...lubicie ciasta z budyniem? bo ja bardzo, zawsze robiłam jabłecznik z budyniem a teraz spróbowałam tego przepisu i polecam jak najbardziej...
2 szklanki mąki
0,5 szklanki cukru
0,5 kostki masła
2 jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
cukier waniliowy
1 duży budyń śmietankowy
500 ml mleka
około 300 g śliwek (ja dałam tyle żeby przykryć tyle położyłam)
Umyte śliwki przecinamy na pół. Masło drobno siekamy, dodajemy do mąki, dosypujemy cukier, cukier waniliowy, proszek do pieczenia, wbijamy całe jajka. Wszystkie składniki szybko zagniatamy i wstawiamy ciasto do lodówki. Na mleku gotujemy gęsty budyń. Jeśli budyń jest bez cukru, dodajemy 1 łyżkę do mleka. Formę (u mnie tortownica 22cm) wykładamy papierem do pieczenia. Połowę ciasta wykładamy na dno formy, następnie układamy śliwki, budyń i na wierzch nakładamy drugą połowę rozwałkowanego ciasta. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170ºC i pieczemy około 40 minut, do zrumienienia się ciasta. Ciasto możemy polukrować bądź posypać cukrem pudrem
źródło: "Kulinarne info"
wygląda smakowicie, chyba je zaraz zrobię
OdpowiedzUsuńPrzepyszne ciacho :) zawsze czymś zaskakujesz :) Narobiłaś smaku :)
OdpowiedzUsuńTeż lubię takie ciacha :-)
OdpowiedzUsuńAsia...to tak jak i ja ;)
OdpowiedzUsuńPan Deserek...dzieki, wiec może sie skusisz?
Anula...dziekuję, na prawdę polecam
Degustatorka...:) wiec może się skusisz?
Justynko...dziekuję a ciasto upiecz bo na prawdę warto
Grażynko...dziekuję ;)
Whiness...moje też ;)
Magda...to tak samo jak i ja ;)
Lutka...zrób koniecznie bo to pyszne połączenie ;)
Ja uwielbiam bydyniowe!
OdpowiedzUsuńtez lubię te z budyniem, a śliwkowe brzmi dla mnie nawet bardziej kusząco niż jabłecznik..super :)
OdpowiedzUsuńWygląda przepysznie i pewnie smakuje równie dobrze. Kolejny przepis na mojej liście do zrealizowania ;) Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńBardzo fajny prosty przepis, ciasto wygląda wyśmienicie :-)
OdpowiedzUsuńPyszne owocowe ciasto i ten budyń wspaniały !
OdpowiedzUsuńPrzepysznie wygląda :)
no to ja wpadam na kawałeczek bo ostatnio sporo pracuję fizycznie i apetyt mi dopisuje:) pozdrawiam
OdpowiedzUsuńMoje wszystkie śliwki wylądowały dziś w powidłach, niedawno skończyłam je robić :) Ciasto super! Takiego połączenia: śliwki + budyń nigdy jeszcze nie jadłam.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!
Upiekłam, ciasto jest wspaniałe Izo, pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńZ budyniem nie próbowałam, ale musi być przepyszne! Ja też ostatnio zajadam się ciastami ze śliwkami - wspaniałe owoce są w tym roku!
OdpowiedzUsuńNatalia...polecam bo na warto zrobic ;)
OdpowiedzUsuńJustynko...widziałam i ta posypka migdalowa pyszności; cieszę się że smakowalo
Moniko...na prawde polecam bo jest smaczne u mnie powidla robi mama i zawsze jak pojade to cos tam dostanę ;)
Renatko...:)) czestuj się
Samantha...dziekuję a ciasto faktycznie pychotka ;)
Agattekh...dziekuje ;))
K...polecam, myślę że będzie smakował
Shinawa...no na prawdę polecam je i wiesz że mnie chyba też bardziej smakuje
Patrycjo...to tak jak i ja ;)
Genialnie wygląda! Robiłam kiedyś podobne i było pyszne:) Pozdrawiam:)
OdpowiedzUsuńa ja nie wiem co żle robiłam ale wyszło mi strasznie klejące ciasto którego nie można rozwałkować i nic z nim zrobić :(
OdpowiedzUsuńCzas śliwek.. czas tych wspaniałych przysmaków ;-)
OdpowiedzUsuńwww.przysmakiewy.pl
Ewa...ojj tak ja też lubię śliwkowe wypieki
OdpowiedzUsuńIza...nie wiem czemu robiłam kilka razy i kilka osób tez i wychodziło. Czasem trzeba sypnąć trochę więcej mąki, jajka też sa różne mniejsze, wieksze itd..
Judik...prawda? ja bardzo lubię takie ciasta z dodatkiem budyniu:)
Wygląda pysznie i na pewno tak smakuje! Mam tylko małą wątpliwość....wierzchnie ciasto na zdjęciu nie wygląda na rozwałkowane...
OdpowiedzUsuńBeti...bo miałam nie równo położone śliwki i budyń ;)i jak nałożyłam ciasto tak wyszło
OdpowiedzUsuńPo prostu lato na talerzu :)
OdpowiedzUsuń