niedziela, 18 sierpnia 2013

tarta czekoladowa

...tarta mega czekoladowa z pysznym rozpływającym się w ustach musem; jak dla mnie sama rozkosz :))) Na pewno do powtórki, następnym razem spróbuję też z białą czekoladą. Do musu czekoladowego spokojnie można dać 200 a nawet 250 g czekolady; ja dałam 150g bo tartę miały jeść dzieci i obawiałam się czy nie będzie za gorzka...



ciasto kruche:
125 g schłodzonego masła
0,5 szklanki cukru
1 szklanka + 1 łyżka mąki pszennej
2 łyżki kakao
jajko
szczypta soli


Masło siekamy z cukrem, solą, mąką i kakao a następnie dodajemy jajko. Wyrabiamy do uzyskania jednolitej konsystencji, formujemy placek, zawijamy w folię i wstawiamy do lodówki na minimum 30 minut (Ja jestem leniwa wiec ciastem wylepiam formę do tarty i tak wstawiam do lodówki) Zimne ciasto wałkujemy na grubość 3 mm i układamy w foremce do tarty (u mnie 26cm) nakłuwamy gęsto widelcem, można też wyłożyć folią aluminiową i wysypać suszonym grochem. Pieczemy około 15 min w temperaturze 180 stopni.



mus czekoladowy:
250 ml śmietany kremówki
150 g gorzkiej czekolady
3 łyżki cukru
2 jajka


W garnku podgrzewamy śmietanę uważając żeby się nie zagotowała. Następnie dodajemy połamaną czekoladę i cukier zdejmujemy z ognia. Mieszamy do czasu aż czekolada nam się rozpuści. Jajka ucieramy na puszystą masę i stale mieszając dodajemy do czekolady. Jak jest za mało cukru można dodać więcej wedle uznania.

Przelewamy masę na upieczony spód tarty, wstawiamy do piekarnika 160-170 st i pieczemy około 15-20 minut. Kiedy wystygnie polewamy polewą czekoladową.

22 komentarze:

  1. Wygląda fajnie. Szkoda, że nie mogę jeść takich smakołyków.

    OdpowiedzUsuń
  2. pysznosci...tylko jaka maka????

    OdpowiedzUsuń
  3. No a gdzie przepis na polewe? Juz zaczelam robic ale wyglada ,ze nie ma jak skonczyc.

    OdpowiedzUsuń
  4. Olinek...mąka zwykła pszenna ja dodaje jaka mam pod reka jeśli o typ pytasz. Ale ok dopiszę dla jasności. p.s nie jestem cały czas przy komputerze ;)

    Bacha...no nie dałam przepisu na polewę bo jakos ta myslę że każdy robi po swojemu :)

    Klaudia...za duzo mąki też nie można dawac bo będzie za twarde. Ja spód robiłam z przepisu na ciasto kruche G. Ramsaya, (jest na blogu) odjełam dwie lyzki maki i w to miejsce dałam kakao. Daj znać jak wyszło

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda obłędnie. Aż ma się ochotę zjeść ten kawałek.

    OdpowiedzUsuń
  6. Ciasto zjedzone, mojemu P. bardzo smakowało, ale jemu, wszytko co z czekoladą, smakuje, więc nie był obiektywny ;) Ja posmakowałam, smak jest w porządku, bardzo słodkie, ale tarta wyszła dość niska.

    OdpowiedzUsuń
  7. Klaudia... no jak to tarta jest niska. A ilość cukru można sobie regulowac w/g wlasnych upodobań. Ja dałam tak jak w przepisie bo jak wspomniałam jadły ją również dzieci ;)

    Karolina...dziekuję ;))

    OdpowiedzUsuń
  8. xcookiemonsterx29 sierpnia 2013 15:18

    Wygląda wprost wyśmienicie :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Teraz to mnie dobiłaś :-), ślinka leci na max. Izo Twoja tarta wygląda obłędnie, porywam cały kawałek ;).

    OdpowiedzUsuń
  10. Tarta cudowna, czekoladowa bardzo i słodziutka. Narazie nie zdążyła ostygnąć, pewnie po wyjęciu z lodówki będzie jeszcze lepsza.

    OdpowiedzUsuń
  11. Irys...cieszę się że smakuje ;)))

    Justynko...dziękuję :)

    OdpowiedzUsuń
  12. serafina1906@wp.pl3 września 2013 19:46

    Mniammmmmmmmmmmmmm

    OdpowiedzUsuń
  13. Zrobiłam, wyszło pyszne. Mój M bardzo chwalił ;)

    OdpowiedzUsuń
  14. NN...dziekuję za komentarz i miło że smakowalo ;))

    OdpowiedzUsuń
  15. Rewelacyjne!! I napewno pyszne :D

    OdpowiedzUsuń
  16. Uwielbiam wszystkie ciasta czekoladowe, a ta tarta wygląda bosko. Muszę ją kiedyś wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Hej :) Bo będę taką robić i chciałabym tylko zapytać czy kakako ma być to słodkie czy gorzkie :) A także o czekoladę bo napisałaś, że ma być ciemna, ale rozumiem nie gorzka :)?

    OdpowiedzUsuń
  18. Agniesszka...kakao gorzkie, a czekoladę dałam gorzką ;) zaraz zmienię w przepisie żeby było jasno ;) Pozdrawiam i daj znac jak zrobisz

    OdpowiedzUsuń
  19. Zrobiłam wyszło pysznie! :) Dzięki za ten cudowny a prosty przepis ! :) Było słodko i czekoladowo i chyba właśnie o to chodziło :) Pierwsz raz robiłam, ale zdecydowanie nie ostatni :)

    OdpowiedzUsuń
  20. Niedługo będą maliny w tym roku, więc nadchodzi pora, aby Twój przepis wypróbować. Nie omieszkam go sprawdzić. Pozdrawiam słodko.

    OdpowiedzUsuń
  21. Pysznie wygląda, a jeżyny są śliczną ozdobą :)

    OdpowiedzUsuń