...w zasadzie ono jest ananasowo-kokosowe, ale taki tytuł widnieje na kartce w zeszycie wiec niech pozostanie ananasowe;). Lubię je bardzo i od kilkunastu lat żadna impreza rodzinna nie może obejść się bez tego ciasta. Polecam wszystkim...
ciasto biszkoptowe:
4 jajka
¾ szklanki cukru
1 szklanka mąki
łyżeczka proszku do pieczenia
białka ubić z cukrem na sztywno, lekko mieszając dodać żółtka i mąkę wymieszaną z proszkiem. Piec ok. 30-35 min w 170st
Krem:
1 puszka ananasów
1 duży budyń śmietankowy taki na 3/4 mleka
1 łyżeczka mąki
1 łyżeczka cukru
1 kostka masła
4 żółtka
Z puszki ananasów odsączyć sok w razie potrzeby dolać wody tak żeby było płynu 1,5 szklanki. Szklankę soku zagotować a resztę zmieszać z proszkiem budyniowym, mąką i cukrem i ugotować budyń. Po wystygnięciu zmiksować z masłem i żółtkami dodać pokrojone ananasy. Dla osób które boją się surowych żółtek druga wersja: zmiksować żółtka razem z proszkiem budyniowym, ,cukrem i ugotować budyń budyń na soku ananasowym. Dalej tak samo ;)
beza kokosowa:
20 dkg. Wiórków kokosowych
4 białka
1 szklanka cukru
Białka ubić na sztywną pianę z cukrem, dodać wiórki. Bezę przełożyć na blachę wyłożona papierem do pieczenia i piec ok 15-20 minut. w 170 st termoobieg. Ja przykrywam folią aluminiową jak zaczyna brązowieć bo lubię jasne
Biszkopt nasączyć, nie jest to konieczne ale ja lubię taki wilgotny i najczęściej nasączam tak: 0,5 szklanki wody z cukrem i sokiem z cytryny i alkoholem :) ) Następnie wyłożyć krem i przykryć bezą; wstawić do lodówki najlepiej na noc.
wymiar blachy: 35x25 cm
Takie samo robi moja narzeczona - jest super!
OdpowiedzUsuńZ ananasem to zwykle sałatki owocowe robię, ale to ciasto wygląda apetycznie. A ze łasuch ze mnie to spróbuje:-)
OdpowiedzUsuńA w ramach rewanżu zapraszam na BABECZKI z BANANOWEGO Ciasta:-)
Pozdrawiam i smacznego życzę:-)
ja to ciasto robie od 20 lat jest przepyszne .i na koniec polewam esy floresy z polewy
OdpowiedzUsuńto ciasto jest poprostu przepyszne, piekę je od lat, bo moja mama je uwielbia!!! Bardzo dobrze też smakuje z gruszkami zamiast ananasów!!!
OdpowiedzUsuńCOŚ DLA MNIE ! UWIELBIAM TO CIACHO
OdpowiedzUsuńzamiast ananasów można użyć brzoskwiń, też jest przepyszne
OdpowiedzUsuńCo tu komentować, pyszności prezentujesz :)
OdpowiedzUsuńJak widzę, ciasto jest pyszne i dziękuję za fajny przepis...
OdpowiedzUsuńpozdrawiam
Fajne, lekkie ciasto, choć od pewnego czasu nie przepadam za kokosem i ananasem z puszki. Jednak na Twój kawałek bym się skusiła, bo wygląda anielsko!
OdpowiedzUsuńPyszne, wczoraj zrobiłam, jedyne co mogłabym zasugerować to użycie 2 paczek budyniu
OdpowiedzUsuńCiasto wygląda super apetycznie. Chciałabym wypróbować przepis. Mam tylko jedno pytanie. Jak dużej puszki ananasów należy użyć ?
OdpowiedzUsuńNiebo w gębie! :-)
OdpowiedzUsuńAna...ale mnie teraz"zastrzeliłaś" pytaniem nigdy nie patrzyłam ile jest. Ja przeważnie kupuję w biedronce ;) chyba na tych puszkach nie ma wielkiej różnicy
OdpowiedzUsuńJudik...;) dziekuję
Margi..dziekuję za komentarz i miło że smakowało, no ja zawsze daję ten wiekszy budyn i jak dla mnie jest ok :) pozdrawiam Iza
Narobiłaś mi apetytu,mam nadzieje że mi tez takie wyjdzie :)
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo smakowicie :-) wpraszam się na kawałek :-)
OdpowiedzUsuńCiacho wyszło przepyszne, zniknęło w mgnieniu oka :) . Przy okazji upiekłam kokosanki o których ostatnimi czasy zapomniałam
OdpowiedzUsuńBlondi...cieszę się że smakowało i dziekuję za komentarz. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńCiasto jest pyszne, potwierdzam. Przepis dawno temu znaleziony w książeczce "Przepisy czytelników" i wiele razy u mnie robiony, ale ostatnio jakoś zapomniany ...
OdpowiedzUsuńPiekłam kiedyś bardzo podobne ciasto, pyszne było:)
OdpowiedzUsuńUwielbiam ciastko kokosowe. Na pewno wyprobuje.
OdpowiedzUsuń