...dziś przepis na szarlotkę z orzechową skorupką taką jak w "Snikersie" z dodatkiem pysznego miodu prosto z pasieki Miodowe wzgórze.
Ciasto jest bardzo kruche i maślane, a orzechowa skorupka bardzo fajnie smakuje w połączeniu z jabłkami. W przepisie podana jest mąka krupczatka , można ja pominąć i dodać więcej mąki pszennej. Przepis na małą blaszkę 23x25cm
1,5 szkl mąki pszennej
0,5 mąki krupczatki
200 g masła
2 żółtka
1 szklanka cukru
szczypta soli
2 kg jabłek
2 łyżki cynamonu
2 łyżki bułki tartej
masa orzechowa:
30 dkg orzechów włoskich
4 łyżki miodu
0,5 szkl cukru
2 łyżki masła
w misce mieszamy obie mąki, dodajemy masło, żółtka pół szklanki cukru i szczyptę soli. Zagniatamy ciasto. Gotowe dzielimy na dwie części jedną mniejszą drugą większą.; zwijamy w folię i wkładamy do lodówki na ok godzinę.
Jabłka obieramy, kroimy w kostkę i dusimy razem z pozostałym cukrem i cynamonem.
Bierzemy większą część ciasta i wykładamy nim spód tortownicy, następnie podpiekamy 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Podpieczony spód posypujemy bułką tartą. Jabłka wykładamy na podpieczony spód. Drugą część ciasta wałkujemy i wykładamy na wierzch. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy około 40 minut. 10 minut przed końcem pieczenia na wierzch wykładamy masę orzechową.
masa orzechowa: Masło roztapiamy na patelni z miodem, cukrem. Dodajemy grubo posiekane orzechy; Gotujemy ok 5 minut na małym ogniu uważając żeby nam się nie przypaliły.
Ciasto wygląda mega apetycznie. Uwielbiam miód w ciastach.
OdpowiedzUsuńta pyszna skorupka, pychota!
OdpowiedzUsuńNo to kochana pojechałaś, ślina mi leci na sam widok :O
OdpowiedzUsuńThis looks incredibly delicious and absolutely irresistible!
OdpowiedzUsuńWe love to make a nut crust for pies! More interesting than a regular one, we think, and they add a lot of flavor. Love apples, and it's apple season, so this is very timely. Really nice -- thanks.
OdpowiedzUsuńPyszna szarlotka. Takie połączenie jest dla mnie idealne :-)
OdpowiedzUsuńJuż na sam widok cieknie ślinka...
OdpowiedzUsuńSuper połączenie smaków :)
OdpowiedzUsuńWygląda obłędnie ❤ moje smaki 😊
OdpowiedzUsuńFantastycznie wygląda i na pewno smakuję obłędnie :)
OdpowiedzUsuńWow! Obłędny pomysł na szarlotkę:)
OdpowiedzUsuńWygląda niezwykle apetycznie, a kruszonka to po prostu petarda :)
OdpowiedzUsuńWspaniały pomysł na szarlotkę!
OdpowiedzUsuńPrezentuje się obłędnie smakowicie!
Cudo! <3
Wygląda obłędnie kochana :-)
OdpowiedzUsuńPodoba mi się ta orzechowa warstwa. :)
OdpowiedzUsuńObłędna!
OdpowiedzUsuńFantastyczne połączenie
OdpowiedzUsuńPychota :) Uwielbiam połączenie jabłek i orzechów.
OdpowiedzUsuńBardzo apetyczna szarlotka, oj kusisz :)
OdpowiedzUsuńO mój Boże, wyglądasz na kompletnie szalonego! Jestem pewien, że to pokocham!
OdpowiedzUsuńFantastyczne ciasto
OdpowiedzUsuńBardzo mi się ta szarlotka podoba :)
OdpowiedzUsuńWspaniałe połączenie <3
OdpowiedzUsuńZ taką warstwą orzechów szarlotka na pewno obłędnie smakuje :)
OdpowiedzUsuńTa orzechowa skorupka brzmi kusząco! :)
OdpowiedzUsuńJabłka, orzechy, miód - to ciasto wręcz rozpieszcza podniebienie:) Fajne urozmaicenie dla klasycznej szarlotki!
OdpowiedzUsuń