poniedziałek, 20 września 2021

szarlotka z orzechową skorupką

 

...dziś przepis na szarlotkę  z orzechową skorupką taką jak w "Snikersie" z dodatkiem pysznego miodu prosto z pasieki Miodowe wzgórze

Ciasto jest bardzo kruche i maślane, a orzechowa skorupka bardzo fajnie smakuje w połączeniu z jabłkami. W przepisie podana jest mąka krupczatka , można ja pominąć i dodać więcej mąki pszennej. Przepis na małą blaszkę 23x25cm



 

1,5 szkl mąki pszennej
0,5 mąki krupczatki
200 g masła
2 żółtka
1 szklanka cukru
szczypta soli

2 kg jabłek
2 łyżki cynamonu
2 łyżki bułki tartej

masa orzechowa:
30 dkg orzechów włoskich
4 łyżki miodu
0,5 szkl cukru
2 łyżki masła


 

w misce mieszamy obie mąki, dodajemy masło, żółtka pół szklanki cukru i szczyptę soli. Zagniatamy ciasto. Gotowe dzielimy na dwie części jedną mniejszą drugą większą.; zwijamy w folię i wkładamy do lodówki na ok godzinę.

Jabłka obieramy, kroimy w kostkę i dusimy razem z pozostałym cukrem i cynamonem.

Bierzemy większą część ciasta i wykładamy nim spód tortownicy, następnie podpiekamy 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

Podpieczony spód posypujemy bułką tartą. Jabłka wykładamy na podpieczony spód. Drugą część ciasta wałkujemy i wykładamy na wierzch. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy około 40 minut. 10 minut przed końcem pieczenia na wierzch wykładamy masę orzechową.

masa orzechowa: Masło roztapiamy na patelni z miodem, cukrem. Dodajemy grubo posiekane orzechy; Gotujemy ok 5 minut na małym ogniu uważając żeby nam się nie przypaliły.


26 komentarzy:

  1. Ciasto wygląda mega apetycznie. Uwielbiam miód w ciastach.

    OdpowiedzUsuń
  2. ta pyszna skorupka, pychota!

    OdpowiedzUsuń
  3. No to kochana pojechałaś, ślina mi leci na sam widok :O

    OdpowiedzUsuń
  4. This looks incredibly delicious and absolutely irresistible!

    OdpowiedzUsuń
  5. We love to make a nut crust for pies! More interesting than a regular one, we think, and they add a lot of flavor. Love apples, and it's apple season, so this is very timely. Really nice -- thanks.

    OdpowiedzUsuń
  6. Pyszna szarlotka. Takie połączenie jest dla mnie idealne :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Wygląda obłędnie ❤ moje smaki 😊

    OdpowiedzUsuń
  8. Fantastycznie wygląda i na pewno smakuję obłędnie :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Wow! Obłędny pomysł na szarlotkę:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Wygląda niezwykle apetycznie, a kruszonka to po prostu petarda :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Wspaniały pomysł na szarlotkę!
    Prezentuje się obłędnie smakowicie!
    Cudo! <3

    OdpowiedzUsuń
  12. Podoba mi się ta orzechowa warstwa. :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Pychota :) Uwielbiam połączenie jabłek i orzechów.

    OdpowiedzUsuń
  14. Bardzo apetyczna szarlotka, oj kusisz :)

    OdpowiedzUsuń
  15. O mój Boże, wyglądasz na kompletnie szalonego! Jestem pewien, że to pokocham!

    OdpowiedzUsuń
  16. Bardzo mi się ta szarlotka podoba :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Z taką warstwą orzechów szarlotka na pewno obłędnie smakuje :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Ta orzechowa skorupka brzmi kusząco! :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Jabłka, orzechy, miód - to ciasto wręcz rozpieszcza podniebienie:) Fajne urozmaicenie dla klasycznej szarlotki!

    OdpowiedzUsuń