piątek, 10 maja 2019

ciasto Snickers


..."odkurzony" przepis ze starego zeszytu. Placki w oryginale były dwa ale ja upiekłam trzy cieniutkie. Ciasto "Snickers" jest z tych co najlepiej smakuje po dwóch dniach leżakowani; więc idealne na święta i uroczystości rodzinne ciasto możemy zrobić dwa dni wcześniej i zająć się innymi przygotowaniami...






ciasto:
3 szkl mąki pszennej
0,5 kostki masła
2 duże łyżki miodu
0,5 szkl cukru
3 żółtka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki śmietany

masa orzechowa:
30 dkg orzechów włoskich
4 łyżki miodu
0,5 szkl cukru
2 łyżki masła
   
krem:
3 jajka
1,5 szkl mleka
5 łyżek mąki ziemniaczanej
0,5 szkl cukru
2 łyżeczki cukru waniliowego
3/4 kostki masła




ciasto: z podanych składników zagniatamy ciasto w razie potrzeby dodajemy więcej śmietany. Ciasto dzielimy na dwie części (ja podzieliłam na trzy) każdą część wykładamy na blachę 25X36cm. Jeden placek smarujemy masą orzechową. Każdy placek pieczemy około 15 minut w 180st.

masa orzechowa: Masło roztapiamy na patelni z miodem, cukrem. Dodajemy grubo posiekane orzechy; Gotujemy ok 5 minut na małym ogniu uważając żeby nam się nie przypaliły.

krem: szklankę mleka zagotować. Jajka z cukrami roztrzepać, dodać mąkę i pozostałe mleko. Dokładnie wymieszać aby nie było grudek. Masę wlać do gotującego się mleka i ugotować budyń. Odstawić do całkowitego wystygnięcia. Kiedy jest całkowicie zimny dodajemy masło i miksujemy.

Placki miodowe przekładamy kremem ten z orzechami idzie na wierzch. Ciasto najlepiej smakuje po 2 dniach leżakowania.. ;)


32 komentarze:

  1. Kruche ciasto, przełożone pysznym kremem, i te orzechy, uwielbiam ;-D

    OdpowiedzUsuń
  2. That looks incredibly delicious and tempting with that nutty topping!

    OdpowiedzUsuń
  3. I'll eat anything with Snicker flavors! This looks great -- thanks.

    OdpowiedzUsuń
  4. Piękny!
    Bardzo lubię to ciasto.

    OdpowiedzUsuń
  5. Pyszne ciasto:) i te orzechy... uwielbiam :)

    OdpowiedzUsuń
  6. wygląda i smakuje przepysznie- moja wersja jest nieco inna i na pewno z dwóch placków, ale Twoja też bardzo mi sie podoba:)

    OdpowiedzUsuń
  7. U Ciebie jak zwykle pięknie i smacznie

    OdpowiedzUsuń
  8. Uwielbiamy takie ciasta na wypasie :D A z orzechami to już w ogóle <3

    OdpowiedzUsuń
  9. Ciasto na bogato, dla prawdziwych łasuchów :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Wszelkie kupne ciasta mogą się chować :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Jak ja je lubię :-) pięknie ci wyszło kochana :-)

    OdpowiedzUsuń
  12. Głośno przełykam ślinkę, ponieważ bardzo lubię to ciasto :D

    OdpowiedzUsuń
  13. Doskonałe! <3 Wygląda obłędnie smacznie! :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Ja bardzo lubię takie ciasta, ale mój mąż jeszcze bardziej!

    OdpowiedzUsuń
  15. Wow, this looks absolutely delicious!! Thanks so much for the recipe!! Have a great day!! Big hugs :)

    Lisa
    A Mermaid's Crafts

    OdpowiedzUsuń
  16. Muszę kiedyś zrobić,pyszne ciacho :-)

    OdpowiedzUsuń
  17. Pysznie wygląda, zapisuję przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Bardzo lubie takie ciasta, pycha :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Robię podobne, tylko przekładam kremem z kaszy manny. Ciasto jest pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  20. Racja, niektóre ciasta smakują o wiele lepiej, gdy chwilkę poleżakują :) Snickers wygląda super i na pewno jest przepyszny :)

    OdpowiedzUsuń
  21. Też robię to ciasto. Zdecydowanie moje smaki!

    OdpowiedzUsuń
  22. Bardzo smaczne ciasto :-)

    OdpowiedzUsuń
  23. jedno z moich ulubionych ciast!

    OdpowiedzUsuń
  24. Super ciasto i przepis nie wydaje się skomplikowany

    OdpowiedzUsuń
  25. Jakie superciasto, z orzechami włoskimi uwielbiam :)

    OdpowiedzUsuń
  26. uwielbiam go, a tem wygląda cudownie, tylko zjeść :-)

    OdpowiedzUsuń