...puszysty, lekki sernik; jeden z lepszych jakie jadłam i zdecydowanie będę go powtarzała. Mój sernik podczas pieczenia sporo urósł, potem nieco opadł. Ja piekłam bez "spodu" Wierzch posypałam cukrem pudrem i cukrem różanym...
1kg białego sera
2 budynie śmietankowe
1/2 litra kremówki
1,5 szklanki cukru (1/2 szkl.do sera, 1szkl.do białek)
8 jajek
2 łyżeczki cukru waniliowego bądź ziarenka wanilii z jednej laski
rodzynki
Ser zmielić. Do sera dodać cukier i cukier waniliowy, mieszając dodać kolejno po jednym żółtku oraz wsypać budynie w proszku.
Następnie dodajemy ubitą pianę z białek z cukrem, na końcu ubitą kremówkę. Wsypujemy rodzynki i wszystko delikatnie mieszamy łyżką.
Wylewamy na dużą blachę 24x35cm. Pieczemy ok. 60 minut w 180 st. Ja lubię "jasne" serniki i jak widzę że sie rumieni przykrywam wierzch.
źródło: Wielkie żarcie
Abc...tak można tylko polecam kupić taki troche lepszy, żeby nie był za rzadki. A jak sie taki trafi to na conajmniej godzinkę na gazę i sitko żeby trochę odsączyć
OdpowiedzUsuńKasia...:) fajnie że i Tobie smakował i dzieki za komentarz
Przepisik...dziekuję ;) za miłe slowa, idealnie nie wygląda ale za to smakuje a to najwazniejsze
Ewa...dziekuję
Ewa...to tak jak i ja :)
leszek...:)
Lena...polecam jest na prawde pyszny
Piekłam to cisto już dwa razy-Przepyszny,prawda trochę opadnie ale i tak jest wysokiPolecam,też piekłam bez spodu.DZIEKUJE!!!
OdpowiedzUsuńa czy wyciągamy z piekarnika zaraz po upieczeniu jeszcze gorący czy jak wystygnie?
OdpowiedzUsuńIza, ja zawsze uchylam tak do połowy dzrzwiczki i czekam aż przestygnie
OdpowiedzUsuńa masła sie nie dodaje? bez żadnego tłuszczu?
OdpowiedzUsuńEwik, nie nie dajemy masła tłuszcz nam zastępuje śmietana
OdpowiedzUsuńDla mnie serniki nigdy nie wychodzą, choć je uwielbiam, miałam różne przepisy i podobny do tego i nic wielka klapa.
OdpowiedzUsuńWygląda rewelacyjnie, robiliśmy z serka mascarpone sernik na szybko z kwaśnymi owocami bez pieczenia. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńmniam... mniam... :))
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!!
Szacunek dla autorki bloga, takie pyszności tylko tu :-)
OdpowiedzUsuńkremówke 30 % ?
OdpowiedzUsuńi 8 żółtek do sera a białek wszystkich ubić piane ?i czy moze byc ser z wiadereczka ? dziekuje pozdrawiam
OdpowiedzUsuńMag...tak 8 żółtek a z bialek ubijamy pianę. No jak dodasz 6-czy 7 tez wyjdzie ok. Ser moze byc z wiaderka byleby nie był za bardzo rzadki. Jesli taki mamy to na sitku na gazie odsączamy tak z godzinke conajmniej
OdpowiedzUsuńCzy białka na piane ubijać same a póżniej gdy jest już piana dodać cukier czy też do białek włożyć cukier i razem z cukrem ubijać ażeby powstała piana.
OdpowiedzUsuńCzy do tego sernika nie daje się tłuszczu np.masła?
OdpowiedzUsuńJaneczka....nie nie dodajemy
OdpowiedzUsuńJerzy786...cukier zazwyczaj dodaję w połowie ubijania ale przy tym serniku w ogóle zapomniałam o nim i wmieszałam na samym koncu jak już połaczyłam białka z serem ;) i tez wyszło
Ola...dziekuję ;))
Mfr...;) również pozdrawiam
Zrobiłam,bardzo dobry
OdpowiedzUsuńEda...cieszę się ze smakował i dziekuję za komentarz
OdpowiedzUsuńDla odmiany zrobiłam ten sernik na serze z wiaderka. Taki ser to pomyłka wyciekła z niego woda więc nie polecam używania takiego sera. Wyrósł za bardzo, popękał na tej wysokości co wystawał poza blachę i opadł po upieczeniu. Wyrzuciłam całą blachę. Z twardego zmielonego sera jest OK. Moja uwaga - nie należy używać budyniu z cukrem bo sernik jest za słodki(albo trzeba odjąć cukru.) Nie polecam też pieczenia w piekarniku z termoobiegiem. Opadł potwornie. Zastanawiam się czy nie lepiej "ubić" białka łącznie z żółtkami. Nie wyrośnie tak bardzo więc nie opadnie i nie popęka.Tak myślę.Zrobię i napiszę.
OdpowiedzUsuńJa całkowicie sobie uprościłam i wszystko razem zmiksowałam i dałam mniej jajek bo 5 wyrósł ładnie i wcale nie opadł . Nie wytrzymałam i jeszcze ciepły zjadłam z musem truskawkowym ale najlepszy był na następny dzień ,dwa dni później zaniosłam kawałek koleżance i też się zachwyciła , wzięła przepis i też robiła . Aha i nie dałam rodzynek.
OdpowiedzUsuń