poniedziałek, 20 maja 2019

tort cappuccino


...bardzo łatwy do zrobienia i pyszny w smaku tort cappuccino. Tort ten na pewno posmakuje każdemu, kto lubi kawowe smaki. Biszkopt najlepiej upiec dzień wcześniej...





 
biszkopt :
5 jajek
3/4 szklanki cukru
3/4 szklanki mąki pszennej
1/4 szklanki mąki ziemniaczanej

poncz do nasączenia:
40-50ml wódki
1 szkl (250ml) wody
2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
3 łyżeczki cukru

krem:
600ml mocno schłodzonej śmietany 30% lub 36%
4 łyżki cappuccino w proszku
4-5 łyżek cukru pudru 
150g serka kremowego




Biszkopt: Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodajemy cukier, dalej ubijając. Dodajemy po kolei żółtka, nadal ubijając. Mąki należy wymieszać, przesiać i delikatnie wmieszać do ciasta ja to robię łyżką. Tortownicę o średnicy 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Boków formy niczym nie smarujemy, papierem wykładamy tylko dno. Wykładamy ciasto. Piec w temperaturze 160 - 170ºC około 30-40 minut. Gorące ciasto wyjmujemy z piekarnika, i z wysokości około 60 cm upuszczamy je (w formie) na podłogę. Odstawiamy do ostygnięcia. Boki biszkoptu oddzielamy nożem od formy kiedy ciasto będzie całkowicie  wystudzone. Biszkopt dzielimy na trzy części.
 
Nasączenie: Wodę zagotowujemy w rondelku, dodajemy resztę składników; mieszamy i odstawiamy do wystygnięcia.

Masa śmietanowa: Śmietanę ubijamy na sztywno; podczas ubijania stopniowo dodajemy cukier i cappuccino. Gdy masa śmietanowa jest już sztywna dodajemy serek i sprawdzamy czy jest odpowiednio słodka w razie potrzeby dodajemy jeszcze cukier.

Trochę masy śmietanowej odkładamy do dekoracji i wkładamy ją do lodówki. Dolny blat układamy na paterze; nasączamy 1/3 ponczu, smarujemy kremem. Na wierzch kładziemy następny blat i postępujemy z nim podobnie. Na samą górę położyć ostatni blat, nasączyć go resztą ponczu, wierzch i boki dowolnie dekorujemy pozostałym kremem i wstawiamy do lodówki...



26 komentarzy:

  1. Lubię kawowe smaki w deserach i wypiekach:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo lubimy ciasta z dodatkiem kawy :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Your layered cakes always look stunning! This one is not an exception.

    OdpowiedzUsuń
  4. idealny na wyjątkowe okazje:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Pięknie wygląda, prawdziwa uczta dla oka i podniebienia :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Pyszny torcik, az czuje jego zapach :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Dla mnie z pewnością by posmakował. Pycha!

    OdpowiedzUsuń
  8. Pyszny tort, lubię wszystko co ma w składzie kawę :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Pycha, torcik zdecydowanie by mi smakował, uwielbiam kawowe smaki :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Ależ słodka bomba, na dodatek piękna:)

    OdpowiedzUsuń
  11. Looks so delicious! Thanks for sharing!

    OdpowiedzUsuń
  12. Wyjątkowy i wręcz olśniewający torcik. Wyobrażam sobie jak cudownie musi smakować skoro wygląda tak obłędnie! <3

    OdpowiedzUsuń
  13. Zapowiada się puszyście i delikatnie... mmm ale pyszności :)

    OdpowiedzUsuń
  14. So beautiful tort looks amazing!

    OdpowiedzUsuń
  15. wygląda obłędnie!
    a że z natury jestem kawoszem, to na bank, na jednym kawałku bym nie skończyła:)

    OdpowiedzUsuń
  16. Kochana, toż to moje smaki :-) Takiemu tortowi to ja się nie mogę oprzeć :-)

    OdpowiedzUsuń
  17. Wykwinty tort na specjalne okazje-idealny:)

    OdpowiedzUsuń
  18. Chętnie bym zjadła. Myślę, że od razu nawet 2 kawałki :)

    OdpowiedzUsuń