...bardzo łatwy do zrobienia i pyszny w smaku tort cappuccino. Tort ten na pewno posmakuje każdemu, kto lubi kawowe smaki. Biszkopt najlepiej upiec dzień wcześniej...
biszkopt :
5 jajek
3/4 szklanki cukru
3/4 szklanki mąki pszennej
1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
poncz do nasączenia:
40-50ml wódki
1 szkl (250ml) wody
2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
3 łyżeczki cukru
krem:
600ml mocno schłodzonej śmietany 30% lub 36%
4 łyżki cappuccino w proszku
4-5 łyżek cukru pudru
5 jajek
3/4 szklanki cukru
3/4 szklanki mąki pszennej
1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
poncz do nasączenia:
40-50ml wódki
1 szkl (250ml) wody
2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
3 łyżeczki cukru
krem:
600ml mocno schłodzonej śmietany 30% lub 36%
4 łyżki cappuccino w proszku
4-5 łyżek cukru pudru
150g serka kremowego
Biszkopt: Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodajemy cukier, dalej ubijając. Dodajemy po kolei żółtka, nadal ubijając. Mąki należy wymieszać, przesiać i delikatnie wmieszać do ciasta ja to robię łyżką. Tortownicę o średnicy 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Boków formy niczym nie smarujemy, papierem wykładamy tylko dno. Wykładamy ciasto. Piec w temperaturze 160 - 170ºC około 30-40 minut. Gorące ciasto wyjmujemy z piekarnika, i z wysokości około 60 cm upuszczamy je (w formie) na podłogę. Odstawiamy do ostygnięcia. Boki biszkoptu oddzielamy nożem od formy kiedy ciasto będzie całkowicie wystudzone. Biszkopt dzielimy na trzy części.
Biszkopt: Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodajemy cukier, dalej ubijając. Dodajemy po kolei żółtka, nadal ubijając. Mąki należy wymieszać, przesiać i delikatnie wmieszać do ciasta ja to robię łyżką. Tortownicę o średnicy 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Boków formy niczym nie smarujemy, papierem wykładamy tylko dno. Wykładamy ciasto. Piec w temperaturze 160 - 170ºC około 30-40 minut. Gorące ciasto wyjmujemy z piekarnika, i z wysokości około 60 cm upuszczamy je (w formie) na podłogę. Odstawiamy do ostygnięcia. Boki biszkoptu oddzielamy nożem od formy kiedy ciasto będzie całkowicie wystudzone. Biszkopt dzielimy na trzy części.
Nasączenie: Wodę zagotowujemy w rondelku, dodajemy resztę składników; mieszamy i odstawiamy do wystygnięcia.
Masa śmietanowa: Śmietanę ubijamy na sztywno; podczas ubijania stopniowo dodajemy cukier i cappuccino. Gdy masa śmietanowa jest już sztywna dodajemy serek i sprawdzamy czy jest odpowiednio słodka w razie potrzeby dodajemy jeszcze cukier.
Masa śmietanowa: Śmietanę ubijamy na sztywno; podczas ubijania stopniowo dodajemy cukier i cappuccino. Gdy masa śmietanowa jest już sztywna dodajemy serek i sprawdzamy czy jest odpowiednio słodka w razie potrzeby dodajemy jeszcze cukier.
Trochę masy śmietanowej odkładamy do dekoracji i wkładamy ją do lodówki. Dolny blat układamy na paterze; nasączamy 1/3 ponczu, smarujemy kremem. Na wierzch kładziemy następny blat i postępujemy z nim podobnie. Na samą górę położyć ostatni blat, nasączyć go resztą ponczu, wierzch i boki dowolnie dekorujemy pozostałym kremem i wstawiamy do lodówki...
Moje smaki, pycha😘
OdpowiedzUsuńLubię kawowe smaki w deserach i wypiekach:)
OdpowiedzUsuńKrólewski torcik :)
OdpowiedzUsuńBardzo lubimy ciasta z dodatkiem kawy :)
OdpowiedzUsuńYour layered cakes always look stunning! This one is not an exception.
OdpowiedzUsuńidealny na wyjątkowe okazje:)
OdpowiedzUsuńMoje smaki,pyszny :-)
OdpowiedzUsuńToż to rozkosz dla podniebienia ;-D
OdpowiedzUsuńPięknie wygląda, prawdziwa uczta dla oka i podniebienia :)
OdpowiedzUsuńPyszny torcik, az czuje jego zapach :)
OdpowiedzUsuńFantastyczny, moje smaki!
OdpowiedzUsuńCudny☺
OdpowiedzUsuńWygląda przesmacznie! :)
OdpowiedzUsuńMoje smaki, pychotka :)
OdpowiedzUsuńDla mnie z pewnością by posmakował. Pycha!
OdpowiedzUsuńPyszny tort, lubię wszystko co ma w składzie kawę :)
OdpowiedzUsuńPycha, torcik zdecydowanie by mi smakował, uwielbiam kawowe smaki :)
OdpowiedzUsuńAleż słodka bomba, na dodatek piękna:)
OdpowiedzUsuńLooks so delicious! Thanks for sharing!
OdpowiedzUsuńWyjątkowy i wręcz olśniewający torcik. Wyobrażam sobie jak cudownie musi smakować skoro wygląda tak obłędnie! <3
OdpowiedzUsuńZapowiada się puszyście i delikatnie... mmm ale pyszności :)
OdpowiedzUsuńSo beautiful tort looks amazing!
OdpowiedzUsuńwygląda obłędnie!
OdpowiedzUsuńa że z natury jestem kawoszem, to na bank, na jednym kawałku bym nie skończyła:)
Kochana, toż to moje smaki :-) Takiemu tortowi to ja się nie mogę oprzeć :-)
OdpowiedzUsuńWykwinty tort na specjalne okazje-idealny:)
OdpowiedzUsuńChętnie bym zjadła. Myślę, że od razu nawet 2 kawałki :)
OdpowiedzUsuńApetyczny torcik ! To moje smaki bo bardzo lubię cappuccino !
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Moje smaki ☺
OdpowiedzUsuńkawa znajdzie wielu amatorów:)
OdpowiedzUsuńIdealne ciasto dla mnie, moje smaki, pyszności u Ciebie:)
OdpowiedzUsuń