...z jabłkami placuszki robiłam od zawsze, ale jakoś nie pomyślałam żeby dodać marchew. Polecam mają fajny smak, mnie najbardziej smakowały z cukrem pudrem lub z miodem...
20g mąki ziemniaczanej
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
60g cukru
szczypta soli
2 średnie tarte marchwie
2 jajka
skórka otarta z cytryny
200 ml mleka
1 łyżka oleju
1 duże tarte jabłko
Marchew i jabłko ścieramy na tarce o średnich oczkach. Obie mąki, sól, proszek wsypujemy do miski; mieszamy. W drugiej misce miksujemy jajka z olejem, mlekiem i cukrem. Dodajemy startą marchew, jabłko oraz skórkę z cytryny; mieszamy. Łączymy suche składniki z mokrymi i delikatnie przez chwile mieszamy tak tylko żeby się ze sobą połączyły. Łyżką nabieramy ciasto (1 łyżka na każdy placuszek) i smażymy na niewielkiej ilości oleju z obu stron.
Degustatorka...polecam bo na prawdę warto ;)
OdpowiedzUsuńGrażynko...dziękuję; tak smaczne były
Agattekh...te placuszki to tez moj pierwszy raz ;)
Patrycjo...no kolorek mają fajny to prawda ;)
Amaranthrose...dziekuję ;)))
an Deserek...skuś sie polecam i daj znać jak smakowały
Asiu...wypróbuj koniecznie ;)
Mysiu....dzieki ;))
Polecam www.ilunch.pl w jednym miejscu wybieram to co lubię jeść i jest też co poczytać o jedzonku :D
OdpowiedzUsuńŚliczne i pulchne
OdpowiedzUsuńAle puchate .Wyglądają bardzo smakowicie
OdpowiedzUsuńciekawa kompozycja, wygąda świetnie, chyba sama zrobię, żeby przekonać się jak smakują
OdpowiedzUsuńAdriana...polecam; jak zrobisz daj znać ;)
OdpowiedzUsuńLutka...dziękuję ;)
Natalia...to prawda ;))
Luk...zajrzę z ciekawości ;)
Pyszne takie placuszki - idealna para jabłko i marchewka :)
OdpowiedzUsuńNo i masz, Adelo, placek. :)
OdpowiedzUsuńmnie marchewa osttnio dopadla daje da gdze tylko sie da, dostalam cała skrzynkę od babci. placki ziemniaczane z marchewka , zupa marchewkowo brokulowa, sosy zageszczam marchewka zwlaszcza do klopsikow, zapiekanka z plasterkow marchwi lekko podgtowanch tak by woda wyparowala , mieszam z maslem tymiankiem i pieprzem i warstwami marchew, pieczaki z cukinia , plastry miesa z obiadu, marchew kaafior brokuły i kawalki wedlin zalac sosem beszamelowym i obsypac serem żóltym
OdpowiedzUsuńna pewno są smaczne, uczmy się tworzyć coś do jedzenia bo niedługo czeka nas korea północna
OdpowiedzUsuńPlacek jest dobry na wszystko :)
OdpowiedzUsuńjutro zrobię mężusiowi:)
OdpowiedzUsuńNa pewno wykorzystam przepis:)
OdpowiedzUsuńWitam, nie mam w domu wagi kuchennej i jestem (bardzo) poczatkujaca... czy moglabys mi powiedziec ile to jest 280 g maki? Szklanka? Z gory dziekuje!
OdpowiedzUsuńKasiu...to półtorej szklanki + 2 łyzki
OdpowiedzUsuńLena...polecam i daj znać ;)
Anika...daj znac czy smakowaly
eg...dokładnie
ghjk...smaczne, smaczne :)
AS...marechew można do wszystkiego jasne ;)
Adela...:))) koniecznie
Pan Deserek...idealna zgadza się ;)
Już sam kolor zachwyca.. a to już spory sukces.. nie wspomnę o smaku ;-D
OdpowiedzUsuńwww.przysmakiewy.pl
ile sztuk wychodzi wam z tego przepisu ? :)
OdpowiedzUsuńPauli...mnie wyszło 12 raczej mniejszych tak mniej wiecej 8cm średnicy
OdpowiedzUsuńEwa...;) tak kolorek maja tez fajny ;)
zrobiłam, wyszło koło 20 sztuk. Szczerze, jadłam lepsze placuszki. : )
OdpowiedzUsuńPauli, każdy ma swój smak;) dzieki za komentarz
OdpowiedzUsuń