...ostatnio zajadam się dżemem pomarańczowym niestety kupionym który nie jest jakiś zły ale smakuje trochę jak mirinda. Niedawno trafiłam na domowy dżem u Ani; zrobiłam i polecam każdemu kto lubi bo jest bardzo smaczny. Można dla urozmaicenia dodać starty imbir, kardamon czy też ziarenka wanilii...
8 pomarańczy
1 szklanka cukru
sok z jednej cytryny
0,5 szklanki wody
Pomarańcze wyszorować i obrać ze skórki. Część skórek zachować. Z wody i cukru ugotować syrop i wrzucić do niego pokrojone na mniejsze części pomarańcze. Gotować na wolnym ogniu mieszając od czasu do czasu. W między czasie z połowy skórek usunąć białą część i pokroić w cieniutkie paseczki. Gdy część płynu odparuje dodać skórki , sok z cytryn. Wszystko nadal gotować na wolnym ogniu, aż do uzyskania pożądanej konsystencji. Należy uważać, żeby za bardzo nie wysmażyć owoców bo dżem wyjdzie zbyt suchy. Gorący dżem rozłożyć do wyparzonych słoiczków, zakręcić i odwrócić do góry dnem, aby słoiczki się załapały.
Koniecznie muszę zrobić, wygląda przepysznie. Ja też chce się zajadać taką pysznością !:-), pozdrawiam cieplutko :-).
OdpowiedzUsuńO kurczaczek...chyba zrobię..bo lubię smak pomarańczy zimą :)
OdpowiedzUsuńDżemu pomarańczowego jeszcze nie jadłam, na pewno się skuszę :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam pomarańczowy!
OdpowiedzUsuńBardzo przemawia do mnie ten kolor, a jeszcze jak sobie pomyślę, jak musi pachnieć taki dżemik to już moje kubki smakowe zupełnie szaleją :))))
OdpowiedzUsuńzapraszam do zapisania się do bazy blogów:)
OdpowiedzUsuńchcemy stworzyć bazę blogów - by każdy miał okazję zobaczyć jak największą ilość blogów w jednym miejscu:)
Pozdrawiam.
http://baza-blogow.blogspot.com/
Wow, kocham cytrusy, a takiego dżemu jeszcze nie jadłam :)
OdpowiedzUsuńA niedawno kupiłam siatkę pomarańczy i zastanawiałam się co z nimi zrobić. Szkoda, że tak późno do Ciebie zajrzałam, bo już wszystkie spałaszowane ;)
OdpowiedzUsuńAle mi zapachniało :-) Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńKamila...:)) i realnie tez pachniało ;)
OdpowiedzUsuńAngelika...jeszcze sezon trwa wiec polecam
Anonimmowa...koniecznie zrób ;)
baza bloga...dziękuję na pewno zerknę
Czarodziejka smakow...pachniał bajecznie ;) w całym domu był zapach kiedy się gotował
Patrycjo...to tak jak i ja ;)
Agnieszka...skuś sie bo jest na prawdę smaczny
Banocka...szczerze polecam ;)
Magdzia...dzięki ;))
Justynko...zrób koniecznie póki sezon na cytrusy
Gosiu...polecam myślę że będzie zadowolony
Agnieszka...dziekuję
Agattekh...to prawda nie ma to jak swój
Piegusek...bardzo smaczny ;)
Natalia...dziękuję ;)
Mycupofhotchoc...uwielbiam malinowy ;) a te domowe to bez porównania ze sklepowymi
Aż się głodna zrobiłam :)
OdpowiedzUsuńJa robiłam dżem z mandarynek i tez muszę przyznać, że wychodzi bardzo smaczny. Muszę jeszcze wypróbować w wersji z pomarańczy :)
OdpowiedzUsuńwyglada niesamowicie smacznie:)uwielbian dzem pomaranczowy ale wlasnie domowej roboty:)mmmniam;)
OdpowiedzUsuńNathalia... ja też zdecydowanie bardziej lubię ten domowy
OdpowiedzUsuńEwa...to ja będę musiała zrobić też z mandarynek
Jola...:)) to się częstuj
a na ile sloiczkow stracza te 8 pomaranczy? :)
OdpowiedzUsuńCalista...zależy jakie masz duże pomarańcze. Ja miałam takie te z grubą skórką bo wiem ze bankowo są słodkie i soczyste. A wyszły mi prawie 3 słoiki po 250 ml, napisałam prawie bo ten trzeci nie był pełny;)
OdpowiedzUsuńpiękne zdjęcie,
OdpowiedzUsuńdżem polecam, pyszny :)
Super przepis ;) juz go zapisalam... Wg cudowny blog... Dopiero dzis go odkrylam... :)
OdpowiedzUsuńPozdr moja imienniczke
Izabela
Iza...dziekuję i zapraszam do odwiedzania; również pozdrawiam ;)
OdpowiedzUsuńNieprecyzyjny przepis. Z ilu pomarańczy pokroic idodac skórke.
OdpowiedzUsuń