poniedziałek, 4 października 2021

faszerowana papryka


...jakiś czas temu otrzymałam do przetestowania patelnię tytanową woll Saphire 28 cm. Nigdy wcześniej nie używałam tytanowych patelni, więc była pierwsza. Patelnia jest dość jest ciężka, przypomina żeliwny sprzęt kuchenny.  
Model, który testuję to wysoka patelnia do smażenia bez tłuszczu. Z racji, że posiada wysoki rant,
postanowiłam przygotować w niej faszerowaną paprykę. Patelnia szybko nagrzewa się i dzięki grubemu dnu doskonale utrzymuje ciepło. Warzywa nie przywierały do powłoki i bez większych problemów umyłam ją przy pomocy wody i gąbki. Patelnia się sprawdza jak najbardziej nic a nic do niej nie przywiera. Dzięki systemowi click-by-click zajmuje o połowę mniej miejsca niż tradycyjne patelnie. Poprzez zastosowanie takiego rozwiązania zaoszczędzimy sporo miejsca w półkach, lodówce, zmywarce czy piekarniku. Odpinane rączki zostały tak zaprojektowany, aby  były w 100% bezpiecznie i nie odpinały się podczas przenoszenia patelni. Patelnie tytanowe Woll posiadają 25-letnią gwarancję...

 

 

 

4 papryki
50 dag mięsa mielonego
2 cebule
10 dag ryżu
2 ząbki czosnku
tłuszcz
sól, pieprz
oregano
bazylia

pomidory w puszce
3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
2 łyżeczki cukru




Paprykę opłukać, przekroić na pół wydrążyć. Ryż ugotować na pół miękko. Cebulę obrać, posiekać i zrumienić na tłuszczu, dodać posiekany czosnek. Do mięsa dodać ryż, cebulę, przyprawy,
 

Wszystko dokładnie wymieszać. Wydrążone paprykę napełnić nadzieniem, ułożyć w rondlu, zalać przecierem pomidorowym , dodać pastę pomidorową i cukier. Całość gotować do miękkości. W razie potrzeby dolać więcej sosu lub gdy sos zgęstnieje, dolać wody. Podawać w sosem.  

 

21 komentarzy:

  1. Podkradam na jutro jedną paprykę:) zapowiada się pyszny obiad!

    OdpowiedzUsuń
  2. Papryka faszerowana jest pyszna! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. I love stuffed paprikas! These look saucy and delicious.

    OdpowiedzUsuń
  4. Wyglądają pysznie, a patelnia super, też mam ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Pyszne danie. Przydałaby mi się taka patelnia. :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo lubię faszerowaną paprykę :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Pyszna propozycja obiadowa :) Na pewno wypróbuję.

    OdpowiedzUsuń
  8. Wyglda super!Muszę spróbować ją zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  9. I like stuffed anything, but these are particularly nice. And the color! SO enticing. Thanks!

    OdpowiedzUsuń
  10. Wygląda niesamowicie smacznie!
    Przygotuję z ogromną przyjemnością <3

    OdpowiedzUsuń
  11. Uwielbiam tak przygotowaną paprykę.

    OdpowiedzUsuń
  12. Danie wygląda bardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Ale mi zrobiłaś "smaka", muszę wypróbować ten przepis.

    OdpowiedzUsuń
  14. Fajna patelnia, na pewno posłuży na wiele przepisów. :)
    Papryczka smakowicie wygląda.

    OdpowiedzUsuń
  15. Dawno takiej nie jadłam :) Wygląda przepysznie :)

    OdpowiedzUsuń