poniedziałek, 27 maja 2019

kruche maślane ciasto ze smażonym rabarbarem


...pyszne kruchutkie maślane ciasto ze smażonym rabarbarem z dodatkiem imbiru oraz rodzynek. Ciasto jest na prawdę bardzo smaczne i trudno poprzestać na jednym kawałku. Ja piekłam w malej blaszce, ale można też w tortownicy...






ciasto:
200 g masła
350 g mąki
0,5 szkl cukru
2 łyżki cukru waniliowego
3 żółtka
szczypta soli

masa rabarbarowa:
600 g rabarbaru
5-6 łyżek cukru
2 łyżki masła
1 łyżka mąki ziemniaczanej
garść rodzynek
ok 2 cm kawałek startego imbiru bądź 1,5 łyżeczki imbiru w proszku



 
ciasto: wszystkie składniki szybko zagniatamy, owijamy w folię i wkładamy do lodówki aby się schłodziło na co najmniej godzinkę.

rabarbar: rabarbar kroimy w kawałki ok 2 cm. Na patelni roztapiamy masło, wrzucamy rabarbar, dosypujemy cukier i ok 5 minut przesmażamy pod koniec dodajemy rodzynki i imbir. Dosypujemy mąkę ziemniaczaną; mieszamy bardzo dokładnie. Ustawiamy ponownie na ogniu i mieszamy aż sok wyraźnie zgęstnieje od kisielu. Odstawiamy do przestygnięcia.

Bierzemy 2/3 ciasta i wykładamy na formę (25x29cm). Podpiekamy ok 10-15 min w 180st. Na podpieczony spód wykładamy masę rabarbarową, a z reszty ciasta robimy paseczki bądź ścieramy na tarce o grubych oczkach. Pieczemy jeszcze około 30 minut w 170st. Gotowe ciasto posypujemy cukrem pudrem...

27 komentarzy:

  1. Ale pyszności u Ciebie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Rabarbar w kruchym cieście smakuje najlepiej :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Kwasowość rabarbaru i słodycz kruszonki, pycha!

    OdpowiedzUsuń
  4. Z rabarbarem to biorę w ciemno :)

    OdpowiedzUsuń
  5. ciasto z rabarbarem to majowy klasyk:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiam takie ciasta :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Uwielbiam kruche w każdej postaci,a z rabarbarem pyszota :-)

    OdpowiedzUsuń
  8. Aż ślinka cieknie na widok tego ciacha :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Koniecznie muszę takie zrobić, gdyż uwielbiam smak pieczonego rabarbaru :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Uwielbiam!
    Robię podobne bez rodzynek...

    OdpowiedzUsuń
  11. Niesamowicie wyglada, pycha :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Zjadłybyśmy całość jeszcze na ciepło :D

    OdpowiedzUsuń
  13. Zjadałbym je razem z Pandkami;) od razu i na ciepło:) może do tego jeszcze lody waniliowe- mniamm:)

    OdpowiedzUsuń
  14. Smażony rabarbar brzmi niezwykle kusząco...

    OdpowiedzUsuń
  15. Ale to ciasto wygląda kusząco!

    OdpowiedzUsuń
  16. Pyszności, uwielbiam takie ciasta :-)

    OdpowiedzUsuń
  17. Uwielbiam rabarbar, zajadam się nim, ile wlezie, póki sezon:)
    Ciasto wygląda apetycznie:)

    OdpowiedzUsuń
  18. Rabarbarem można mnie straszyć, ale mogłabym zrobić to ciasto np. z truskawkami :)

    OdpowiedzUsuń
  19. coz ciasto niewyszlo bo iza zapomniala o proszku dompieczenia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. do kruchego nie dodaje się proszku do pieczenia

      Usuń