sobota, 19 stycznia 2013

mleczne bułeczki śniadaniowe



 ...przeglądałam ostatnio książkę "Kuchnia Polska" p. Ewy Aszkiewicz i wpadły mi w oko min te bułeczki. Bułeczki są bardzo smaczne, mięciutkie i puchate. Ja do swoich dodałam jeszcze mleko w proszku...





3 szkl mąki
3 czubate łyżki mleka w proszku
3 dag drożdży
2 żółtka
3-4 łyżki cukru
1/3 kostki roztopionego masła
1 szklanka mleka
płaska łyżeczka soli



do miski wsypujemy mąkę. Po środku robimy dołek; wlewamy ciepłe mleko, dodajemy pokruszone drożdże, łyżkę cukru. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Gdy drożdże wyrosną dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy ciasto, aż będzie sprężyste. Ponownie przykrywamy ściereczkę i odstawiamy w ciepłe miejsce by wyrosło.
Kiedy ciasto podwoi objętość dzielimy je na równe części i formujemy bułeczki o dowolnym kształcie (mi wyszło 14 mniej więcej takiej wielkości jak w sklepie można kupić). Układamy je na blasze wyłożonej papierem i odstawiamy na 20 min. W tym czasie nagrzewamy piekarnik do 160st

Przed wstawieniem do piekarnika smarujemy wierzch białkiem.
Pieczemy 20-30 min w 160 st. Bułeczki powinny być lekko zarumienione.





20 komentarzy:

  1. Maja...uważasz że na ponad pół kilograma mąki 3 łyżki cukru to dużo? skoro tak to oczywiscie możesz zmnieszyć ;)

    Smakoszka...tez musiały być pyszne z taką cebulką ;)

    Sarunia...siema

    Bena...dziekuje i zapraszam do odwiedzin ;)

    Vampir...:)) powiedz kiedy się zjawisz to upiekę ;)


    Słodka Babeczka...dziekuje ;))

    OdpowiedzUsuń
  2. Może wygłupię się z tym pytaniem, ale... jak formować bułeczki? Zrobiłam ciasto i niby wszystko ok, wygląda jak drożdżowe, ale już ulepić z tego bułeczek nijak nie mogę :( Położyłam więc na blaszkę garstki ciasta, które z kształtu są podobne zupełnie do niczego...

    OdpowiedzUsuń
  3. Ell...oryginalnie w książce były okrągłe. Ja wyciągnęłam ciasto z miski i ręką mniej więcej uformowalam długi prostokąt tak o szerokości ok 10cm i pokroiłam na kawałki. A Następnie zrobiłam nacięcia ostrym nożem ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Sprytnie :) Następnym razem tak zrobię. Strasznie kleiły mi się do rąk, więc odpuściłam formowanie. Właśnie wyciągnęłam z piekarnika i konsumujemy. Może i nieforemne, ale pyszne ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Mam pytanie. Czy można je zrobić z mlekiem sojowym bo mój synek uwielbia wszelkiego rodzaju bułeczki lecz niestety ma skazę białkową :(
    A bułecKi wyglądają przepysznie i napewno tak samo smakują :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Asiulka...jasne że mozna

    Ell...cieszę się że smakują i dziekuje za komentarz

    OdpowiedzUsuń
  7. Iza, to ja dziękuję za szybką odpowiedź :) a przepisa polecam wszystkim - nawet początkujący (jak ja) dadzą radę :)

    OdpowiedzUsuń
  8. kurcze zapomniałam kupić masła. Czy dodanie margaryny mocno zmieni smak i całą resztę?

    OdpowiedzUsuń
  9. Zde...można dodac margarynę nie jest duzo masła wiec na smak nie powinno miec to wpływu

    OdpowiedzUsuń
  10. no to biegnę robić ciasto. juz się nie mogę doczekać jak będą gotowe:)

    OdpowiedzUsuń
  11. właśnie mi ciasto rośnie,nie mogę się doczekać kiedy będą gotowe

    OdpowiedzUsuń
  12. Inka, Zde...dajcie znać jak wyszły

    OdpowiedzUsuń
  13. zde>zdebcia1 lutego 2013 18:04

    heheh no pycha juro chyba bedzie powtórka. Zastanawiam sie czy blaszce bez papieru tylko posypanej mąką też nie będą przywierać? jakoś nie lubię papieru do pieczenia.

    OdpowiedzUsuń
  14. Zdebcia...no to się cieszę że smakują. Wydaje mi się że nie powinny się przyklejać; możesz ewentualnie spróbować blachę posmarować olejem, ja tak czasem robię

    OdpowiedzUsuń
  15. te bułeczki pewnie mają słodkawy posmak, czy ktoś mógłby napisać czy w smaku przypominają bułeczki hamburgerowe z mcdonaldsa? i drugie pytanie czy to mleko w proszku można pominąć i co w zamian czy nic czy dać więcej zwykłego mleka , jeśli tak to ile? czy mąka ma znaczenie czy musi być jakiegoś konkretnego typu?

    OdpowiedzUsuń
  16. Nina...mleko w proszku można pominąć napisałam w opisie ze ja sobie dodałam a w oryginale nie było.Mąka zwykła pszenna nie ma róznicy czy tortowa, poznańska czy inna. Bułki moim zdaniem nie słodkie ilość cukru oczywiscie mozna zmniejszyć. A smak mają podobny do tych pakowanych po 10szt w sklepie "maślane" "śniadaniowe" czy inne jeszcze nazwy; aczkolwiek nie maja tego intensywnego sztucznego aromatu

    OdpowiedzUsuń
  17. Świetny przepis ! :) ja troszkę zmodyfikowałam lepiąc bułeczki w kształcie kuleczek z truskawką w środku :) pycha:)

    OdpowiedzUsuń
  18. Ludzie,za dużo pytań ,a za mało wypiekania.

    OdpowiedzUsuń
  19. Super. Ciekawe jak smakowałyby bez cukru.

    OdpowiedzUsuń
  20. No i da się? Da się! Zdrowe, pyszne i bez konserwantów :-)

    OdpowiedzUsuń