...cukier różany to bardzo fajny i ozdobny dodatek do ciast czy też deserów. U rodziców w ogrodzie znalazłam najbardziej bordowy krzak róży zerwałam płatki z dwóch kwiatów i oto mój cukier....
duża garść oczyszczonych płatków różanych
1 szklanka cukru
Płatki róży oczyszczamy z pyłków. Następnie płatki rozcieramy w blenderze. Dodajemy do cukru i dokładnie łączymy składniki. Gdy cukier się zabarwi przekładamy na tacę, przykrywamy bawełnianą ściereczką i zostawiamy do wyschnięcia. Może to trwać nawet 2 dni. Najlepiej sprawdzić czy kryształki cukru są jeszcze wilgotne rozcierając je między palcami.
Cukier nadaje się do herbaty, a także do dekoracji i aromatyzowania ciast i ciasteczek. Smak jaki uzyskamy zależy od gatunku róży, który wykorzystamy i oczywiście ilości płatków. Aromat róży utrzymuje się przez okres 6 miesięcy.
*** Jeżeli najpierw ususzymy płatki i dopiero po ich roztarciu dodamy do cukru, to uzyskamy delikatniej pachnący , prawie biały dodatek do wypieków.
Uwielbiam zapach różany. Ja czasem robie taki cukier" na bieżąco ", gdy mam akurat pomysł do czego go wykorzystać. Ale w taki sposób " na zapas " jeszcze nie robiłam, muszę spróbować.
OdpowiedzUsuńI love the colour!
OdpowiedzUsuńŚliczny ten cukier :)
OdpowiedzUsuńrobiłam taki, coś wspaniałego! i ten kolor:)
OdpowiedzUsuńPrzepięknie wygląda :) Na pewno świetnie sprawdzi się w kuchni :)
OdpowiedzUsuńCudny kolor tego cukru, jak bym miała tylko możliwość to na pewno bym sobie taki robiła :)
OdpowiedzUsuńFajny pomysł, jeszcze takiego cukru nie robiłam :)
OdpowiedzUsuńCo za kolor!!!!<3
OdpowiedzUsuńSuper pomysł, nie znałam takiego cukru, a kolor ma rewelacyjny :)
OdpowiedzUsuńZ pewnością w przyszłym roku, gdy róże zakwitną w moim ogrodzie zbiorę płatki w celu przyrządzenia takiego cukru :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie!
Ależ on pięknie wygląda! :)
OdpowiedzUsuńNiesamowicie pięknie się prezentuje <3
OdpowiedzUsuńZ przyjemnością skorzystam z przepisu :D
Muszę przyznać, że pierwszy raz spotykam się z takim cukrem :D Wygląda rewelacyjnie, na pewno spróbuję wykonać coś takiego samemu ;)
OdpowiedzUsuńCudny kolor ma ten cukier :-)
OdpowiedzUsuńNigdy nie słyszałam o takim cukrze, ale jak tylko będę miała możliwość to na pewno spróbuję go zrobić. Uwielbiam aromat różany, a ten kolor wygląda świetnie!
OdpowiedzUsuńThis is gorgeous! Bet it's amazing, too. :-) Thanks!
OdpowiedzUsuńOh very good product derling
OdpowiedzUsuńThis recipe is absolutely beautiful!! Love it!
OdpowiedzUsuńWow, świetny pomysł. Szkoda, że mam tylko suszone, bo ten kolor jest obłędny
OdpowiedzUsuńOj, już widzę sernik na zimno udekorowany tym cukrem...
OdpowiedzUsuńWspaniale wygląda. Już czuję ten aromat!
OdpowiedzUsuńPiękny ma kolorek i aromat takiego cukru jest nieziemski :)
OdpowiedzUsuńPrzyznam, że pierwszy raz widzę taki cukier. Kiedyś wypróbuję do dekoracji wypieków. :)
OdpowiedzUsuń