...smaczna surówka z czerwonej kapusty. Teraz w wersji z majonezem, kolejnym razem spróbuję z olejem...
pół główki czerwonej kapusty
1 duża cebula
1 duże jabłko
sól, pieprz
cukier
ocet lub sok z cytryny
1 łyżka majonezu
Kapustę poszatkować i wrzucić na osolony wrzątek. Do wody dodać trochę octu i chwilę gotować ok.5-7 minut.
Cebulę obrać, pokroić i wyłożyć na durszlak. Następnie wylać na nią kapustę razem z wrzątkiem i zostawić do obcieknięcia i wystygnięcia. W ten sposób sparzy nam się cebula i będzie lekko miękka.
Jabłko obrać ze skórki i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Wymieszać razem z kapustą i cebulą. Doprawić do smaku cukrem, pieprzem i majonezem.
źródło: "Agatka gotuje i smakuje"
Natalia...dokładnie tak jak i ja ;))
OdpowiedzUsuńMajana...dziękuje ;))
Anucha...następnym razem zrobię i ja tak dla spróbowaniaa
Lutka...u Ciebie to istna skarbnica surówek
Jutin&Dorothy...:)) to tak jak i ja
Beata...na pewno wypróbuję ;)
Madziu..ja także sama nie wiem czemu tak rzadko ją kupuję
Grażynko...ja też ;)
A takich dodatków do tej surówki nie znałem. A czerwoną kapustę akurat mam więc wypróbuję przepis
OdpowiedzUsuńziemniaczki, kurczaczek i taka surówka= pyszny obiadek:)
OdpowiedzUsuńuwielbiam surówkę z czerwonej kapuchy..mój tato jest mistrzem w jej doprawianiu
OdpowiedzUsuńTo jedna z mych ulubionych surówek :) pyszniutka :)
OdpowiedzUsuńPrzepiękne zdjęcie !
U mnie będzie dziś na obiad, robię dość często właśnie z majonezem, ponieważ mój M uwielbia ;), pozdrawiam cieplutko :-).
OdpowiedzUsuńOstatnio coraz bardziej przekonuję się do samodzielnego robienia surówek. Muszę wypróbować ten przepis, bo bardzo lubię czerwoną kapustę.
OdpowiedzUsuńBardzo lubię taka surówkę.
OdpowiedzUsuńPo prostu uwielbiam!!:)
OdpowiedzUsuńZdecydowanie wolę z majonezem :-)
OdpowiedzUsuńBardzo zdrowa i apetyczna!
OdpowiedzUsuńmniam, uwielbiam !!!!!!!
OdpowiedzUsuńDoggi...ja tez ;)
OdpowiedzUsuńPatrycjo...ojj tak
Agattekh...ale ta drugą wersję też wypróbuje dla porównania
Mary...to tak ja i ja ;)
Degustatorka...ja już też ;)
Angelika...polecam ;) ja też lubię
Justynko...no ja często do tej pory nie robiłam, ale teraz to się zmieni
Jarku...;) dziekuję ja wciąż szukam tej naj naj
Banocka...ja tez lubie a dla mnie najlepszą robiła babcia
Agnieszka...ale mi zrobiłas smaku ;)
Benek...polecam ;)
Jest pyszna:) Pasuje idealnie do pieczonej kaczki z jabłkami ;)
OdpowiedzUsuńU mnie surówka z czerwonej kapusty to ostatnio na okrągło. Bardzo polubiła ją moja córcia i codziennie prosi o nią do drugiego dania. Ja w wersji obgotowanej robię tylko bez majonezu a z olejem, a z majonezem robię na surowo :)
OdpowiedzUsuńPrzyszedł czas aby odpocząć. Wtedy zawsze zasiadam przed kompem i szukam ciekawego bloga. Tym razem na szczęście przywędrowałem tutaj.
OdpowiedzUsuńSuper. Prosto i smacznie, jak zawsze na mniam mniam :)
OdpowiedzUsuńZapisany przepis ;) główka kapusty jest - teraz trzeba tylko ją przetworzyć ;) choć ja z majonezu zrezygnuję ...
OdpowiedzUsuńKasia...spróbuj z olejem, badz oliwą tez jak kupie kapuste to zrobie taką wersję
OdpowiedzUsuńFan...:)) dziekuję
Bolesław...dzieki za miłe slowa
Ewa...ja też lubie ale coś rzadko robię koniecznie musze to nadrobic
Paulina...o tak świetnie by pasowała do kaczki
Surówka z czerwonej kapusty smakuje także świetnie ze startą marchwią :)
OdpowiedzUsuń