...indyjskie curry z jajkami. Kiedy zobaczyłam je u Ani od razu wiedziałam że zrobię i znów jest tak jak lubię szybko i smacznie, więc polecam!!! Popatrzyłam jeszcze w internecie podobne przepisy i w kilku powtarzał się cynamon więc go również dodałam. Podałam je z równie błyskawicznymi do zrobienia chlebkami roti...
ghee
2 duże cebule drobno posiekane
400g pomidorów (mogą być z puszki)
2 łyżki puree pomidorowego (niekoniecznie)
sól
4 jajka ugotowane na twardo
1 łyżeczka kurkumy
1 łyżeczka kuminu mielonego
1 łyżeczka garam masala
1 łyżeczka kolendry mielonej
1/2 łyżeczki chili
1/2 łyżeczki cynamonu
Na rozgrzanym ghee smażymy cebulę, aż stanie się lekko złota. Dodajemy przyprawy i smażymy mieszając 10 minut dodając trochę wody. Następnie dodajemy pomidory i puree pomidorowe, gotujemy kolejne 5-10 minut, mieszając od czasu do czasu. Solimy do smaku. Dodajemy ugotowane, obrane jajka i podgrzewamy, aż staną się gorące. Podajemy od razu posypane natką kolendry z ryżem basmatii bądź roti...
źródło: "Pyszne jedzonko"
Kolor świetny.. nie pomyślałabym, że może takie danie podać z ugotowanym na twardo jajem ;-)
OdpowiedzUsuńwww.przysmakiewy.pl
Iza, strasznie się cieszę, że je zrobiłaś i że Ci smakowało:)) Nawet moja córka, która nie lubi gotowanych jajek z chęcią je zjadła. A ja teraz bym zjadła je znowu :D
OdpowiedzUsuńUściski kochana!
Jajecznego jeszcze nie jadłam
OdpowiedzUsuńMożna się wprosic do Ciebie na takie jedzonko?:) PYCHA!:)
OdpowiedzUsuńJudik...no pewnie zapraszam ;)))
OdpowiedzUsuńKabamaiga...:) może się kiedyś skusisz i TY
Aniu...bardzo mi smakowało i z pewnością jeszcze nie raz zrobię..;)
Ewo...dziekuję, można moża i jest smaczne na dodatek
Wygląda smakowicie, jeszcze nie jadłam curry z jajkami, a uwielbiam kuchnię indyjską. ;)
OdpowiedzUsuńTo cieszę sie bardzo :-) a ja jeszcze mam w planach ziemniaczano-jajeczne z "Kuchni".
OdpowiedzUsuńMiłej niedzielki Ci życzę!
Co za widok, co za kolory, wygląda obłędnie, buziaki :*
OdpowiedzUsuńKolory bardzo zachęcające. :)
OdpowiedzUsuńAle smacznie to wygląda, chyba będę dziś próbować zrobić chlebki roti wg Twojego przepisu, a na takie curry przyjdzie czas. Próbuję przełamać swoje tradycyjne obiadki:) Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńKasiu...jak zrobisz daj znać :)a to danie również polecam
OdpowiedzUsuńPluskotka...dzieki ;)
Justynko...dziękuję bardzo ;)))
Aniu...:) wiec będę czekała na wpis i pewnie też wypróbuję ;)
Kasiu...polecam do zrobienia tym bardziej że chwilkę na to potrzeba ;)
Ślicznie się prezentują. Wspaniały kolor!
OdpowiedzUsuńpatrzę tak na ten przepis i zastananawiam się co to jest "ghee" ;) teraz już wiem, że chodzi po prostu o masło klarowane :) kupujesz gotowe? czy robisz sama? przepis jest tak apetyczny ze dzis zrobię to danie :)
OdpowiedzUsuńReniu...dokładnie sklarowane masło ;)ja robię sama czesto jak spotkam prawdziwe masło w "promocji" kupuje kilka kostek i klaruje, w sklepie widzialam tez gotowe ale trochę drogie mi sie wydaje. A danie polecam jak zrobisz daj znac czy smakowało
OdpowiedzUsuńChanya...dziekuję ;)
tez lubie curry z jajkami:)
OdpowiedzUsuńIza u Ciebie kilka dni nie byłam a tu takie pyszności zdążyłaś przygotować. Robiłam kiedyś coś podobnego, ale z jajkiem sadzonym i bez takiej ilości przypraw. Smaczne!
OdpowiedzUsuńNo no, tak smakowitych jajek nie widziałem jeszcze :D Muszę na śniadanie kiedyś zrobić ...
OdpowiedzUsuńFranc...dziękuję, a danie polecam
OdpowiedzUsuńEwa...dziekuję za miłe słowa ja lubię tego typu dania;)
Monika...;) to tak jak i ja ;)
Bardzo ciekawe bardzo ;) muszę wypróbować, bo wygląda cudnie!
OdpowiedzUsuńwygląda super :) muszę się skusić na to danie ;)
OdpowiedzUsuń