...powinien być z karmelizowaną, ale ja miałam tak miękkie gruszki obawiam się że jak wrzuciłabym je na patelnię do karmelu to by się rozleciały, i biszkopt upiekłam w tortownicy o średnicy 26cm następnym razem zrobię w 22 cm będzie wyższy. Biszkopt jest mięciutki, wilgotny i niezwykle smaczny, ze względu na dodanie kremu francuskiego...
2 gotowe blaty biszkoptowe ja upiekłam swój dzień wcześniej z tego przepisu
3 średnie gruszki
3 łyżki brązowego cukru
30 g masła
Masło rozpuścić w garnku, dodać obrane i pokrojone na kawałki gruszki, gotować przez 4 minuty do uzyskania złotego koloru, następnie dodać cukier i mieszać przez następne 3 minuty do karmelizacji.
krem:
220 ml mleka
220 ml słodkiej śmietany pow. 20 %
3 jaja
4 żółtka
1/3 szklanki cukru
1 łyżeczka aromatu waniliowego lub laska wanilii
cukier puder
Mleko i śmietanę wlać do garnka i doprowadzić do wrzenia, odstawić.Ubić jajka, żółtka, cukier i wanilię. Wlewać cienkim strumieniem, ciągle mieszając do gorącego mleka ze śmietaną, dobrze połączyć.
Na wysmarowaną i obsypaną tortownicę, wyłożyć jeden blat biszkoptu, dodać karmelizowane owoce, a następnie drugi blat pokrojony w kostkę.
Całość zalać ciepłym kremem.Piec w nagrzanym piekarniku, w temp. 165 st. C około 45-50min lub do zarumienienia.
Upieczone ciasto pozostawić w formie do wystudzenia, posypać cukrem pudrem.
Ale pyszności!
OdpowiedzUsuńMmmmm karmelizowana gruszka...to brzmi obłędnie!:) Pyszne ciacho:)
OdpowiedzUsuńHej! Bardzo lubię Twojego bloga więc wytypowałam Cię do zabawy Versatile Blogger Award. Więcej szczegółów znajdziesz u mnie: http://siepieczeigotuje.blogspot.com/2012/08/versatile-blogger-award-moje-nominacje.html
OdpowiedzUsuńPrezentuje się pysznie. :)
OdpowiedzUsuńWilgotne, miękkie ciasto z owocami to jest to co lubię:)
Chyba jeszcze nigdy nie piekłam żadnego ciasta z gruszką. Chyba dużo tracę bo twoje wygląda bardzo fajnie. Będę musiała kupić kilka gruszek i wypróbować twój przepis.
OdpowiedzUsuńGotowaniomania...polecam to też było moje pierwsze ciasto z gruszką :))
OdpowiedzUsuńMajana...ja tez takie własnie lubię :))
Alina...dziękuję bardzo za pamięć. Parę razy już pisałam o sobie i chyba więcej nie mam nic do dodania :)
Judik...dokładnie jest pyszne
Patrycjo...dziekuję :)
Samantha...świetne ciasto...dzieki za przepis
Whiness...fajnie smakuje polecam :)
....pozdrawiam....
Wspaniałe ciacha :) bardzo lubie takie :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam :)
Wygląda bardzo apetycznie.
OdpowiedzUsuńmmm super :) karmelizowana gruszka.. niebo
OdpowiedzUsuńWidziałam i podziwiałam .Twoje wygląda obłędnie .Chyba się skuszę
OdpowiedzUsuńWitam, lubię tu zaglądać i od czasu do czasu użyć któryś z przepisów, dlatego też postanowiłam przyznać Ci nominację w zabawie Versatile Blogger Awards. Pozdrawiam :-)
OdpowiedzUsuńCiacho wygląda obłędnie, oj zjadłabym ten kawałek, pozdrawiam serdecznie !:)
OdpowiedzUsuńA ja tam Izuś mianuję Cię do nagrody bez żadnych plag egipskich, po prostu lubię Twój blog :) Uważam, że jak najbardziej zasługujesz na to wyróżnienie, ot co!
OdpowiedzUsuńJeśli masz ochotę, to zapraszam:
http://skarbnica-smakow.blogspot.com/2012/08/blogi-nagrody-i-zabawy.html
Niezwykle kusząca sprawa ;-)
OdpowiedzUsuńwww.przysmakiewy.pl
Ewo... zgadza się mnie długo nie musiała kusic :))
OdpowiedzUsuńAsiu, Berenika...dziękuję pieknie za pamięć;)
Moniko...ufff dziekuję że mnie ocaliłaś od tych plag :)))
Justynko...:) dziekuję a racja ciasto bylo pyszne
Ali, Peggi...dziękuję miło mi z tego powodu :)) pisałam o sobie kilka razy i nie bardzo wiem co miała bym dodać
Lutka...dziekuję ja też jak zobaczyłam to ciasto wiedziałam że zrobię; i Ty się skuś
Shinawa...ojj tak ;)
Degustatorka...dziekuję
Mysiu...dziekuję, ja też takie lubię :))
Przepyszne to ciasto - karmelizowana gruszka i krem francuski ummmm pyszności :)
OdpowiedzUsuńprzepysznie brzmi ten przepis!!! muszę też go zrobić!!! pozdrawiam
OdpowiedzUsuń