niedziela, 1 września 2013

tarta z brzoskwiniami i mascarpone

...miało być inne ciasto, ale w lodówce zalegał serek mascarpone i kilka brzoskwiń których nie miał kto zjeść. Ciasto kruche z ulubionego przepisu Gordona Ramsaya. Ja mam formę do tarty 26cm więc cała tarta wyszła niska a i ciasto cieniutkie...







125 g schłodzonego masła
90 g cukru (0,4 szklanki)
250 g mąki (1,5 szklanki)
jajko
szczypta soli


Masło siekamy z cukrem, solą i mąką a następnie dodajemy jajko. Wyrabiamy do uzyskania jednolitej konsystencji, formujemy placek, zawijamy w folię i wstawiamy do lodówki na min. 30 minut. Zimne ciasto wałkujemy na grubość 3 mm i układamy w foremce do tarty (u mnie 26cm) nakłuwamy gęsto widelcem (można też wyłożyć folią aluminiową i wysypać suszonym grochem) Pieczemy około 15-20 min na złoty kolor w temperaturze 180 stopni.


Krem:
250g serka mascarpone
200ml słodkiej śmietany 30% tłuszczu
ziarenka wyskrobane z 1 laski wanilii
2-3 łyżki cukru pudru ile kto uważa do smaku

brzoskwinie
galaretka brzoskwiniowa
250 ml wody


Galaretkę rozpuszczamy w 1 szklance wody, odstawiamy. Schłodzoną śmietanę ubić. Do mascarpone dodać wanilie i cukier dobrze wymieszać mikserem, dodać ubita śmietanę i delikatnie wmieszać. Na ostudzony spod wyłożyć krem, wyrównać, na to nałożyć pokrojone brzoskwinie, i zalać tężejąca galaretka. Wstawić do lodówki, najlepiej na noc.

20 komentarzy:

  1. Natalia - Poezja Smaku2 września 2013 02:32

    Wygląda cudnie. Uważam, że niska tarta jest nawet bardziej elegancka :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Twoja tarta jest idealna! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Zabieram kawałek do porannej kawki :) będzie smacznie mniam mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  4. http://cynamon.net.pl2 września 2013 14:43

    Jakie pyszne u ciebie zakończenie wakacji ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Aż ślinka cieknie jak się patrzy na te zdjęcia :) Ja właśnie zabieram się za pieczenie zebrowej babki ;) Zapraszam do mnie!

    OdpowiedzUsuń
  6. Jaka ona słoneczna! Piękna i pyszna.

    OdpowiedzUsuń
  7. Pyszna ta Twoja tarta, chętnie bym zjadła kawałeczek, pozdrawiam cieplutko :-).

    OdpowiedzUsuń
  8. Świetne ciasto Izo!

    OdpowiedzUsuń
  9. Ależ słoneczna!

    OdpowiedzUsuń
  10. Jak zwykle pyszności!

    OdpowiedzUsuń
  11. 2 godziny roboty 10 minut jedzenia.

    OdpowiedzUsuń
  12. Ta tarta musi być pyszna. A ja muszę ja wypróbować:-) Aktualnie delektuję się goframi, kojarzą mi się z naszym Bałtykiem:-)

    OdpowiedzUsuń
  13. pomysł na tartę super, a jeszcze bardziej podoba mi się przepis na kruche ciasto, nigdy mi dobre nie wychodzi.na pewno wypróbuję:)

    OdpowiedzUsuń
  14. Rozpływa się w ustach , pychota

    OdpowiedzUsuń
  15. Wygląda bardzo ładnie i apetycznie. Uwielbiam brzoskwinie

    OdpowiedzUsuń
  16. Przepisy po Angielsku5 września 2013 10:18

    LOKROPNIE DOBRE CIASTO

    OdpowiedzUsuń
  17. Cudowna tarta. Taka letnia i bardzo słoneczna:)
    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  18. Mam takie pytanko, czy można w tej tarcie użyć brzoskwiń ze słoika? Lub brzoskwiń z puszki? i czy można jakoś zastąpić formę to tarty, bo nie mam :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Asia...oczywiscie że można dac z puszki. A jako formę do tarty mozna uzyć tortownicy, sama tak często robię

    OdpowiedzUsuń