...boliwijskie słodkości, na prawdę polecam tym bardziej że szybko się robi i jeszcze szybciej znikają u mnie zniknęły błyskawicznie. Całość pracy nie zajmie nam więcej niż pół godziny i pyszne tawa tawas są gotowe.
źródło: " Tawa-tawas"
2 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka soli
1 łyżka miękkiego masła
2 jajka
1/2 szklanki wody
olej rzepakowy do smażenia
miód (ja do miodu dodałam jeszcze kilka kropel soku z cytryny)
cukier puder
W dużej misce należy wymieszać mąkę, proszek do pieczenia i sól. Dodać miękkie masło, jajka i wodę. Wyrobić ciasto, aż będzie gładkie w zależności od potrzeby można dodać trochę mąki lub wody jednak ciasto nie może być twarde (ja nic nie dodawałam i wyszło ok). Przykryć ciasto ściereczką i pozwolić odpocząć przez 10 minut. Po tym czasie na posypanym mąka stole rozwałkowujemy ciasto na grubość ok 0,5cm nie więcej. Nożem bądź radełkiem wycinamy romby i pozostawiamy na 5 minut; w tym czasie rozgrzewamy olej w rondlu. Wrzucamy ciastka na gorący tłuszcz i smażymy do zarumienienia z obu stron. Odsączamy na papierowym ręczniku. Kiedy wszystkie upieczemy polewamy płynnym miodem i posypujemy cukrem pudrem..
Wygląda przesmakowicie i napewno wypróbuje ten przepis. Innym smakołykiem są Bunuelos razem z napojem kukurydzianym Api:)
OdpowiedzUsuńStani one sa duzo lzejsze od racuchów i na prawde polecam :) nawet z polowy porcji zrobcie ale warto
OdpowiedzUsuńZrobiłam i muszę powiedzieć,że jestem rozczarowana.Nic specjalnego
OdpowiedzUsuńKolejny fajny i prosty przepis...może dzisiaj się pokuszę? wykonanie nie zajmuje chyba za dużo czasu...
OdpowiedzUsuńAgnieszko...:) robi sie bardzo szybko polecam nawet z polowy porcji zrobic;)))
OdpowiedzUsuńjak zrobic żeby byly kwadratowe jak fotce?
OdpowiedzUsuńMisiu...kroimy w romby
OdpowiedzUsuńMi wyszły jakieś twarde fuj;-(
OdpowiedzUsuńpołakomiłam się na te cistka, wyszło dość dobre, z ty,że nie yły tak wysokie jak na obrazku........a po drugie chyba mąki za mało w przepisie bo ciasta nie idzie oderwać od rąk.....przy wałkowaniu ciasta isty koszmar, ciasto się lepi do wałka......z wielkim trudem kroi się kwadraty czy romby.....po usmażeniu nie są tak wysokie......zjadliwe, rodzinka zaczyły sobie na drugi dzień repley
OdpowiedzUsuńjeszcze raz- jak napisałam, tak zrobiłam- smakuje świetnie, trochę inaczej niż faworki. Bardzo przydatne jako coś słodkiego...nawet wieczorową porą;) Nie zaszalałam z solą- dałam tylko szczyptę. Dziękuję za świetną inspirację:)
OdpowiedzUsuńmoja cudowna TEŚCIOWA robi to od 100 lat i nazywają się racuchy i sa polskie , są wspaniałe !!!!!
OdpowiedzUsuńto teściowa nie wie że racuchy piecze sie na drożdżach
OdpowiedzUsuńsmacznego
OdpowiedzUsuńwszystko jedno czy polskie czy boliwijskie ale sa przepyszne.Wczoraj zrobiłam z połowy porcji i pycha .Szczególnie jeszcze ciepłe obtoczone w pudrze.Polecam sa proste w wykonaniu iszybko sie je robi.Składniki każdy ma w domu bo to podstawa każdej kuchni .
OdpowiedzUsuńElu, Agnieszko...miło mi że i Wam smakowały
OdpowiedzUsuńNika...dokladnie tak jak napisałaś racuchy są na drożdżach :))
Pozdrawiam wszytskich i dzieki za pozostałe komentarze
Bardzo dziękuję za przepis, robi się nawet szybciej niż 0,5 godziny. Zrobiłam dziś dwa razy, za drugim razem z pełnoziarnistej mąki, nie dodawałam tylko tyle soli ile w przepisie. Pyszne są na słodko, ale równie dobre potraktowane jako przekąska do piwa czy wytrawnego wina. Włączam na stałe do swojego repertuaru.
OdpowiedzUsuńBeata...cieszę się że skorzystałaś z przepisu no i że smakowały ;) ja tez je bardzo lubię. Dziękuję za komentarz i pozdrawiam
OdpowiedzUsuńJak zwykle zdjęcie tak bardzo zachęca, że oprzeć się zrobieniu nie mozna :)
OdpowiedzUsuńDziś zrobiłam i powiem że robi się naprawdę błyskawicznie a w dodatku słodkości są smaczne. Czy nie miałabyś nic przeciwko, żebym umieściła ten przepis również u mnie na blogu, bo jest szybki i smaczny.
OdpowiedzUsuńEwa...cieszę się że smakowały. Oczywiście że nie mam nic przeciwko :) po to jest blog żeby przekazywac dalej przepisy ;) pozdrawiam Iza
OdpowiedzUsuń