...bloga bo dziś właśnie mijają cztery lata od mojego pierwszego wpisu, i jak co roku chciałam wszystkim tym którzy do mnie zaglądają z różnych zakątków świata serdecznie podziękować za odwiedziny i komentarze zapraszam z tej okazji na...tort bezowy z przepysznym kremem russel; jest tak dobry że na pewno nie raz jeszcze go wykorzystam....
Blaty bezowe:
6 schłodzonych białek
250 g cukru pudru
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka soku z cytryny
Blaty bezowe: Na blachę do pieczenia wyłożyć papier do pieczenia, narysować 3 okręgi o średnicy 20 cm. Białka ubić na sztywno, dalej ubijając dodawać po 1 łyżce cukru pudru. Na końcu delikatnie wmieszać mąkę ziemniaczaną i sok z cytryny.
Pianę delikatnie przełożyć na narysowane koła. Piec w rozgrzanym do 140°C piekarniku przez 1 godzinę (piekłam od razu na 2 blachach z włączonym termoobiegiem i dolną grzałką). Po upieczeniu blatów, lekko uchylić piekarnik i zostawić do wystygnięcia
krem:
kostka miękkiego masła
2 jajka
100 g cukru
kieliszek wódki
50 g mlecznej czekolady
50 g gorzkiej czekolady
łyżka cukru waniliowego
Do dużego garnka wlewamy wodę i zagotowujemy. Gdy zacznie bulgotać, na garnku ustawiamy miskę (tak, by nie dotykała wody), wbijamy do niej jajka, dodajemy cukier i ubijamy na wysokich obrotach, aż masa będzie puszysta, bardzo jasna i zwiększy swoją objętość około 3-krotnie. Zdejmujemy miskę i odstawiamy do ostygnięcia.
Masło ucieramy, aż nabierze białego koloru. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce i miksujemy razem z masłem oraz cukrem waniliowym.
Do uzyskanej masy dodajemy stopniowo ostudzoną masę jajeczną. Na koniec, stale miksując dodajemy powoli kieliszek wódki.
Bezowe blaty przekładamy czekoladową masą i wstawiamy tort do lodówki, by nieco stwardniał.
Degustatorka...dziekuję :)
OdpowiedzUsuńInhuman...dziękuję i taki też był ;)
Natalia...dziękuję, mam nadzieję że jeszcze trochę będę pisała ;))
blog: www.poezja-smaku.pl
dodano: 19 lipca 2012 11:46
Bler...dzięki może i cienkie ale krem jest słodki i wsio w sam raz pasuje do siebie ;)
Atina...dziekuję bardzo :))
Wygląda obłędnie! Prawdziwe bezowe niebo:)
OdpowiedzUsuńIza, zdjęcie jest piękne, a tort...WSPANIAŁY! Sto lat blogowania kochania!
OdpowiedzUsuńMiało być: Kochana:) hehe
OdpowiedzUsuńWszystkiego najlepszego z okazji urodzin :)
OdpowiedzUsuń4 lata - piękny wiek ;)
A tort wygląda baaardzo apetycznie
Bosh jak ja lubię takie słodkości
OdpowiedzUsuńTroszkę spóźnione ale szczere gratulacje:)
OdpowiedzUsuńTort wspaniały.
Zapisuję przepis i na pewno wypróbuje, tym bardziej że mam akurat zamrożonych 6 białek:)
Gratuluję rocznicy! A tort tak piękny, że aż ślinka leci!
OdpowiedzUsuńimponujący !
OdpowiedzUsuńPotwierdzam tort wygląda okazale. Uwielbiam takie bezowe torty.
OdpowiedzUsuńTort wygląda bardzo smakowicie i bardzo elegancko :)
OdpowiedzUsuńwygląda perfekcyjnie!!!! muszę go zrobić!!! pozdrawiam
OdpowiedzUsuńWszystkiego najlepszego dla ciebie i bloga:) a tort wygląda pysznie :) Pozdrawiam:)
OdpowiedzUsuńKasia...dziekuję :)) i przyznam że jest pyszny ;))
OdpowiedzUsuńRenatko...dziekuję, i polecam
Adrianamilner...dziękuję :)
Ewa...dziekuję, ja też takie lubię zwlaszcza latem
Dorota...dziekuję ;)
Gratuluję rocznicy! A tort tak piękny, że aż ślinka leci!
Beata...dziekuję bardzo :))
Amaranthrose...dziękuję ;) a tort na prawdę polecam ;) ja też własnie na zagubionych mrożonych białkach piekłam bezę
Karolina...ja też ;))
Asik...dziekuję, sama sie nie spodziewałam ze tyle czasu wytrwam
Aniu...dziękuję, jeszcze troche mam zamiar pobyc tu ;) a i kochania 100 lat tez może byc ;)
Judik...i do tego jest pyszny :)
Taki kuszący że aż ślinka cieknie na samą myśl o tym torciku :)
OdpowiedzUsuńCztery latka, Ty pomyśl ile smacznych przepisów tutaj opublikowałaś, że nie wspomnę o tym torciku :)
OdpowiedzUsuńMmmmm....kolejna apetyczna słodkość!
OdpowiedzUsuńGratulacje z okazji imponującej rocznicy wspaniałego bloga... no i czekam na kolejne pyszności :)
OdpowiedzUsuńNaprawdę dobry mi wyszedł
OdpowiedzUsuńLama...miło że smakował :)
OdpowiedzUsuńDagmara...dziekuje :)))
Zjedz_mnie...ojj troche sie uzbierało aż z ciekawości musze zajrzec w statystyki ;)
Pan Deserek...dziekuję bardzo :)))
Czy do kremu zamiast masla moznadac margaryneale zeby w dalszym ciagu krem byl bialy? Jesli tak to jaką ? Z góry dziękuję :-)
OdpowiedzUsuńtak można ale z masłem będzie lepszy smak. Poza tym krem i tak nie będzie biały bo jest z czekoladą. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńJeden z najlepszych tortów bezowych jaki jadłam!!! Ten przepis jest genialny!
OdpowiedzUsuń