...pyszne, pulchne rogaliki śniadaniowe w sam raz na śniadanie z masłem, dżemem bądź ulubionymi dodatkami.
Przepis na rogaliki znalazłam tutaj i szczerze go polecam...
2,5 szklanki mąki
3/4 szklanki mleka
1/4 szklanki wody
2-3 dag świeżych drożdży
jajko
2 łyżki roztopionego masła
2 łyżeczki cukru
płaska niepełna łyżeczka soli
jajko do posmarowania i mak do obsypania
Do miski przesiewamy mąkę, robimy "dołek" wlewamy letnie mleko i wodę, dodajemy drożdże i cukier, mieszamy i zostawiamy na kilka minut. Kiedy drożdże wyrosną dodajemy jajko, a na koniec roztopione masło. Wyrabiamy miękkie, w miarę elastyczne ciasto. W razie potrzeby dosypujemy mąkę albo dolewamy mleko. Zostawiamy pod przykryciem na około godzinę.
Wyjmujemy ciasto z miski i rozwałkowujemy ją na okrąg o 35 cm średnicy, przecinamy go na 8 trójkątów.
Chyba zrobię jutro takie rogaliki, wyglądają rewelacyjnie i jak ładnie wyrosły:-)
OdpowiedzUsuńA Ty Izuś wcale nie kusisz? Takie pyszności na śniadanko - pyszne świeże rogaliki :)
OdpowiedzUsuńśliczne!! Jak malowane, chętnie bym sobie takiego rogala zjadła na śniadanie z twarożkiem i rzodkiewką :)
OdpowiedzUsuńmmm mam smaka na tego rogala :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Zjadłabym takiego rogala! :)
OdpowiedzUsuńPyszne są takie rogaliki :-)
OdpowiedzUsuńPiękne te rogaliki, musiałaś się napracować ale warto było :)
OdpowiedzUsuńSądziłem że takie rogale można dostać tylko w sklepie a tu proszę, przepis i wszystko jasne!
OdpowiedzUsuńTeraz już wiem jak takie rogale zrobić, więc nic innego mi nie pozostaje jak je wykonać:)
OdpowiedzUsuńIdealne!
piękne
OdpowiedzUsuńdawno już nie piekłam rogali- dzięki za przypomnienie-cudownie Ci wyszły:) pozdrawiam
OdpowiedzUsuńrany iza jakie one sa cudne!jakie idealne!I ogolnie to wlasnie zrobilam sie mega glodna!
OdpowiedzUsuńIza ale mi narobiłaś ochoty na takie rogale. Już zaczynam kombinować kiedy mogę je zrobić
OdpowiedzUsuńJakie cudne ! Ale bym zjadła :)
OdpowiedzUsuńIza jak napiszę, że wyglądają jak sklepowe to jest to komplement :):):) Śliczne !
OdpowiedzUsuńdziękuję za komentarze ;))
OdpowiedzUsuńprzetestowałam i są super, tylko jak się je chce mieć na śniadanie to troszkę trzeba wcześniej wstać, ale znalazłam rozwiązonie - wystarczy ciasto zarobić wieczorem i wstawić do lodówki więc rano to tylko godzinka i gorące, chrupiące, rogale kuszą na stole obok miodzia i innych śniadaniowych atrakcji
OdpowiedzUsuńBetib...cieszę się że smakowały i dziękuję za komentarz
OdpowiedzUsuńZrobione, odhaczone ;) jak się pokaże 10 komentarzy takich samych, to przepraszam :) coś mi dodawanie nie działa :)
OdpowiedzUsuńRogaliki wyszły pyszne. Zrobiłam pół na pół z mąką razową i posypałam siemieniem lnianym. Pychotka :)
Rogale super, bardzo łatwe w przygotowaniu. Polecam
OdpowiedzUsuńMmm takie rogaliki idealne na śniadanko
OdpowiedzUsuńJakie pyszne! Chętnie bym porwała jednego :)
OdpowiedzUsuń