środa, 17 października 2012

placuszki marchwiowo - jabłkowe


...z jabłkami placuszki robiłam od zawsze, ale jakoś nie pomyślałam żeby dodać marchew. Polecam mają fajny smak, mnie najbardziej smakowały z cukrem pudrem lub z miodem...






280g mąki pszennej
20g mąki ziemniaczanej
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
60g cukru
szczypta soli
2 średnie tarte marchwie
2 jajka
skórka otarta z cytryny
200 ml mleka
1 łyżka oleju
1 duże tarte jabłko



Marchew i jabłko ścieramy na tarce o średnich oczkach. Obie mąki, sól, proszek wsypujemy do miski; mieszamy. W drugiej misce miksujemy jajka z olejem, mlekiem i cukrem. Dodajemy startą marchew, jabłko oraz skórkę z cytryny; mieszamy. Łączymy suche składniki z mokrymi i delikatnie przez chwile mieszamy tak tylko żeby się ze sobą połączyły. Łyżką nabieramy ciasto (1 łyżka na każdy placuszek) i smażymy na niewielkiej ilości oleju z obu stron.

20 komentarzy:

  1. Degustatorka...polecam bo na prawdę warto ;)

    Grażynko...dziękuję; tak smaczne były

    Agattekh...te placuszki to tez moj pierwszy raz ;)

    Patrycjo...no kolorek mają fajny to prawda ;)

    Amaranthrose...dziekuję ;)))

    an Deserek...skuś sie polecam i daj znać jak smakowały

    Asiu...wypróbuj koniecznie ;)

    Mysiu....dzieki ;))

    OdpowiedzUsuń
  2. Polecam www.ilunch.pl w jednym miejscu wybieram to co lubię jeść i jest też co poczytać o jedzonku :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Ale puchate .Wyglądają bardzo smakowicie

    OdpowiedzUsuń
  4. ciekawa kompozycja, wygąda świetnie, chyba sama zrobię, żeby przekonać się jak smakują

    OdpowiedzUsuń
  5. Adriana...polecam; jak zrobisz daj znać ;)

    Lutka...dziękuję ;)

    Natalia...to prawda ;))

    Luk...zajrzę z ciekawości ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Pyszne takie placuszki - idealna para jabłko i marchewka :)

    OdpowiedzUsuń
  7. No i masz, Adelo, placek. :)

    OdpowiedzUsuń
  8. mnie marchewa osttnio dopadla daje da gdze tylko sie da, dostalam cała skrzynkę od babci. placki ziemniaczane z marchewka , zupa marchewkowo brokulowa, sosy zageszczam marchewka zwlaszcza do klopsikow, zapiekanka z plasterkow marchwi lekko podgtowanch tak by woda wyparowala , mieszam z maslem tymiankiem i pieprzem i warstwami marchew, pieczaki z cukinia , plastry miesa z obiadu, marchew kaafior brokuły i kawalki wedlin zalac sosem beszamelowym i obsypac serem żóltym

    OdpowiedzUsuń
  9. na pewno są smaczne, uczmy się tworzyć coś do jedzenia bo niedługo czeka nas korea północna

    OdpowiedzUsuń
  10. Placek jest dobry na wszystko :)

    OdpowiedzUsuń
  11. jutro zrobię mężusiowi:)

    OdpowiedzUsuń
  12. Na pewno wykorzystam przepis:)

    OdpowiedzUsuń
  13. Witam, nie mam w domu wagi kuchennej i jestem (bardzo) poczatkujaca... czy moglabys mi powiedziec ile to jest 280 g maki? Szklanka? Z gory dziekuje!

    OdpowiedzUsuń
  14. Kasiu...to półtorej szklanki + 2 łyzki

    Lena...polecam i daj znać ;)

    Anika...daj znac czy smakowaly

    eg...dokładnie

    ghjk...smaczne, smaczne :)

    AS...marechew można do wszystkiego jasne ;)

    Adela...:))) koniecznie

    Pan Deserek...idealna zgadza się ;)

    OdpowiedzUsuń
  15. Już sam kolor zachwyca.. a to już spory sukces.. nie wspomnę o smaku ;-D



    www.przysmakiewy.pl

    OdpowiedzUsuń
  16. ile sztuk wychodzi wam z tego przepisu ? :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Pauli...mnie wyszło 12 raczej mniejszych tak mniej wiecej 8cm średnicy

    Ewa...;) tak kolorek maja tez fajny ;)

    OdpowiedzUsuń
  18. zrobiłam, wyszło koło 20 sztuk. Szczerze, jadłam lepsze placuszki. : )

    OdpowiedzUsuń
  19. Pauli, każdy ma swój smak;) dzieki za komentarz

    OdpowiedzUsuń