciskając masło w mąkę, jak przy wyrabianiu kruszonki. Kończymy wyrabianie właśnie wtedy, gdy ciasto będzie wyglądało jak okruszki.
Wciskamy ciasto w formę, rozprowadzamy i wygładzamy najlepiej jak się da. Polecam wykonanie linii cięć na cieście jeszcze przed pieczeniem, będzie zdecydowanie łatwiej pokroić (można je kroić na kwadraty, trójkąty albo paluszki; można też ponakłuwać widelcem).
Nagrzać piekarnik do 150 stopni, piec ok. 40 minut, ale obserwować - ciastka mają zachować jasny kolor. Po upieczeniu, ostudzeniu i pokrojeniu posypać cukrem pudrem.
Źródło: "Gęba w niebie"
Wyglądają cudnie Poczęstuję się jednym.Kolorek też fantastyczny
OdpowiedzUsuńO Matko! Jak ja uwielbiam wszelkie shortbready:)! Te ciastka sa pyszne - odwrotnie proporcjonalnie do wlozonej w nie pracy! :) I masz racje - jesli cos zostanie, to moze zalegac sobie w pojemniku do wiecznosci :) i nic nie traci na atrakcyjnosci!
OdpowiedzUsuńBuziatki Izeniu!
Pluskotka...polecam jak juz zakupisz :):)
OdpowiedzUsuńLutka...proszę częstuj się...;):)
Kasiu...ojj to prawda ja jadłam pierwszy ale z pewnością nie ostatni raz;))) buziakii
Wyglądają na bardzo delikatne :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam :)
Takie ciasteczka kojarzą mi się.. z wypiekami myślanymi ;-))
OdpowiedzUsuńZapowiada się niezła uczta ;-)
www.przysmakiewy.pl
Też bardzo lubię shortbread, Twój wygląda pysznie :-)
OdpowiedzUsuńNo nie ma lepszej rekomendacji niż napisanie,że tak szybko się zjadają:)Już się na nie nakręciłam :)
OdpowiedzUsuńPyszniutko wyglądają!:) Nigdy jeszcze nie próbowałam ale bardzo kusząco wyglądają:)
OdpowiedzUsuńTastefully...oj tak tak są kruchutkie
OdpowiedzUsuńEwo...masz rację da się wyczuć pyszny maślany smak;))
Kejt...dziekuję bardzo :)
Szarlotek...polecam naprawdę pracy mało, składniki przeważnie w domu a jakie pyszności;))
Judik...szczerze polecam..;)
Smakowite !
OdpowiedzUsuńOd dawna przymierzam się , żeby upiec takie ciasteczka i ciągle odkładam to na później :/ Mam nadzieję , że w końcu uda mi się je zrobić ;))
Uwielbiam te ciasteczka, a Twoje wyglądają nieziemsko ! Ja też nie miałabym czego przechowywać, bo zniknęłyby błyskawicznie :D
OdpowiedzUsuńlubie wypieki z mąką kukurydzianą, bo są dzięki temu takie przyjemnie żółciutkie i kruche :)
OdpowiedzUsuńTyle o nich czytam i oglądałam ja już tysiące razy, a jeszcze nie robiłam. Trzeba w końcu się zabrać.
OdpowiedzUsuńPoczęstuję się..Wyglądają smakowicie:)
OdpowiedzUsuńCiasteczka palce lizać .... wspaniałe !:)
OdpowiedzUsuńAbbra...zrób koniecznie ja też od jakiegoś czasu się do nich przymierzałam a teraz już kolejny raz je robię :)
OdpowiedzUsuńBoregi...ja też je uwielbiam :))
Milk_chocolate84...masz w 100% rację
Kabamaiga...zrób zrób ja w ciągu tyg dwa razy już robiłam:)))
Mary...częstuj się właśnie zrobiłam je drugi raz
Justynko...są bardzo dobre ;)
...pozdrawiam...
Bardzo fajne zdjęcie! A ciasteczka pysznie wyglądaja. Ja to chyba ze trzy lata przymierzam sie do tych ciastek i jakoś mi nie po drodze do nich:))
OdpowiedzUsuńfajne ciasteczka, mój mąż chce żebym mu je upiekła, tak więc wykorzystam Twój przepis, pozdrawiam
OdpowiedzUsuńAniu...zrób zrób;) ja je powtarzam jak mnie najdzie ochota na słodkie a nic w domu nie mam;)
OdpowiedzUsuńKasiu...dziękuję, a jak zrobisz to daj znać czy smakowały:)))
pyszne robie je co tydzien w niedziele
OdpowiedzUsuń