...powinien być z karmelizowaną, ale ja miałam tak miękkie gruszki obawiam się że jak wrzuciłabym je na patelnię do karmelu to by się rozleciały, i biszkopt upiekłam w tortownicy o średnicy 26cm następnym razem zrobię w 22 cm będzie wyższy. Biszkopt jest mięciutki, wilgotny i niezwykle smaczny, ze względu na dodanie kremu francuskiego...
2 gotowe blaty biszkoptowe ja upiekłam swój dzień wcześniej z tego przepisu
3 średnie gruszki
3 łyżki brązowego cukru
30 g masła
Masło rozpuścić w garnku, dodać obrane i pokrojone na kawałki gruszki, gotować przez 4 minuty do uzyskania złotego koloru, następnie dodać cukier i mieszać przez następne 3 minuty do karmelizacji.
krem:
220 ml mleka
220 ml słodkiej śmietany pow. 20 %
3 jaja
4 żółtka
1/3 szklanki cukru
1 łyżeczka aromatu waniliowego lub laska wanilii
cukier puder
Mleko i śmietanę wlać do garnka i doprowadzić do wrzenia, odstawić.Ubić jajka, żółtka, cukier i wanilię. Wlewać cienkim strumieniem, ciągle mieszając do gorącego mleka ze śmietaną, dobrze połączyć.
Na wysmarowaną i obsypaną tortownicę, wyłożyć jeden blat biszkoptu, dodać karmelizowane owoce, a następnie drugi blat pokrojony w kostkę.
Całość zalać ciepłym kremem.Piec w nagrzanym piekarniku, w temp. 165 st. C około 45-50min lub do zarumienienia.
Upieczone ciasto pozostawić w formie do wystudzenia, posypać cukrem pudrem.
Ale pyszności!
OdpowiedzUsuńMmmmm karmelizowana gruszka...to brzmi obłędnie!:) Pyszne ciacho:)
OdpowiedzUsuńHej! Bardzo lubię Twojego bloga więc wytypowałam Cię do zabawy Versatile Blogger Award. Więcej szczegółów znajdziesz u mnie: http://siepieczeigotuje.blogspot.com/2012/08/versatile-blogger-award-moje-nominacje.html
OdpowiedzUsuńPrezentuje się pysznie. :)
OdpowiedzUsuńWilgotne, miękkie ciasto z owocami to jest to co lubię:)
Chyba jeszcze nigdy nie piekłam żadnego ciasta z gruszką. Chyba dużo tracę bo twoje wygląda bardzo fajnie. Będę musiała kupić kilka gruszek i wypróbować twój przepis.
OdpowiedzUsuńGotowaniomania...polecam to też było moje pierwsze ciasto z gruszką :))
OdpowiedzUsuńMajana...ja tez takie własnie lubię :))
Alina...dziękuję bardzo za pamięć. Parę razy już pisałam o sobie i chyba więcej nie mam nic do dodania :)
Judik...dokładnie jest pyszne
Patrycjo...dziekuję :)
Samantha...świetne ciasto...dzieki za przepis
Whiness...fajnie smakuje polecam :)
....pozdrawiam....
Wspaniałe ciacha :) bardzo lubie takie :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam :)
Wygląda bardzo apetycznie.
OdpowiedzUsuńmmm super :) karmelizowana gruszka.. niebo
OdpowiedzUsuńWidziałam i podziwiałam .Twoje wygląda obłędnie .Chyba się skuszę
OdpowiedzUsuńWitam, lubię tu zaglądać i od czasu do czasu użyć któryś z przepisów, dlatego też postanowiłam przyznać Ci nominację w zabawie Versatile Blogger Awards. Pozdrawiam :-)
OdpowiedzUsuńOstatnio panuje jakaś dziwna moda na blogowe łańcuszki szczęscia, czyli "The Versatile Blogger Award". Tak się fatalnie złożyło, że i ja zostałem w to wciągnięty. A wiesz, łańcuszki szczęścia to nie żarty, jak się taki przerwie to najgorsze plagi egipskie (czy tam inne kryzysy greckie) na człowieka spadną. Więc muszę wytypować 15 blogów do tej dziwnej zabawy. Witaj zatem w gronie szczęśliwców/pechowców (wybierz co lubisz). Szczegóły tutaj: http://www.chleby.info/2012/08/the-versatile-blogger-award-kto-to.html
OdpowiedzUsuńCiacho wygląda obłędnie, oj zjadłabym ten kawałek, pozdrawiam serdecznie !:)
OdpowiedzUsuńA ja tam Izuś mianuję Cię do nagrody bez żadnych plag egipskich, po prostu lubię Twój blog :) Uważam, że jak najbardziej zasługujesz na to wyróżnienie, ot co!
OdpowiedzUsuńJeśli masz ochotę, to zapraszam:
http://skarbnica-smakow.blogspot.com/2012/08/blogi-nagrody-i-zabawy.html
Za wspaniałe potrawy, za pyszne zdjęcia... zapraszam Cię do zabawy Versatile Blogger Award. więcej tutaj http://mojkulinarnypamietnik.blogspot.com/2012/09/zabawa-nominacje.html
OdpowiedzUsuńDzisiaj wytypowałam Twój blog do Versatile Blogger Award. Po wszystkie szczegóły zapraszam do mnie: http://lavanna.pl/
OdpowiedzUsuńNiezwykle kusząca sprawa ;-)
OdpowiedzUsuńwww.przysmakiewy.pl
Ewo... zgadza się mnie długo nie musiała kusic :))
OdpowiedzUsuńAsiu, Berenika...dziękuję pieknie za pamięć;)
Moniko...ufff dziekuję że mnie ocaliłaś od tych plag :)))
Justynko...:) dziekuję a racja ciasto bylo pyszne
Ali, Peggi...dziękuję miło mi z tego powodu :)) pisałam o sobie kilka razy i nie bardzo wiem co miała bym dodać
Lutka...dziekuję ja też jak zobaczyłam to ciasto wiedziałam że zrobię; i Ty się skuś
Shinawa...ojj tak ;)
Degustatorka...dziekuję
Mysiu...dziekuję, ja też takie lubię :))
Przepyszne to ciasto - karmelizowana gruszka i krem francuski ummmm pyszności :)
OdpowiedzUsuńprzepysznie brzmi ten przepis!!! muszę też go zrobić!!! pozdrawiam
OdpowiedzUsuń