...pyszne kruchutkie maślane ciasto ze smażonym rabarbarem z dodatkiem imbiru oraz rodzynek. Ciasto jest na prawdę bardzo smaczne i trudno poprzestać na jednym kawałku. Ja piekłam w malej blaszce, ale można też w tortownicy...
ciasto:
200 g masła
350 g mąki
0,5 szkl cukru
2 łyżki cukru waniliowego
3 żółtka
szczypta soli
masa rabarbarowa:
600 g rabarbaru
5-6 łyżek cukru
2 łyżki masła
1 łyżka mąki ziemniaczanej
garść rodzynek
ok 2 cm kawałek startego imbiru bądź 1,5 łyżeczki imbiru w proszku
200 g masła
350 g mąki
0,5 szkl cukru
2 łyżki cukru waniliowego
3 żółtka
szczypta soli
masa rabarbarowa:
600 g rabarbaru
5-6 łyżek cukru
2 łyżki masła
1 łyżka mąki ziemniaczanej
garść rodzynek
ok 2 cm kawałek startego imbiru bądź 1,5 łyżeczki imbiru w proszku
ciasto: wszystkie składniki szybko zagniatamy, owijamy w folię i wkładamy do lodówki aby się schłodziło na co najmniej godzinkę.
rabarbar: rabarbar kroimy w kawałki ok 2 cm. Na patelni roztapiamy masło, wrzucamy rabarbar, dosypujemy cukier i ok 5 minut przesmażamy pod koniec dodajemy rodzynki i imbir. Dosypujemy mąkę ziemniaczaną; mieszamy bardzo dokładnie. Ustawiamy ponownie na ogniu i mieszamy aż sok wyraźnie zgęstnieje od kisielu. Odstawiamy do przestygnięcia.
Bierzemy 2/3 ciasta i wykładamy na formę (25x29cm). Podpiekamy ok 10-15 min w 180st. Na podpieczony spód wykładamy masę rabarbarową, a z reszty ciasta robimy paseczki bądź ścieramy na tarce o grubych oczkach. Pieczemy jeszcze około 30 minut w 170st. Gotowe ciasto posypujemy cukrem pudrem...
rabarbar: rabarbar kroimy w kawałki ok 2 cm. Na patelni roztapiamy masło, wrzucamy rabarbar, dosypujemy cukier i ok 5 minut przesmażamy pod koniec dodajemy rodzynki i imbir. Dosypujemy mąkę ziemniaczaną; mieszamy bardzo dokładnie. Ustawiamy ponownie na ogniu i mieszamy aż sok wyraźnie zgęstnieje od kisielu. Odstawiamy do przestygnięcia.
Bierzemy 2/3 ciasta i wykładamy na formę (25x29cm). Podpiekamy ok 10-15 min w 180st. Na podpieczony spód wykładamy masę rabarbarową, a z reszty ciasta robimy paseczki bądź ścieramy na tarce o grubych oczkach. Pieczemy jeszcze około 30 minut w 170st. Gotowe ciasto posypujemy cukrem pudrem...
Ale pyszności u Ciebie :)
OdpowiedzUsuńRabarbar w kruchym cieście smakuje najlepiej :)
OdpowiedzUsuńAwesome layers of goodness!
OdpowiedzUsuńKwasowość rabarbaru i słodycz kruszonki, pycha!
OdpowiedzUsuńZ rabarbarem to biorę w ciemno :)
OdpowiedzUsuńciasto z rabarbarem to majowy klasyk:)
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie ciasta :-)
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam kruche w każdej postaci,a z rabarbarem pyszota :-)
OdpowiedzUsuńIdealne ciacho☺
OdpowiedzUsuńAle musi być pyszne :)
OdpowiedzUsuńAż ślinka cieknie na widok tego ciacha :)
OdpowiedzUsuńwonderful recipe !, xo
OdpowiedzUsuńWygląda na mega pyszne ;-D
OdpowiedzUsuńKoniecznie muszę takie zrobić, gdyż uwielbiam smak pieczonego rabarbaru :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam!
OdpowiedzUsuńRobię podobne bez rodzynek...
Niesamowicie wyglada, pycha :)
OdpowiedzUsuńAle kuszące!
OdpowiedzUsuńZjadłybyśmy całość jeszcze na ciepło :D
OdpowiedzUsuńZjadałbym je razem z Pandkami;) od razu i na ciepło:) może do tego jeszcze lody waniliowe- mniamm:)
OdpowiedzUsuńSmażony rabarbar brzmi niezwykle kusząco...
OdpowiedzUsuńAle to ciasto wygląda kusząco!
OdpowiedzUsuńPyszności, uwielbiam takie ciasta :-)
OdpowiedzUsuńUwielbiam rabarbar, zajadam się nim, ile wlezie, póki sezon:)
OdpowiedzUsuńCiasto wygląda apetycznie:)
Rabarbarem można mnie straszyć, ale mogłabym zrobić to ciasto np. z truskawkami :)
OdpowiedzUsuńcoz ciasto niewyszlo bo iza zapomniala o proszku dompieczenia
OdpowiedzUsuńdo kruchego nie dodaje się proszku do pieczenia
Usuń