..."odkurzony" przepis ze starego zeszytu. Placki w oryginale były dwa ale
ja upiekłam trzy cieniutkie. Ciasto "Snickers" jest z tych co najlepiej smakuje po dwóch
dniach leżakowani; więc idealne na święta i uroczystości rodzinne ciasto możemy zrobić dwa dni wcześniej i zająć się innymi przygotowaniami...
ciasto:
3 szkl mąki pszennej0,5 kostki masła
2 duże łyżki miodu
0,5 szkl cukru
3 żółtka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki śmietany
masa orzechowa:
30 dkg orzechów włoskich
4 łyżki miodu
0,5 szkl cukru
2 łyżki masła
krem:
3 jajka
1,5 szkl mleka
5 łyżek mąki ziemniaczanej
0,5 szkl cukru
2 łyżeczki cukru waniliowego
3/4 kostki masła
ciasto: z podanych składników zagniatamy ciasto w razie potrzeby dodajemy więcej śmietany. Ciasto dzielimy na dwie części (ja podzieliłam na trzy) każdą część wykładamy na blachę 25X36cm. Jeden placek smarujemy masą orzechową. Każdy placek pieczemy około 15 minut w 180st.
masa orzechowa: Masło roztapiamy na patelni z miodem, cukrem. Dodajemy
grubo posiekane orzechy; Gotujemy ok 5 minut na małym ogniu uważając
żeby nam się nie przypaliły.
Placki miodowe przekładamy kremem ten z orzechami idzie na wierzch. Ciasto najlepiej smakuje po 2 dniach leżakowania.. ;)
wow, pyszności!
OdpowiedzUsuńKruche ciasto, przełożone pysznym kremem, i te orzechy, uwielbiam ;-D
OdpowiedzUsuńThat looks incredibly delicious and tempting with that nutty topping!
OdpowiedzUsuńChyba wypróbuję ☺
OdpowiedzUsuńUwielbiam to ciacho! :)
OdpowiedzUsuńPięknie wygląda :)
OdpowiedzUsuńI'll eat anything with Snicker flavors! This looks great -- thanks.
OdpowiedzUsuńlook so delicious
OdpowiedzUsuńPiękny!
OdpowiedzUsuńBardzo lubię to ciasto.
Pyszne ciasto:) i te orzechy... uwielbiam :)
OdpowiedzUsuńwygląda i smakuje przepysznie- moja wersja jest nieco inna i na pewno z dwóch placków, ale Twoja też bardzo mi sie podoba:)
OdpowiedzUsuńU Ciebie jak zwykle pięknie i smacznie
OdpowiedzUsuńUwielbiamy takie ciasta na wypasie :D A z orzechami to już w ogóle <3
OdpowiedzUsuńCiasto na bogato, dla prawdziwych łasuchów :)
OdpowiedzUsuńWszelkie kupne ciasta mogą się chować :)
OdpowiedzUsuńJak ja je lubię :-) pięknie ci wyszło kochana :-)
OdpowiedzUsuńGłośno przełykam ślinkę, ponieważ bardzo lubię to ciasto :D
OdpowiedzUsuńDoskonałe! <3 Wygląda obłędnie smacznie! :)
OdpowiedzUsuńJa bardzo lubię takie ciasta, ale mój mąż jeszcze bardziej!
OdpowiedzUsuńWow, this looks absolutely delicious!! Thanks so much for the recipe!! Have a great day!! Big hugs :)
OdpowiedzUsuńLisa
A Mermaid's Crafts
Muszę kiedyś zrobić,pyszne ciacho :-)
OdpowiedzUsuńPysznie wygląda, zapisuję przepis :)
OdpowiedzUsuńBardzo lubie takie ciasta, pycha :)
OdpowiedzUsuńRobię podobne, tylko przekładam kremem z kaszy manny. Ciasto jest pyszne :)
OdpowiedzUsuńRacja, niektóre ciasta smakują o wiele lepiej, gdy chwilkę poleżakują :) Snickers wygląda super i na pewno jest przepyszny :)
OdpowiedzUsuńTeż robię to ciasto. Zdecydowanie moje smaki!
OdpowiedzUsuńBardzo smaczne ciasto :-)
OdpowiedzUsuńjedno z moich ulubionych ciast!
OdpowiedzUsuńSuper ciasto i przepis nie wydaje się skomplikowany
OdpowiedzUsuńJakie superciasto, z orzechami włoskimi uwielbiam :)
OdpowiedzUsuńuwielbiam go, a tem wygląda cudownie, tylko zjeść :-)
OdpowiedzUsuń