środa, 24 kwietnia 2013

kruche ciasteczka z dżemem

 ...przepyszne ciasteczka, polecam wszystkim ja robiłam je dwa razy w ciągu tygodnia za pierwszym razem nie zdążyłam zrobić zdjęć. Te też nie są za ładne ale musiała je już wstawić na bloga, jak zrobię następnym razem powtórkę zdjęcie wymienię. Rękaw polecam mieć porządny bo mnie dwa pękły i dokończyłam szprycą... 




220 g masła,
100 g cukru pudru
2 żółtka
1 i 3/4 szkl mąki pszennej
1/3 szkl mąki ziemniaczanej
dżem



Miękkie masło ucieramy aż zbieleje, powoli dodajemy cukier. Wciąż ucierając wbijamy po jednym żółtku. Dodajemy obie przesiane mąki.

Ciasto przekładamy do rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką. Wyciskamy na blachę wyłożoną papierem okrągłe ciastka - nie trzeba zostawiać dużych odstępów, bo nie urosną wiele.

Nałożyć trochę dżemu. Ja zrobiłam palcem pośrodku dziurkę i tam nakładałam dżem wtedy nie wyleci. Piec 12 min. w temp. 180 st.


 źródło: "Wiem co zjem"


20 komentarzy:

  1. klasyczne ciasteczka zawsze sie sprawdzaja :) wygladają super!! smakuje pewnie tez rewelcyjnie :)pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Proste i smaczne!

    OdpowiedzUsuń
  3. zaraz idę piec :) bo wyglądają smakowicie

    OdpowiedzUsuń
  4. mmm zjadłabym

    OdpowiedzUsuń
  5. uwielbiam te ciasteczka, cudne Ci wyszły!

    OdpowiedzUsuń
  6. Jak dla mnie zdjęć nie musisz wymieniać, ciastka wyglądają rewelacyjnie :)

    OdpowiedzUsuń
  7. martawkuchni.blog.pl29 kwietnia 2013 13:37

    uwielbiam takie ciasteczka:) wyglądają wyśmienicie:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Bardzo fajne ciasteczka, do kawy idealne :-)

    OdpowiedzUsuń
  9. Cudowne !!!.Zapisuję do zrobienia
    Piękne zdjęcie !

    OdpowiedzUsuń
  10. Uwielbiam takie ciasteczka.
    Nigdy nie robiłam ich w domu, pyszne!

    OdpowiedzUsuń
  11. Ciastka zapewne przepyszne. Samo zdjęcie kojarzy mi się z filmem Maria Antonina... może dlatego, że tam też pokazywali takie pyszności :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Uwielbiam takie ciasteczka

    OdpowiedzUsuń
  13. Smakowicie wyglądają. Aż chciałoby się je schrupać!

    OdpowiedzUsuń
  14. Wyglądają przepięknie a kruche ciasteczka to jedne z moich ulubionych :)mniam

    OdpowiedzUsuń
  15. kamila.pychaciasta5 maja 2013 12:28

    Takich ciastek ze sklepu nigdy nie lubiłam, za to domowe zawsze! Uwielbiam!

    OdpowiedzUsuń
  16. dziękuję ;) za komentarze

    OdpowiedzUsuń
  17. Klasyka sama w sobie, przepyszne

    OdpowiedzUsuń
  18. takie ciasteczka pamiętam z dzieciństwa zawsze były u babci.. z chęcią ja zrobię.

    OdpowiedzUsuń
  19. Piękne! Równiutkie jak z maszynki.

    OdpowiedzUsuń
  20. Ciastka pyszne polecam

    OdpowiedzUsuń