...ten przepis wszyscy zachwalali więc postanowiłam zrobić owszem knedle są smaczne ale powiem szczerze że mnie smakują bardziej te z ciasta ziemniaczanego...
250g białego sera
1 jajko
szczypta soli
3/4 szklanki mąki, mniej więcej
2 łyżki roztopionego masła
12 małych, słodkich moreli
12 małych kostek cukru
Ser zmielić lub dobrze rozgnieść widelcem. Dodać sól, jajko i stopniowo dodawać mąkę. Jeżeli ser jest wilgotny, dodać trochę więcej mąki (ciasto powinno mieć konsystencję ciasta ziemniaczanego). Dodać roztopione masło i dobrze wymieszać. Zawinąć w folię, schłodzić przez około 2 godziny, można je zostawić w lodówce na całą noc. Nastawić lekko osoloną wodę do gotowania knedli w dużym, szerokim rondlu.
Morele umyć, naciąć i usunąć pestki i w ich miejsce włożyć kostkę cukru. Ciasto podzielić na 12 części, z każdej uformować cienki placuszek i otoczyć nim morele dobrze sklejając brzegi. Układać na lekko oprószonej mąką stolnicy. Włożyć knedle do gotującej się wody i zagotować na dużym ogniu. Kiedy knedle wypłyną na powierzchnię, obniżyć ogień i gotować 8-10 minut, aż morele będą miękkie. Podawać gorące, polane masłem ze zrumienioną bułeczką i posypane cukrem, można też posypać je lekko cynamonem.
źródło: "CinCin"
Wyglądają obłędnie, ale narobiłaś mi ochoty na takie jedzonko :).
OdpowiedzUsuńŚliczny kolorek :-) wyglądają bardzo apetycznie, pozdrawiam :-)
OdpowiedzUsuńCudne, no i morelowe. Nie robiłam jeszcze z takiego ciasta, a i z ziemniaczanego robię rzadko.
OdpowiedzUsuńKnedle z morelami zawsze będą mi się kojarzyć z wakacjami i labą
OdpowiedzUsuńPiękny kolor i apetyczny wygląd .Pycha
Lutka...a u mnie jakoś z morelami się nie robiło najczęściej z truskawkami lub śliwkami
OdpowiedzUsuńKarolino...polecam spróbować może Tobie zasmakują ;)
Agattekh...dziekuję bardzo :)
Degustatorka...dziękuje :)))
Asik...jasne;) zapraszam
Pan Deserek...nic innego nie pozostaje jak tylko zrobić :))
Edzia...dziekuję, jak zrobisz daj znać
Asiek...no ja chyba sie do zwykłych przyzwyczaiłam ;)))
Majana...dziękuję :))
MalgosiaZ...dziękuję a następnym razem spróbuję zrobić tak jak i Ty
Samantha...dziekuję, a knedle polecam spróbować
Whiness...ja dluższy czas też nie a teraz mam chęć na kolejne
Muszę przyznać, że bardzo dawno nie jadłam knedli. A Twoje aż krzyczą, żeby je zrobić!
OdpowiedzUsuńMorele wyglądają przecudnie :)
OdpowiedzUsuńKnedle wygladają przepysznie, pozdrawiam cieplutko :)
OdpowiedzUsuńPs. upiekłam torcik ferrero wyszedł przepysznie, niebawem dam go na bloga ;)
Wyglądają przepysznie.
OdpowiedzUsuńChyba już czas najwyższy zrobić knedle, a takich z morelami jeszcze nie jadłam:)
Wyglądają przepysznie! Kiedyś robiłam knedle serowe, ale z innego przepisu i dałam serek z wiaderka, no i oczywiście mąki trzeba było sypać i sypać - takie to wilgotne było. A efekt końcowy - wiadomo jaki - twarde kule, którymi można zabić :D
OdpowiedzUsuńUściski przesyłam:)
do knedli nie palam miloscia ale widzialam twoje leczo na GP i jutro je bede robic, bo dostalam na nie pypcia
OdpowiedzUsuńBernadeta...ojj polecam bo jest na prawde pyszne co na nie spoglądam to znów mam chęć.
OdpowiedzUsuńAniu...masz rację to przez ser trza bylo maki sypać
Amaranthrose...to były moje pierwsze u mnie zawsze z truskawkami ;)
Justynko...dziekuję, a tort juz widziałam;))
Angie...dziekuję, powiem szczerze ze to moje pierwsze z morelami
Natalia...wiec czas nadrobić ;)
przepis wydaje śie prosty i na pewno wypróbuje a knedliczki wyglądają bardzo apetycznie
OdpowiedzUsuńpozdrawiam Adam
Wyglądają mega apetycznie!
OdpowiedzUsuńPrzypomniałaś mi tym wpisem, że mam jeszcze zamrożone czeskie knedle z morelami :)
Pozdrawiam serdecznie.
Cudny mają kolor te morele :)
OdpowiedzUsuńFlusso...racja kolorki fajne ;))
OdpowiedzUsuńMoniko...dziekuję te Twoje też mam zapisane do wypróbowania
Adam...tak jest prosty zresztą Ty robisz takie cuda w kuchni że nawet jakby nie był to byś zrobił :)))
Bardzo dobry przepis, robiłam ze śliwkami :)
OdpowiedzUsuńMOreli nie mam, może uda mi się przygotować wersję ze śliwkami ;-)
OdpowiedzUsuńwww.przysmakiewy.pl
Ewo...:) spróbuj, spróbuj tylko weź nie duże bo będziesz miała kule armatnie ;))) moje z większymi morelami tez takie byly
OdpowiedzUsuńPatrycjo...o ze śliwkami na pewno sa dobre ;)
Uwielbiam knedle. Poszukiwałem dobrego przepisu długu. U siebie mam "tradycyjne" - z ziemniakami. Ale takich z białym serem nie miałem okazji próbować. Podkusiłaś mnie - i będę zmuszony (w dobrym znaczeniu) wykonać knedle wg Twojego przepisu. Wyglądają wyśmienicie. A zachwalanie wzmaga apetyt i smak :)
OdpowiedzUsuń