środa, 3 listopada 2021

cukier różany

 

...cukier różany to bardzo fajny i ozdobny dodatek do ciast czy też deserów. U rodziców w ogrodzie znalazłam najbardziej bordowy krzak róży zerwałam płatki z dwóch kwiatów i oto mój cukier....
 
 
 
 
 
 
 
duża garść oczyszczonych płatków różanych
1 szklanka cukru



Płatki róży oczyszczamy z pyłków. Następnie płatki rozcieramy w blenderze. Dodajemy do cukru i dokładnie łączymy składniki. Gdy cukier się zabarwi przekładamy na tacę, przykrywamy bawełnianą ściereczką i zostawiamy do wyschnięcia. Może to trwać nawet 2 dni. Najlepiej sprawdzić czy kryształki cukru są jeszcze wilgotne rozcierając je między palcami.

Cukier nadaje się do herbaty, a także do dekoracji i aromatyzowania ciast i ciasteczek. Smak jaki uzyskamy zależy od gatunku róży, który wykorzystamy i oczywiście ilości płatków. Aromat róży utrzymuje się przez okres 6 miesięcy.

*** Jeżeli najpierw ususzymy płatki i dopiero po ich roztarciu dodamy do cukru, to uzyskamy delikatniej pachnący , prawie biały dodatek do wypieków.

23 komentarze:

  1. Uwielbiam zapach różany. Ja czasem robie taki cukier" na bieżąco ", gdy mam akurat pomysł do czego go wykorzystać. Ale w taki sposób " na zapas " jeszcze nie robiłam, muszę spróbować.

    OdpowiedzUsuń
  2. robiłam taki, coś wspaniałego! i ten kolor:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Przepięknie wygląda :) Na pewno świetnie sprawdzi się w kuchni :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Cudny kolor tego cukru, jak bym miała tylko możliwość to na pewno bym sobie taki robiła :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Fajny pomysł, jeszcze takiego cukru nie robiłam :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Super pomysł, nie znałam takiego cukru, a kolor ma rewelacyjny :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Z pewnością w przyszłym roku, gdy róże zakwitną w moim ogrodzie zbiorę płatki w celu przyrządzenia takiego cukru :)
    Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  8. Niesamowicie pięknie się prezentuje <3
    Z przyjemnością skorzystam z przepisu :D

    OdpowiedzUsuń
  9. Muszę przyznać, że pierwszy raz spotykam się z takim cukrem :D Wygląda rewelacyjnie, na pewno spróbuję wykonać coś takiego samemu ;)

    OdpowiedzUsuń
  10. Cudny kolor ma ten cukier :-)

    OdpowiedzUsuń
  11. Nigdy nie słyszałam o takim cukrze, ale jak tylko będę miała możliwość to na pewno spróbuję go zrobić. Uwielbiam aromat różany, a ten kolor wygląda świetnie!

    OdpowiedzUsuń
  12. This is gorgeous! Bet it's amazing, too. :-) Thanks!

    OdpowiedzUsuń
  13. This recipe is absolutely beautiful!! Love it!

    OdpowiedzUsuń
  14. Wow, świetny pomysł. Szkoda, że mam tylko suszone, bo ten kolor jest obłędny

    OdpowiedzUsuń
  15. Oj, już widzę sernik na zimno udekorowany tym cukrem...

    OdpowiedzUsuń
  16. Wspaniale wygląda. Już czuję ten aromat!

    OdpowiedzUsuń
  17. Piękny ma kolorek i aromat takiego cukru jest nieziemski :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Przyznam, że pierwszy raz widzę taki cukier. Kiedyś wypróbuję do dekoracji wypieków. :)

    OdpowiedzUsuń