wtorek, 26 czerwca 2012

kruche ciasto Gordona Ramsaya


...najlepsze kruche ciasto jakie jadłam. I gdybym zrobiła w malutkich foremkach tak jak Monika autorka bloga na którym znalazłam przepis to na pewno zjadłabym same bez nadzienia ;))) malutki kawałek ułamałam i ledwo się powstrzymałam aby więcej nie oderwać. Polecam gorąco ten przepis...a tartę z tym ciastem można zobaczyć tutaj






125 g schłodzonego masła
90 g cukru (0,4 szklanki)
250 g mąki (1,5 szklanki)
jajko
szczypta soli


Masło siekamy z cukrem, solą i mąką a następnie dodajemy jajko. Wyrabiamy do uzyskania jednolitej konsystencji, formujemy placek, zawijamy w folię i wstawiamy do lodówki na min. 30 minut. Zimne ciasto wałkujemy na grubość 3 mm i układamy w foremce do tarty (u mnie 26cm) nakłuwamy gęsto widelcem ( mozna też wyłożyć folią aluminiową i wysypać suszonym grochem, ja tego nie robię) Pieczemy około 15-20 min na złoty kolor w temperaturze 180 stopni.




źródło: "Słodkie Słone"

20 komentarzy:

  1. Super szybki przepis :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Przepis zapowiada się ciekawie i przede wszystkim jest dość szybki ;) Ja zawsze stosowałam inny przepis na kruche ciasto i jestem z niego zadowolona, ale ten też wypróbuję;) Dla porównania zerknijcie do mnie - kruche ciasto z bezą owocową;) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  3. Czy moge prosic o przepis na farsz :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Witam, pierwszy raz jestem na tej stronce, i chciałabym zadać pytanko odnośnie przepisu, a mianowicie jakiej wielkości jest forma do tarty i w jaką folię mam wrzucić ciasto przed włożeniem go do lodówki - aluminiową czy spożywczą, jestem początkująca jeżeli chodzi o pieczenie ciast, a chętnie wypróbowałabym ten przepis, z góry dziękuję i pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  5. Ja również mam swój sprawdzony przepis na kruche ciasto (np. do makowca, sernika z rosą czy królewskiego), ale uważam, że człowiek zawsze może się czegoś nowego nauczyć :). Jak chcecie poznać moją recepturę wpiszcie w wyszukiwarkę "kruche ciasto sukceswkuchni".

    OdpowiedzUsuń
  6. Ewelina...moja forma do tarty ma średnicę 26cm, a ciasto to zawijam w co mam pod ręką w zwykłą "jednorazówkę" albo folię spożywczą, czasem też wylepiam formę od razu po zrobieniu ciasta i wkładam do lodówki

    Kamila...dokładnie trzeba próbować nowych rzeczy :))

    Lil...ja akurat tę zrobiłam z kremem kokosowym http://www.mniam-mniam.bloog.pl/id,331191819,title,tarta-z-kremem-kokosowym,index.html ale polecam też tą z kremem mascarpone zerknij po prawo w spisie treści

    KOBIECE VARIA...ja też zawsze robiłam inny na samych żółtkach ale ten polecam goraco

    Agattekh...dokładnie ;)

    Kasia...zapisz koniecznie , gwarantuję że będziesz zadowolona

    Ola...polecam bo przepis jest na prawdę genialny ;))

    Adrianamilner...polecam ;)

    Majana....już jest ;))

    OdpowiedzUsuń
  7. a co na gore tego ciasta bo jestem zielony w tych tematach,a zrobilbym zonie niespodzianke

    OdpowiedzUsuń
  8. Ciastkarz...zerknij po lewo w dziale "coś słodkiego" tam jest tarta z kremem budyniowym, kokosowym i mascarpone wszystkie trzy są pyszne a do tego jagody :))) np

    OdpowiedzUsuń
  9. Czy można z tego zrobić małe ciasteczka? Dziecko miałoby frajdę z wyciskania gwiazdek;)

    OdpowiedzUsuń
  10. Marlena...można jak najbardziej :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Ciasto KRUCHE - z całym jajem? Robił ktoś, czy tylko się zachwycacie jakie ładne zdjęcie? Ramsay to musiał być niezły jajcarz :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Spróbuj i sie przekonaj, też byłam zdziwiona jak czytałam ale efekt końcowy znakomity

    OdpowiedzUsuń
  13. wszystko fajnie a gdzie i kiedy mleko?????

    OdpowiedzUsuń
  14. too napewno wyjdzie

    OdpowiedzUsuń
  15. Ktoś ...zrób to sie przekonasz

    Olga...mleka tu nie ma i to nie pomyłka

    OdpowiedzUsuń
  16. ja ten przepis znam od mamki-Ramsay tego nie wymyślił ,ale to prawda-BARDZO SMACZNE

    OdpowiedzUsuń
  17. aby nie popsuć smaku tego ciasta najlepsza prosta masa zserka maskarpone wanili i na wierzch polozyc owoce poziomki , maliny , jagody porzeczki, agrest polac to ciena warstwa galaretki i tu potrzebna dkłanośc bo wazny jest moment gdy ta galaretka juz tężeje lecz jeszcze grudy sie nie robią i by nie dotykala brzegow ciasta , gdy nie mam czasu to wylewam galaretkę na talerz i kroje potem w kosteczkę lub paseczki tylko wtedy zamiast masy lepiej wglada bita śmietana

    OdpowiedzUsuń
  18. Chętnie spróbuję

    OdpowiedzUsuń
  19. witajcie!
    a u mnie klops z tym ciastem... ciasto wyszło tak twarde, że ledwo dało się kroić nożem, nawet krem mascarpone go nie zmiękczył... co poszło nie tak?

    OdpowiedzUsuń
  20. zapisuję do wypróbowania!:)

    OdpowiedzUsuń