środa, 3 kwietnia 2013

placuszki z ziemniaczanego pure


 ...przepis na te pyszne placuszki zobaczyłam na blogu u Asi. Fajny i smaczny pomysł na wykorzystanie ziemniaków które nam zostały po obiedzie.





1/2 kg ziemniaków
3 łyżki masła
trochę mleka, dla nadania odpowiedniej konsystencji
3 łyżki koperku
1 jajko
100 g żółtego sera
pieprz do smaku
olej do smażenia



Ziemniaki ugotować, przecisnąć przez praskę lub dokładnie ubić tłuczkiem, dodać masło, mleko i pokrojony koperek. Wszystko razem wymieszać. Do przestudzonego pure dodać jajko, starty na tarce żółty ser, pieprz. Smażyć na rozgrzanej patelni formując placuszki.

20 komentarzy:

  1. Wspaniały tani szybki i prosty obiad :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. ja ziemniakow kiedy robilem gotowanie zaczete byl przepis ten wspaniele udane i ugotowalem. naprawde polecone przez inne. sadzic, palic, zalegalizowac!!!

    OdpowiedzUsuń
  3. no i co to za placuszki, po prostu odgrzane wczorajsze ziemniaki - dobre to to jest na pewno a przeważnie latem z zsiadłym mleczkiem lub kefirkiem , ale nie nazwałabym tego dania placuszkami....

    OdpowiedzUsuń
  4. A ja pododbne jadałem u babci, ale były robione z mąką i mlekiem i nazywano to "fuszer"

    OdpowiedzUsuń
  5. Dzisiaj zrobiłem i naprawdę pyszne !!! Polecam.

    OdpowiedzUsuń
  6. dzisiaj były u mnie robione, tylko bez koperku i sera

    OdpowiedzUsuń
  7. Jej ,jak ja lubię coś takiego !Pysznie wyglądają

    OdpowiedzUsuń
  8. Prowadzisz bardzo apetyczny blog

    OdpowiedzUsuń
  9. trochę mleka,to znaczy mniej więcej ile? pół szklanki czy raczej 4 łyżki?

    OdpowiedzUsuń
  10. Kaja...to w zależności jakie masz ziemniaki niektóre są bardziej wodnite a inne sypkie, najlepiej dodawać po trochu 2-3 łyżki i zobaczyć czy da się lepić placuszki

    OdpowiedzUsuń
  11. O kurcze!Ale super:)Zrobilam sie glodna :)))

    OdpowiedzUsuń
  12. dziękuję:) właśnie robię te cudeńka

    OdpowiedzUsuń
  13. Ciekawa i smaczna utylizacja ziemniaka:)

    OdpowiedzUsuń
  14. Bardzo sympatyczny, prosty przepis.

    OdpowiedzUsuń
  15. Takich jeszcze nie jadłam...

    OdpowiedzUsuń
  16. Wygląda rewelacyjnie ...pycha !:-).

    OdpowiedzUsuń
  17. Lubię takie placuszki.

    OdpowiedzUsuń
  18. Przepis jak dla mnie :) Szybki, prosty i ziemniaczany...tak jak lubią moje dzieci :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Tak szczerze bardzo podoba mi się taki pomysł, bowiem chociaż robię placki ziemniaczane to z gotowanych ziemniaków jeszcze nie próbowałem

    OdpowiedzUsuń
  20. martawkuchni.blog.pl17 maja 2013 12:30

    ale pięknie wygląda i na pewno tak samo smakuje:) mniam mniam:)

    OdpowiedzUsuń